Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Rácz Margit: Az Európai Uniónak előre kell menekülnie

Az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója szerint az adósságot a piacról Európában csak öt AAA-s besorolással rendelkező ország tudja finanszírozni.
Az Európai Uniónak, ha túl akarja élni a válságot, előre kell menekülnie, kialakítva a magországok közös fiskális politikáját, és kidobni a hajóból a ballasztokat - mondta Rácz Margit, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója a keddi budapesti műhelybeszélgetésén.

A fiskális stabilizáció növekedési áldozattal jár, s az elméleti megállapítás már 2012-ben igazolódik az EU-ban, ahol zéró növekedés lesz - jelentette ki Rácz Margit. Hozzátette: ennek következménye jelentkezik a foglalkoztatásban, a költségvetési bevételekben és az adósságok finanszírozásában is.

Az adósságot a piacról Európában csak öt AAA-s besorolással rendelkező ország tudja finanszírozni, a többiek erre aligha képesek - jelezte a kutató.

Rácz Margit szerint az EU magországainak közös fiskális politikát, így pénzügyminisztériumot kell létrehozniuk, s emellett a ballasztokat, ilyen Görögország, sajnos "ki kell dobni az euró hajójából, mert a görögök adófizetési hajlandóságát nem lehet megváltoztatni".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intenzív hóesés: egymást érték a balesetek Pest megyében

Gödöllő térségében például egy teherautó fordult keresztbe az úton, visszafordításán jelenleg is… Tovább olvasom