Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Pintér: Nem volt szükség a riasztásra

Újabb hétszáz rendőrt irányított az M1-es autópálya térségébe szombat délelőtt az országos rendőr-főkapitány. Papp Károly ezt szombaton a mentést irányító műveleti központban jelentette be, ahol Pintér Sándor belügyminiszterrel és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatóval beszámolót tartottak az elmúlt napok rendkívüli, télies időjárása nyomán kialakult helyzet részleteiről.
A belügyminiszter a tájékoztatón - amelyet az M1 Híradója élőben közvetített - azt mondta, a rendkívüli időjárás miatt kialakult közlekedési, valamint áramszolgáltatási problémák összesen mintegy 270 ezer embert érintettek. Jelezte, még mindig vannak gépjárművek a hó fogságában, ezeket azonban már gépekkel nem lehet kiszabadítani, ezért kézi erővel próbálják eltávolítani a havat.

Pintér Sándor közölte: a hivatásos állomány eddig több mint 30 ezer tagja teljesített szolgálatot a télies időjárás sújtotta területeken.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem rendelték el a médiában korábban már kipróbált katasztrófariadó-tervet, a belügyminiszter azt válaszolta, hogy a rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot. A rendőrség és a katasztrófavédelem egységei a zárt láncú rádión egyébként megkapták ezt az ismertetést - tette hozzá. Megjegyezte továbbá, hogy a meteorológiai szolgálat riasztása mindenkihez eljuthatott a médián keresztül.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy tevékenységük súlypontja szombaton az M1-es autópályára koncentrálódik. Tájékoztatása szerint Budapestről buszokkal önkénteseket szállítanak a helyszínre segíteni. A katasztrófavédelem ezzel kapcsolatos közleményében az áll, hogy a Hősök terén várják a jelentkezést. A fővárosból folyamatosan indulnak az önkénteseket szállító buszok a havazás által leginkább sújtott térségekbe.

Bakondi György a mentést irányító központban arról is szólt, hogy az ország északkeleti részében továbbra is gondot okoz a sok helyen szünetelő áramellátás, azonban Hajdú-Bihar megyében már szombaton, a többi helyen pedig legkésőbb vasárnapra helyreállhat az áramszolgáltatás.

Az országos rendőrfőkapitány ismertette: az M1-es autópálya Hegyeshalom felől Budapest irányába járható, a főváros és Tatabánya között a határ felé tartó szakasz azonban továbbra is zárva. Papp Károly néhány órával ezelőtt 700 rendőrt irányított az M1-es sztráda térségébe, hogy közreműködjenek a mentésben.

A rendőrök mind az utakon hagyott járműveket, mind pedig az áramellátási gondokkal küzdő településeket "folyamatosan biztosítják" - közölte.

A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Írástudatlan 2013. március 17. 10:29
  „Tűrjetek birkák!
  Szebb jövőt!”
 • 35. kormoska 2013. március 17. 09:36
  „Lassan feloszlik az operatív(fa)törzs,mindegyikük nyugodtan hazatérhet az emeletes villájába kipihenni a nagy mentést.....
  Szerintem Pintér még kiadott egy utolsó ukázt,Louis de Funes után szabadon:
  "Önök az ágak,én vagyok a törzs.....,a legfontosabb hogy a tehenekre vigyázzanak"”
 • 34. Együgyű 2013. március 17. 07:43
  „,,Pintér: Nem volt szükség a riasztásra"
  Mikor kerül sor Pintér Sándor belügyminiszterrel és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató ebbéli munkájának kitüntetésére? Ha nem volt szükség a riasztásra, akkor maguknak és a nemzetnek sok pénzt megtakarítottak? A két alvezérnek meg kiváló munkájáért év végi prémium is fog járni? Szerintük is nem azt kell figyelni amit, mondanak, hanem azt, amit tesznek? Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató csak az felejti elközölni mikor ült össze a fejesek stábja és rendelte el a rendkívüli helyzetet. Vagy esetleg, ej, ráérünk arra még volt a katasztrófavédelmi koncepció? Mindenért az elmúlt 8 év volt a felelős és Gyurcsány, Bajnai, MSZP, a rendkívüli télies időjárás, a meteorológiai szolgálat, a kialakult hófúvás, és a felelőtlen emberkék tömegei? A mi Selmeczi Gabriellánk most is a hóban rekedteknek ,,házi sütivel" kedveskedett? A belügyminiszterünk és katasztrófavédelmi főigazgatónk is sikert sikerre halmozott? Rend lesz két hét alatt? Hajrá Magyarország? Hajrá Magyarok?”
 • 33. X_Y 2013. március 17. 05:19
  „29. kontrapista 2013.03.16. 21:56-

