Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Political Capital: zavaros a Fidesz gazdaságpolitikája

A Political Capital tanulmánya szerint amit eddig tudni lehet a párt programjáról, az egyszerre tartalmaz jól átgondolt, bizalomfokozó, illetve kockázatnövelő, sőt, extrém javaslatokat.
Az eddig nyilvánosságra került információk alapján a Fidesznek - több politikus állításával szemben - egyelőre nincs koherens gazdaságpolitikai elképzelése - állítja a Political Capital Kockázat-előrejelző Divíziójának egy esetleges Fidesz-kormány gazdaságpolitikai terveiről készített elemzése, amelyet szerdán juttattak el a Független Hírügynökséghez.

A tanulmány szerint amit eddig tudni lehet a párt programjáról, az egyszerre tartalmaz jól átgondolt, bizalomfokozó, illetve kockázatnövelő, sőt, extrém javaslatokat. Bár a Fidesz vezetőinek nyilatkozatai még nem vetítik előre a Fidesz részletes gazdaságpolitikáját, azokból már egyértelműen látszik, hogy a következő kormányzatnak is szűk fiskális és gazdasági mozgástérrel kell számolnia, és ebben a közegben borítékolható, hogy a gazdasági elit számára fájdalmas döntéseket is meg kell hozni.

Ugyanakkor már önmagában az a tény, hogy a Fidesz szakított a kizárólagosan populista, demagóg politikai üzenetek kommunikálásával, csökkenti a politikai kockázatokat.

A Political Capital szerint a beruházásokkal, a nyugdíjakkal, az adózási elképzelésekkel, az energiapolitikával kapcsolatban napvilágot látott - hol cáfolt, hol pedig megerősített - elképzelések több célt szolgálnak. Egyrészt a Fidesz kormányzóképességének hangsúlyozását, a párt megítélésének javítását a hazai és külföldi gazdasági döntéshozók körében, a Fidesz elképzeléseinek hitelesítését a "gazdasági szakértők" által, továbbá a közvélemény felkészítését a várható megszorításokra.

Ám Orbán Viktor és a fideszes, illetve Fideszhez közel álló gazdasági szakemberek utóbbi hetekben tett javaslatai inkább tekinthetőek improvizációnak, mint kimunkált és részletes gazdaságpolitikai programnak. A koncepciók eltérését mutatja például, hogy míg Orbán Viktor az államadósság mértékét nevezi az egyik legfőbb problémának, Bod Péter Ákos Lengyelországgal példálózva érvel amellett, hogy az adósságmérséklés nem segítene a magyar gazdaság jelenlegi állapotán.

Nincs konszenzus a Fidesz körül az adózással összefüggő kérdésekben sem: míg Járai Zsigmond sokszor beszél az egykulcsos adó előnyeiről, Varga Mihály és a párt más politikusai inkább a "családi adózás" mellett érvelnek, óvatosabban fogalmazva az egykulcsos adó bevezetésének lehetőségéről.

Orbán Viktor látható módon nem kíván egyik gazdaságpolitikai koncepció mellett sem nyíltan elköteleződni: a Fidesz elnöke az említett személyek közül többet is megnevezett, mint a Fidesz leendő gazdaságpolitikai irányítóját. Ilyen körülmények között a Fidesz közelmúltban elhangzott javaslataiból nem vetíthető előre a Fidesz-kormány gazdaságpolitikai programja, legfeljebb annak bizonyos elemei valószínűsíthetőek.

Az utóbbi időszakban több olyan nyilatkozat látott napvilágot a Fidesz politikusainak részéről, mely a Political Capital szerint rámutat arra: a Fidesz kormányra kerülése esetén nem tudna gyors recepttel megoldást kínálni a gazdaság jelenlegi problémáira.

A Fidesz-politikusok utóbbi időben tett nyilatkozatai szerint az adócsökkentés terve már nem a költségvetési konszolidációval párhuzamosan, hanem azt követően jelenik meg. Egy olyan környezetben, melyben a gazdaság szereplői szinte egyöntetűen gyors és jelentős adócsökkentést várnak a politikától, ez a váltás nem számíthat kedvező fogadtatásra a gazdasági elit körében.

