Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Ritka antilopfaj született a Nyíregyházi Állatparkban

Az alig egy kilogrammos nőstény egy hete látta meg a napvilágot.
Ritka antilopfaj, szitatunga született a Nyíregyházi Állatparkban, az alig egy kilogrammos nőstény egy hete látta meg a napvilágot.

Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatkert osztályvezetője, szóvivője elmondta hétfőn az MTI-nek, hogy a szitatunga (Tragelaphus spekei) nyolc hónapos vemhesség után, rendkívül fejletten született. Néhány pillanat után már lábra is állt, s erre a képességre egyébként szüksége is lenne élőhelyén, az afrikai vadonban, ahol számtalan ragadozó leselkedik rá.

A szitatunga különösen kecses antilopfaj, Közép-Afrika mocsaras területein él. Élőhelye azonban egyre szűkül, ezért több helyen kipusztult már.

Az antilopfaj félig vízi életmódú, élete nagyobb részét vízben, vagy annak közelében tölti. Jól úszik, gyakran teljesen elmerül, ha veszélyt érez, vagy ha táplálkozik.

Hosszú patái papucsszerűen megnyúltak, ezzel az ingoványos talajon való mozgáshoz alkalmazkodott.

A szitatunga hím akár 120 kilogrammosra is megnő, majdnem kétszer nagyobb a nősténynél. Hosszú, 50-90 centiméteres tülkös szarvat visel, barnás színű szőrzete pedig jóval sötétebb árnyalatú, mint a tehén vörösbarna bundája.

Az állat latin nevét a Nílusforrás-vidékének felfedezője, a brit John Hanning Speke-ről kapta.

Révészné Petró Zsuzsa tájékoztatása szerint a Nyíregyházi Állatparkban a kis jövevénnyel tízre nőtt a szitatungaállomány száma. Az antilopfaj tavasztól a Tarzan-ösvénye nevet viselő állatkerti részen él, az ottani kifutóban együtt látható más fajta antilopokkal, zebrákkal, struccokkal, nagy kudukkal és zsiráfokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Február 27-én lesz Orbán Viktor évértékelője

Idén nem a Millenárison tartja a kormányfő országértékelőjét - tudta meg az Origo. Tovább olvasom