Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Réz András Bujtorról: jól tette a dolgát

Bujtor István életművében mindig jól keveredtek a drámai alakítások a széles, harsány, jópofa jelenléttel; 45 éven át folyamatosan láthattuk különböző filmekben - mondta Réz András esztéta Bujtor István pénteki halála kapcsán az MTI-nek.
"Ő volt a vagány nagymackó, időtlen figura, aki jött a krimiben és a kosztümös filmben, bohózatban, drámában egyaránt, és jól tette a dolgát, jelenléte természetes volt" - fogalmazott Réz András.

Kitért arra, hogy A pogány Madonnát (1980) és az azt követő Ötvös Csöpi-filmeket azért is szerettük, mert a Bud Spencer párhuzamokon túl a dialógusokba beköltözött az utca nyelve, a vagány duma.

Hangsúlyozta: Bujtor István az 1960-as évek közepétől folyamatosan jelen volt a magyar filmekben, szerepelt Szabó István, Jancsó Miklós munkáiban. Megemlítette a Fiúk a térről című, 1967-ben készült filmet (a rendező Szász Péter volt), a Szemüvegeseket (1969, rendező: Simó Sándor), amelyekben - mint mondta - nagyszerű alakítást nyújtott.

Réz András arról is szólt, hogy Bujtor István emlékezetes alakítást nyújtott Az oroszlán ugrani készül (1969, rendező: Révész György) című filmben is, ami egy igazi akciómozi volt, összeesküvéssel, utazással, dubrovniki tengerparttal.

Mint megjegyezte, az igazi tömegsikerekre, vígjátékokra mindig jobban emlékezünk, de Bujtor István számos komoly drámai filmben alakított nagyot. Példaként hozta fel a BÚÉK! című filmet 1978-ból (rendező: Szörény Rezső).

"A bujtori életműben ott volt egy markáns romantikus hőstörténet-vonulat is, például Verne Gyula regényéből készült A dunai hajósban (1974, Markos Miklós), a szintén Verne által írt Sándor Mátyásban (1979), valamint a nagy Jókai-regények adaptációiban, hiszen egészen fiatalon már A kőszívű ember fiaiban is feltűnt (1964) és később szerepelt a Fekete gyémántok tévéváltozatában (1976)" - mondta végül Réz András az MTI-nek.

Olvasóink írták

  • 3. luckydevil68 2009. szeptember 26. 18:22
    „R.I.P.”
  • 2. Orfeusz 2009. szeptember 26. 10:06
    „Nyugodjon békében, tisztelt Bujtor István!”
  • 1. Otaku 2009. szeptember 25. 20:07
    „:,(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis információval gyűjtenek aláírást vasútügyben

Hamis információk alapján gyűjtenek aláírásokat a Hatvan- Somoskőújfalu vasútvonal megmentéséért a… Tovább olvasom