  "a szolgáltatók a BM- nak adták az összes forgalomba lévő mobil számukat"

  Milyen alapon? Ez azt jelenti hogy a Hivatal bármikor bármilyen adatodat csak úgy begyűjtheti? Amúgy helyesen: BM-nek. Ha már. De hát bonyolult neked ez a magyar nyelv...

  Miért nem a milliárdokért tavaly megalkotott országos riasztó és tájékoztató rendszerüket használták? Ami sokkal több emberhez eljuttatta volna az információt. Bele sem merek gondolni hogy a milliárdos rendszer nem működött...

  így viszont kaptak SMS-t akik éppen valahol vakációztak, vagy éppen több ezer km-re egy lakásban voltak.”
 • 32. gubanc 2013. március 16. 23:43
  „Hogy lehet ilyen vastag bőrrel a nép szemébe hazudozni?
  Miért nem tájékoztatta a bentreketteket a Kossuth rádió,, vagy a királyi hírportálok.
  Miért nem értesítették az önkormányzatokat? Miért nem riasztották a hadsereget időben?
  Már hozzászoktam a pofátlan hazudozáshoz. Ez a kormány többre nem képes.”
 • 31. shouri 2013. március 16. 22:44
  „Pintér,szégyelld magad”
 • 30. NP1 2013. március 16. 22:32
  „23. szegedi07 2013.03.16. 19:56

