Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Premierfilm: A Bourne-csapda

Két évvel ezelőtt Jason Bourne azt hitte, elmenekült a múltja elől. Tévedett - előző élete ismét utolérte. Bourne és Marie névtelenül, rejtőzködve élnek, de ennek az az ára, hogy semmi sem állandó. Bourne-t kísérti a múltja, amire nem emlékszik.
Rémálmok gyötrik, Marie-val városról városra haladnak, megpróbálnak egy lépéssel a veszély előtt járni, mely ott bujkál minden idegen tekintetben, minden téves telefonhívásban… és amely bármelyik pillanatban figyelmeztetés nélkül visszaránthatja Jasont egy olyan világba, amelytől meg akar szabadulni.

Amikor az álmos kis faluban, ahol jelenleg élnek, felbukkan egy ügynök, Bourne és Marie mindent hátrahagyva menekülnek.
Ám a gát már átszakadt, és a tét egyre nagyobb ebben az új, globális macska-egér játékban. Az a Jason Bourne, akit a Kőlépcső - a hidegvérű, profi gyilkosokat képző tikos szervezet - létrehozott, most visszatér.
Két évvel ezelőtt Bourne azzal a szilárd elhatározással hagyta ott a kémek gyilkos világát, hogy ha bárki megkeresi, nem marad el a megtorlás. Most, hogy valóban rátaláltak, tartani fogja a szavát. Jobb lett volna, ha békén hagyják.

Info

2002-ben váratlanul új hős hódította meg a világ filmvásznait A Bourne-rejtély című akcióthrillerben. A produkció Robert Ludlum 1986-os bestselleréből készült, amely a második a Jason Bourne-könyvek sorában. Huszonöt hétig szerepelt a The New York Times bestsellerlistáján, ebből nyolc hétig az első helyen.

A történet hőse, Jason Bourne olyan profi gyilkos volt, aki egy félresikerült akció során elveszítette az emlékezetét. S miközben megpróbálta összerakni a múlt mozaikkockáit, mások rá vadásztak, hogy eltöröljék mindazzal együtt, amit egykori megbízatásáról tud. A feszült, igényesen kidolgozott thriller címszerepét Matt Damon alakította, pályafutása során először formálva meg akcióhőst. A világsiker nyomán a Universal elkészítette a történet folytatását.

A 2002-ben bemutatott A Bourne-rejtély érdekes jelenségként vonult be a filmtörténetbe. Úgynevezett nyári moziként aratott sikert, miközben kifinomult stílus és komoly tartalom jellemezte, ami ebben a kategóriában ritkán mondható el a produkciókról. A Robert Ludlum bestsellereiben megismert hidegháborús antihőst, Jason Bourne-t a film sikerrel költöztette át a berlini fal leomlása utáni, nem kevésbé fenyegető nemzetközi viszonyok közé.

„Intellektuális kémfilmet készítettünk, afféle paranoid thrillert, de nem a megszokott módon - emlékszik vissza Frank Marshall producer. - Amikor Mattre bíztuk a szupergyilkos szerepét, kivettük őt az addigi skatulyájából, és ezzel különleges akcióhőst hoztunk létre."

„Nem én jutottam először a producerek eszébe - emlékszik vissza Matt Damon. - Elég fiatal vagyok, és a képem sem éppen olyan, mint egy hidegvérű gyilkosé. De éreztem, hogy meg tudok felelni az elvárásoknak, mert olyan figurát játszhatom el, amely jelentősen eltér a szokásos akcióhősöktől."

„Már az első film tesztvetítésein kiderült, mi tetszik annyira a nézőknek - veszi át a szót Patrick Crowley producer. - Igencsak értékelték, hogy gondolkodniuk kell, mert nem rágjuk a szájukba, hogyan alakul a cselekmény. Ugyanezt akartuk elérni a második résszel is, csak most még magasabb színvonalra törekedtünk."

„Szigorúan szem előtt tartottuk, hogy az akciók alakítják a hős személyiségét - magyarázza Matt Damon. - Olyan történetet akartunk felépíteni, amelyben az akció a karakterekbe és a szituációikba ágyazódik. Így hihetővé válik, hogy ezek a voltaképpen átlagos emberek rendkívüli helyzetekbe kerülnek, és legjobb tudásuk szerint próbálnak reagálni. Ez ellentmond az akciófilm hagyományos képletének, és ezért olyan izgalmas folytatás."

Az első film végén Jason és Marie egy tengerparti görög faluban talált biztonságot és nyugalmat, s a filmeseknek innen kellett elindítaniuk a második rész történetét. „Meg kellett találnunk a módot arra, hogy Jason Bourne kénytelen legyen visszatérni a cselszövések világába - mondja Marshall producer -, de nem akartunk hagyományos bosszúdrámát prezentálni. Míg az első rész ilyen volt, most valami mást találtunk ki."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régió, tevékenység, alkategória szerinti keresés

Időt takarít meg és könnyebben megtalálhatja az igényeinek megfelelő céget ha keresési… Tovább olvasom