Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Réthelyi: nem vehettem el a döntést az egyetemtől a Schmitt-ügyben

Réthelyi Miklós azt mondta, nem vehette el a döntést az egyetemtől az államfő kisdoktorija ügyében; a Heti Válasznak adott interjúban a nemzeti erőforrás miniszter azt is hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem döntése tartalmilag rendben van.
Az újság internetes oldalán csütörtökön megjelent interjúban a tárca vezetője azt mondta: sajnálta, hogy a sajtóban az kapta a hangsúlyt, hogy a tényfeltáró bizottság jelentését felbontatlanul visszaküldte az egyetemnek, és félreértelmezték a valós üzenetet. A lépéssel azt szerette volna jelezni, hogy az új alaptörvény értelmében az állam nem jogosult dönteni a tudományos igazság ügyében - fejtette ki, hozzátéve: a kisdoktorival kapcsolatos állásfoglalás tudományos ügy, nincs illetékessége benne. "Nem vehettem tehát el a döntést az egyetemtől" - mondta Réthelyi Miklós.

Arra a kérdésre, hogy korábban ő is az egyetem rektora, miniszteri kinevezéséig pedig a Szentágothai doktori iskola vezetője volt, és az ügyben össze tudta-e egyeztetni ezeket a szempontokat, azt válaszolta: a két szempont összefut, miniszterként is az egyetem érdekét kellett néznie. "Nekik kellett meghozniuk a döntést, a Semmelweis pedig azt képviselte, ami a tudománytól elvárható volt ebben a helyzetben" - jelentette ki.

A szenátus jegyzőkönyveinek bekéréséről kiemelte: bizalomvesztésről szó sem volt. A minisztérium valóban bekérette a szenátus és a doktori tanács jegyzőkönyveit is, mert főhatóságként tájékozódni szeretnének ebben a "rendkívüli súlyú" ügyben. Ha nem kérjük, az egyetemnek akkor is be kellett volna küldenie a dokumentumokat, ezt eddig is megtették minden szenátusi döntés után - jelezte a tárca vezetője. Hozzátette: az egyetem elvégezte a rá háruló feladatot, a döntésük tartalmilag rendben van. A minisztériumnak azonban a jogi eljárásrendet is meg kell néznie.

Tulassay Tivadar az egyetem szenátusának március 30-i ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a szenátus 33 igen és 4 nem szavazattal döntött Schmitt Pál államfő 1992-ben megszerzett úgynevezett kisdoktori címének visszavonásáról, mert az egykori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Március 30-án a szenátus arról is döntött, hogy - mint ahogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és annak oktatásért felelős államtitkársága is - egyhangúlag támogatja Szél Ágostonnak, az egyetem jelenlegi általános rektorhelyettesének rektori pályázatát.

Tulassay Tivadar 2003 óta vezeti a Semmelweis Egyetemet, megbízatása június 30-án járt volna le. A rektor viszont április 1-én az intézmény honlapján bejelentette: lemond posztjáról. Indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál.

Schmitt Pál köztársasági elnök április 2-án az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában jelentette be lemondását. Ezt megelőzően viszont azt is közölte, hogy fellebbez a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése ellen, amellyel a testület megvonta doktori címét. Az egyetem eljárását etikátlannak és jogszerűtlennek nevezve úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza.

A távozó rektor mellett április 2-án tüntetést tartottak az egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium április 3-án azt közölte, Réthelyi Miklós tájékoztatta a rektort: nem ért egyet azzal, hogy beadta lemondását, és - a törvények adta lehetőséggel élve - igényt tart arra, hogy május 31-ig végezze munkáját. Az egyetem másnap közölte, a rektor természetesen tiszteletben tartja a javaslatot, és kitölti két hónapos felmondási idejét.

Olvasóink írták

 • 2. kispacni 2012. április 12. 14:30
  „1. Mi lenne ha megmaradnánk a valóságnál is, és nem lőnél vaktába marhaságokat. Dr. Réthelyi Miklós általános orvos végzettségű, és életében anatómusként dolgozott, többek között a Szentágothai iskola tagjaként. Anatómus professzor lett, intézetvezető, és 1991-1995 között volt a SOTE rektora (552-57 évesen, tehát jogszabály szerinti életkorban). 1994-2004 között volt az i. sz. Anatómiai Intézet igazgatója, ami azt is jelenti, hogy 65 évesen a jogszabály szerinti korban átadta az intézetvezetést. Az 1993-ban hatályba lépett Felsőoktotatási trv szerint tisztséget sak 65 éves korig lehet ellátni, az egyetemi tanári kinevezés egyébként 70 éves korig hatályos, ami azt jelentette a ygakorlatban, hogy 65 éves korban az intézetvezetést átadták az új seprűnek, és ha régi és új vezető megfért egymás mellett, akkor az idős prof 70 éves korig még a tanszék tagja volt, oktat, kutat stb, de nem a vezető. ha az új seprű nem türte meg a régi profot, akkor valahogy kipenderítette a tanszékről. a 2000-es évek közepén volt egy MSZP kezdeményezés, hogy a 65 éves kor legyen általános nyugdíkorhatár az egyetemi tanárokra vonatkkozóan, de akkor volt a felháborodás, hogy a politika elállt, sőt utána az MSZP meg is próbálta emelni a 65 éves korhatárt 65 utánra, a magas funkciók ellátására (rektor, dékánok, helyettesek), ráadásul mint tdodtt volt, azért, hogy néhány MSZP-SZDSZ káder mint Magda Sándor, Meszáros Tamás és az élelmiszermérnők Szabó Gábor (SZTE korábbi rektora) megmaradhasson még egy ciklusra. Az új törvény, ezt most megint eltörölte nagyon helyesen. A 65 éves általános nyugdíjkorhatárt nem meri egyetlen politikai erő sem megingatni, mert túl elkötelezett mindkét politikai oldal a megtartásában. Mindenki emlékszik milyen elemi erővel esett neki az egyetemi szféra a politikának (lásd korábbi mondtataim), amikor erre próbálkozás volt. Mindenki azon sírt, hogy összeomlik a teljes felsőoktatás, ha ezt bevezetik.

  de visszatérve az 1. számú üzenethez. Réthelyi nem volt Orbánnak sem tanára, sem vizsgáztatója, sem doktori opponense :-)”
 • 1. papika56 2012. április 12. 13:13
  „Tudjátok ,azt pl. hogy ez a jóó ember volt a tanára, majd a vizsgáztatója, majd a dr. elbírálója orbánnak ???
  Milyen véletlen ??? Jóóó tett helyében--jóóót várj !!!!
  Sógor--koma--jóbarát !!!Mind jó posztokon vannak, giga fizetésekért !!!
  Csak még egy dolog : ha minden bírónak elkell menni nyugdíjba--mihelyt eléri a férfiak nyugdíjkorhatárát ..Réthelyinek MIÉRT NEM KELL ???? bőven 70 en túl van ??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2016-ra készül el az új Puskás Ferenc Stadion

A kormány döntése értelmében a helyén marad a Puskás Ferenc Stadion, melynek rekonstrukciója… Tovább olvasom