  "Most hallom, hogy telefonos adakozó vonalat indítanak azok megsegítésére, akik a figyelmeztetés ellenére csütörtök délután felelőtlenül elindultak és nem jutottak el síelni, vagy wellnes hétvégére" - és ezt a kapitális baromságot Te benyaltad? Gondolom akkor a B-52-es bombázókat is láttad Tatabánya fölött.....”
 • 29. kontrapista 2013. március 16. 21:56
  „26.uborka
  " Honnan tudták a telóm számát, hiszen titkos ??? "
  Maaargíít, a szolgáltatók a BM- nak adták az összes forgalomba lévő mobil számukat, nem kell mindjárt becsinálni !”
 • 28. roxper 2013. március 16. 21:48
  „Idén már volt min 4 ilyen időjárási vészhelyzet és egyik sem sikerült ennyi durvára, ezért nem is csodálom hogy nem vették komolyan, illetve munka után, hosszú hétvége előtt, mindenki hazafele indult, no meg elnézve a dél-alföldi időjárást engem sem érdekelt, simán autóba ültem. Na most a felelősség nem az embereké, hanem azoké akik nem intézkedtek időben és miután látták, hogy az autópályákat nem lehet járható állapotba hozni, nem tiltották meg az arra való felhajtást.
  Na ezek után jönnek az arcátlan, bicskanyitogató kormányzati nyilatkozatok, meg a hülye fórumozók, mi kell még? :(”
 • 27. vmagdi 2013. március 16. 21:21
  „bambula, ja nem , képzeld dolgoztam , aztán behúztam fülem farkam, mert megértettem hogy baj lesz. A magyar embert leginkább önmagától kell megvédeni. Valaki azt mondta, hogy volt már piros jelzés, aztán nem történt semmi..... ezért lecarta a dolgokat.. hjaaa , volt olyan aki kiugrott a negyedikről és életben maradt, volt ilyen, nem biztos hogy okos ésszel megprobálná mégegyszer.. hacsak.
  A vicc az, hogy egyetlen éjszakát kellett volna késni otthonról, családtól.. mert ma ha nehezen is, de nagyjából valahonnan már megközelíthető legtöbb hely.. egyetlen éjszakát, azt az egyet amit fázva beragadva átkínlódott, én nem sajnálom tőlük..”
 • 26. uborka 2013. március 16. 21:17
  „Akkor a telómra, miért jött riasztás???????? Honnan tudták a telóm számát, hiszen titkos???????”
 • 25. queenmargareth1 2013. március 16. 20:22
  „Pintérnek porba kell, hogy hulljon a feje emiatt!És, ha ezt is megvédi az Orbánotok akkor megérdemlitek.”
 • 24. bambulla 2013. március 16. 20:17
  „vmagdi
  látszik, hogy egy otthon ülő fórumozó vagy
  sokan nem jó kedvükben keltek útra
  hanem mert okuk volt rá
  szerinted ők gondolták, hogy ekkora káosz lesz?
  ez nem mindennapi ami itt történt
  inkább örülj, hogy te nem csöppentél bele”
 • 23. szegedi07 2013. március 16. 19:56
  „Most hallom, hogy telefonos adakozó vonalat indítanak azok megsegítésére, akik a figyelmeztetés ellenére csütörtök délután felelőtlenül elindultak és nem jutottak el síelni, vagy wellnes hétvégére. Ez már röhej! Egyeseknek elment a józan esze. A "kalandtúrájuk" költségét is az adófizetők fizetik.”
 • 22. kormoska 2013. március 16. 19:54
  „Most olvasom,hogy a vezérünk és kedvenc belügyesünk embereket mentett!
  Felvettek a Multivannel egy Csíkszeredai(honnan is jöhettek volna máshonnan)párt ás visszavitték őket a kamionjukhoz(?)
  És persze mindezt-véletlenül-fel is vették kamerával,már a neten is fent van!
  Még ilyen helyzetekben is magát reklámozza a"tettrekész"vezérkar.”
 • 21. Lutetia 2013. március 16. 19:50
  „A közigazgatásnak számos lehetősége és eszköze lett (volna) a rendkívüli időjárás következményeinek elhárítására. A 2011-ben elfogadott új katasztrófavédelmi törvény, amely a polgári védelem és a tűzoltóság összevonásával, valamint a korábbi önkormányzati tűzoltóságok államosításával megteremtette az egységes, centralizált katasztrófavédelmi szervezetet, éppen az volt a kormányzati indokolás, hogy így egy egységes, rugalmas, a kihívásokra gyorsan és hatékonyan reagáló szervezet alakuljon ki. Márpedig a reakció éles helyzetben minden volt, csak nem gyors és hatékony.
  Ez a szervezet pedig sajnálatos módon egyáltalán nem reagált és nem élt a törvény adta lehetőségeivel. Legalább 16-18 órás késéssel hirdetett katasztrófahelyzetet, és egyáltalán nem hirdetett veszélyhelyzetet. Pedig akkor a Pintér vezette irányító testület lehetőségei sokkal szélesebbek lettek volna, és elkerülhető lett volna, hogy fél-egy napos késéssel induljon meg a koordinált mentőakció.
  Hogyan szabályozza a törvény ezeket a helyzeteket és milyen mulasztásokat követtek el a felelősök? Erről bővebben itt olvashatunk: http://tenytar.blog.hu/2013/03/16/tel_tabornok_vs_kormany_--_1”
 • 20. newdog 2013. március 16. 19:46
  „17. JB007 2013.03.16. 19:32
  "OK. Minden vörös riasztásnál álljon le a forgalom MINDENHOL." Nagyjából igen. A veszélyhelyzet hossza is jelezve van, így érdemes az OMSZ szavaira hallgatni. És nem az a világ vége (Lepkeháló 16.) ha döntéshelyzetben vagyunk -induljunk vagy nem-, hanem ha kiesik a saját sorsunk felől az irányítás. Attól, hogy valaki sok Bear Gryllst néz, nem válik túlélővé.
  A jelenlegi kormány meg valóban nem volt a helyzet magaslatán. Ugyanúgy későn eszméltek, mint az utakon lévők. "Isten áldd meg a Magyart... "
  Pffffff....”
 • 19. tzrtz 2013. március 16. 19:45
  „15. Végül is a kamionstop csüt. este 10-es kezdése előtt az országot elhagyni akaró kamionok és egyéb külföldi nyugatra vagy nyugatról keletre igyekvő autósok is mi a búbánatért nem nézték a met.hu-t és hívták fel a magyar információs csatornákat, hogy átmehetnek-e egy európainak és civilizáltnak tekintett országon, ahogy egyébként szokták évente igen sok alkalommal?! Az lett volna a minimum, hogy még magyarul is megtanulnak ehhez!!! A pofáját annak, aki nem ezt tette!