Bár a Fidesz részéről megjelentek adósság-átütemezésezzel kapcsolatos cáfolatok, Orbán Viktor a múlt héten valóban Magyarország adósságállományának átütemezéséről beszélt, mint a költségvetési problémák megoldásának eszközéről. A tanulmány szerzői szerint az adósság átütemezésének javaslata több szempontból is növeli Magyarország politikai kockázatait, és nem mellesleg ellentétbe kerül a Fidesz deklarált gazdaságpolitikai céljaival.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. F.o.system 2008. június 12. 11:23
  „T. W....
  A ráncos komikus hat év alatt több kárt okozott a gazdaságban
  mint anyósáék 20év alatt.Egységes program csak akkor lehet ha
  elkészült a záró leltár addig termászetesen több féle válság terv is lehet. A pc pedig nem vető komolyan ők az állami pénz leszivására jöttek létre, cserébe néha odamondanak. Szánalmas
  de gazdag kis csapat mint a szadesz.Szapáry pedig a szakmában nem akárki illik mind két oldalnak komolyan venni.”
 • 27. mindigatutit 2008. június 12. 09:30
  „ez a komcsi duma már annyira unalmas.a másik oldalon nincsenek komcsik.orbán nem volt kiszes,pokornyia faterja?még sorolhatnám...”
 • 26. Dew 2008. június 12. 09:20
  „24: Aki foggal-körömmel védte a szocialista rendszert még 1988-ban is, mint KISZ vezető Ferenc barátunk (aki, mint tudjuk, az ellenzéki pártok megalakulása ellen ágált még akkortájt is), attól nem lehet semmit sem elvárni. Attól, hogy valaki a szocializmus élkádára, nem lesz belőle szociáldemokrata. Megjegyzem, Gyurcsány elődei és elvtársai, akikkel Gyurcsány ´89-ig közösséget vállalt, végezték ki a magyarországi szociáldemokratákat. Hiába rakod ki a szeméttelepre a rózsaliget táblát, attól még ugyanolyan büdös marad.”
 • 25. Amza 2008. június 12. 07:47
  „Méghogy manipulált a cikk,a Political Capitál ügyvezetőjéről Kiszelly Zoltánról minden el lehet mondani,de hogy baloldali érzelmü lenne,az enyhén tulzás.”
 • 24. ÁLLAT 2008. június 11. 23:19
  „Gyurcsány komcsi?! Volt Magyarországon valaha kommunizmus?!
  Akkor Orbán egy fasiszta?! A jobboldali logika szerint végül is...
  Orbán skizofrén, hatalommániás zavaros programmal. Nem itt a helye.
  Nyugi, ez nem balos demagógia! Vagy ha mégis az lenne, ám legyen. DE egy másik szemszögből az is épp oly demgógia, hogy Orbán a megmentő, az egyetlen lehetőség. Nézőpont kérdése. Vagy nem? :-))”
 • 23. Nooormális? 2008. június 11. 22:18
  „Minden fronton indul a hadjárat. :)
  Csak rajta!
  Az elkerülhetetlen pedig be fog következni, ha tetszik, ha nem.”
 • 22. kojo 2008. június 11. 20:36
  „A gazdaság nem diplomás, de munkahellyen soha nem rendelkező jogász gyerekek játszótere! Ezt a bukott miniszterelnöknek illene tudnia, bár ő inkább a nagymellény híve.(F.o. system ráncos-komikus bandája??helyette napbarnított dakota haveri köre készül! Nemde?)”
 • 21. Gergő_ 2008. június 11. 20:14
  „stone-tól nem kell elvenni a szavazati jogot. még nincs is neki, és nem is lesz legalább évig”
 • 20. We Wi Wo 2008. június 11. 20:12
  „hansagi: fordítsuk meg! Szerinted mitől egységes a Fidesz programja? Te egyáltalán tudod, mi a programja konkrétan?”
 • 19. hansagi 2008. június 11. 20:08
  „Nehogy összevesszetek már... ez a Political Capital szimpla manipuláció... ez ebből él.

  Néhány szimpla flaszterfaszi áll az egész mögött.

  Ugyan már.”
 • 18. matriné 2008. június 11. 19:47
  „Stone nem buta csak rájött a szűkség és nem tud jobb helyet!"C1" nek, ha nyitva lenne a szája oda is rondítana egyet ebben biztos vagyok.”
 • 17. c1 2008. június 11. 19:16
  „Stone
  Ennyire buta vagy???”
 • 16. Wo Wi Wa 2008. június 11. 19:08
  „FO system, az IMF azért jött hogy a kormány embereivel tárgyaljon, és a délutáni programjuk része volt hogy meghallgatták Orbánt. E téren nincs mit ellensúlyozni, te viszont láthatóan csak egyoldal híreket nézel. :)”
 • 15. F.o. system 2008. június 11. 18:29
  „A pc ezt a kommünikét azért adta ki, mert tudta, hogy a szolgasajtó cimlapot csinál belőle, ellensulyazandó O.V. és
  Szapáry az IMF-el történő megbeszélését.Az egyébként a jövőről
  szólt ,meg arról hogyan lehet kimászni ebből a szarból ahová a
  ráncos-komikus taszitotta az országot a bandájával.”
 • 14. Stone 2008. június 11. 17:35
  „...és még gépelni se tudok...:( tényleg vegyétek el a szavazati jogomat, mielőtt az eszkimókra szavazok. Tényleg... eszkimók. Ők nem indulnak a választásokon?”
 • 13. Stone 2008. június 11. 17:32
  „Miracle:

  "Leszarom azt is ki lesz a király...."

  Nekem nem Viktor kell... kell a francnak... Csak ne a jelenlegi majom:P

  Jelenleg azonban ha szétnézek az országban, akkor még Ők a kisebbik szar. De lehet hogy Felvilágosítanál plíz, mielőtt azonnal a szavazati jogomat akarod elvenni?”
 • 12. ewr4 2008. június 11. 17:31
  „Feltételezem, hogy Stone az irónia eszközével élt, ennyire nyíltan senki sem vállalná az ostobaságát.”
 • 11. serj 2008. június 11. 17:27
  „a pc ezt az adófizetők pénzéből állapitotta meg.
  Olyan ez mint az szdsz kis állama ,de az őket tartsa el.Aki ezeket
  6 ilyen év után komolyan veszi tényleg orvosi eset, mint az idióta táncos komikus.”
 • 10. miracle 2008. június 11. 17:16
  „Stone
  Na az ilyenektől kéne elvenni a szavazati jogot, mint tőled.
  Szobrot is faragtál már OV-nak?”
 • 9. ewr4 2008. június 11. 17:05
  „Vicces, hogy valaki demagóg dumáról beszél, majd pár sorral lejjebb nekiáll komcsizni, meg országszétlopósdizni.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionra dobtak követ fiatalok az egyik M7-es feletti hídról

Egy, az M7-es autópálya fölött ívelő mezőgazdasági hídról dobtak követ fiatalok egy magyar kamionra… Tovább olvasom