Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Repülőtér-fejlesztési vita a Balatonnál

Visszaköveteli a veszprém-szentkirályszabadjai repteret a két település önkormányzata a Budawest Zrt.-től, amelynek négy évvel ezelőtt adta el a 440 hektáros területet bruttó 1,2 milliárd forintért; az ügyben évekig elhúzódó per várható - írta a Népszabadság.
A települések 2006 elején térítésmentesen kapták meg a magyar államtól az ingatlant azzal a kikötéssel, hogy azon egy nemzetközi polgári repteret kell kialakítani. A beruházási kötelezettség az adásvétel után átszállt az angol-amerikai-magyar tulajdonban lévő Budawest Zrt.-re, ám a cég mindeddig nem kapta meg a fejlesztéshez szükséges engedélyeket.

A négy évvel ezelőtt kötött kontraktusban a projekt első ütemére szabott határidő a napokban lejárt, a vita most arról folyik, hogy kinek róható fel a késlekedés.

A lap szerint a Budawest joggal hivatkozhat arra tényre, hogy a projekt megvalósítása elsősorban a hiányzó hatósági engedélyek miatt csúszik, az érintett önkormányzatok azonban úgy vélik, a cég valójában nem is akarta végrehajtani a beruházást.

A két településnek így várhatóan pert kell indítania az adásvételi szerződés felbontásáért - írt a Népszabadság.

Olvasóink írták

 • 1. dodó 2010. szeptember 27. 11:09
  „2010-09-11. 19:10
  "Feljelentést tesz hétfőn a Veszprém Megyei Főügyészségen ismeretlen tettes ellen a szentkirályszabadjai volt katonai repülőtér eladása ügyében Kepli Lajos, a Jobbik Magyarországért Mozgalom parlamenti képviselője.

  A szerződés szerinti nyilvántartási értéke a Veszprémhez tartozó területnek 5,2 milliárd forintot, a Szentkirályszabadját illető rész pedig 440 millió forint - tette hozzá. Ezzel szemben az 5,6 milliárd forintra értékelt ingatlant a két önkormányzat négy éve 1,2 milliárd forintért adta el a BudaWest Zrt. nevű, Seychelles-szigeteken bejegyzett, off-shore tulajdonosi hátterű cégnek.
  Megalapozott lehet a Jobbik gyanúja, hogy Veszprém önkormányzata uniós és állami támogatásból és a saját pénzéből egy magántulajdonban lévő ingatlan közművesítését valósította meg.
  A veszprémi szennyvíztisztítótól 8-10 kilométernyire lévő romos épületekhez "vitték ki" a vezetéket és építették ki azt az egész elhagyatott területen. Szerinte a befektető szinte ingyen jutott hozzá az új infrastruktúrával ellátott, 5,6 milliárd forintra értékelt több száz hektáros területhez."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmilliárd forintos kár is érheti az államot

Beperelte a Honvédelmi Minisztériumot (HM) a norvég Kongsberg cég, mert a tárca a volt miniszter,… Tovább olvasom