  Meg annak is, aki egy leendő hóesés tudatában útnak indult a 3 napos hétvége előtt, elvégre nálunk évente 10-15 alkalommal is több ezren szorulnak be az 5-6 autópályánkon a rendszeresen lezúduló több méteres hóba és fagynak meg több tucatnyian a járművükben a mínusz 20-30 fokos hidegben és 100-200 kilóméteres szélben. Szibéria hozzánk képest Seychelle-szigetek, tanulhatnának tőlünk hideg éghajlatibeli életmódot az oroszok. Vessen magára, aki ennek tudatában elindult.

  És azt se értem, mit várt a sok paraszt, aki ilyen "okosan" beszorult?! Hogy majd a segítségére siet mindenféle hatóság meg katonaság meg katasztrófavédelem 1-2 órán belül?! Hát nagy fityiszt! Még hogy ilyen hülyeségre pazarolják a pénzt! Azt már nem. Szerintem baromság az is, hogy egyáltalán pénteken délben kimentek, ott kellett volna hagyni a sok hülyét, egyék meg amit főztek. Így szokás a normális országokban. Ha meg mégse, akkor most mi megmutatjuk, hogy kéne. Nehogy már itt fegyelmezetlenkedjen boldog-boldogtalan, ahogy Pintér Sándor is mondtak. Majd megtanulják, hogy legközelebb piros riasztásnál nem indulunk el. Ha meg megfagynak, akkor sincs semmi. Pár (ezer) hülyével kevesebb. Senki ne merje a hatóságokat szidni, így is gálánsak voltak, hogy egyáltalán csináltak valamit. Hát a TEK-nek meg a hadseregnek se az a dolga, hogy hóba ragadt síelni utazókat rángassanak ki a hóból. De alighanem egy belügyminiszternek is sokkal fontosabb dolgai lennének.

  Szerintem tehát minden remek volt, éljen a kormány, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”
 • 18. mivan? 2013. március 16. 19:39
  „Na, na! Szerintem nem voltak felkészülve a hatóságok. Le voltak nagyon maradva az eseményekről. Ennyi! Az igazság néha fáj, de ez van. Ismerek olyat aki Győrben dolgozik és a CSALÁDJÁHOZ jött volna haza. Valljuk be őszintén százból 99-en hazaindultak volna a gyerekeihez.”
 • 17. JB007 2013. március 16. 19:32
  „OK. Minden vörös riasztásnál álljon le a forgalom MINDENHOL. Narancs riasztásnál csak a mentők, tűzoltók közlekedhessenek. Tisztulna a levegö!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki vélemények a hóhelyzetről

A DK szerint a polgárok jelesre vizsgáztak, a kormány megbukott. Az MSZP szerint megbukott a… Tovább olvasom