Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Portik-Laborc: a PM támogatást kér a rendkívüli ülésnap megszervezéséhez

Szabó Tímea szerint a néhány hete indított kezdeményezésükhöz a nyolc PM-ben politizáló képviselőn kívül eddig csak a Demokratikus Koalíció tíz politikusa csatlakozott.
A Párbeszéd Magyarországért (PM) újra azt kéri a parlamenti pártok képviselőitől, hogy aláírásukkal támogassák a pártpolitika és a szervezett bűnözés összefonódása a rendszerváltozástól napjainkig elnevezésű rendkívüli parlamenti ülésnap megrendezését.

Szabó Tímea független képviselő, a PM társelnöke hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a néhány hete indított kezdeményezésükhöz a nyolc PM-ben politizáló képviselőn kívül eddig csak a Demokratikus Koalíció tíz politikusa csatlakozott. Úgy tűnik, a nagy pártok egyike sem érdekelt abban, hogy tisztázzák ezeket az ügyet – értékelt.

Elmondta, hogy a Fidesz-frakciót vezető Rogán Antal levélben utasította vissza a felkérést arra hivatkozva, hogy a Portik-Laborc találkozók ügyében az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága egy ténymegállapító albizottságot állított fel. Szabó Tímea ugyanakkor jelezte, hogy az ülésnapon nemcsak ezeket a találkozókat, hanem az UD Zrt. ügyét, az olajszőkítéseket és a kilencvenes évek robbantásait is vizsgálnák. Hozzátette, az MSZP többszöri megkeresésükre sem reagált arra, hogy kívánják-e támogatni az ülést.

Rendkívüli ülés összehívásához a képviselők legalább egyötödének írásbeli kérelmére van szükség.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat nyilvánosságra hozták. Ezek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Április 30-án bejelentették, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságot állít fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisteherautó szorított falhoz egy embert

A XII. kerületi Istenhegyi úton a parkolóban leállított kisteherautó elgurult, és egy embert a… Tovább olvasom