Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Rogán Antal egyelőre fenntartja javaslatát

Budapest - Rogán Antal (Fidesz) egyelőre fenntartja az alkotmány módosítására tett javaslatát.
A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy nem támogatja Rogán Antalnak azt az alkotmánymódosítási javaslatát, amellyel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvénybe emelné. Ezt a kormányszóvivő jelentette be a kabinet ülését követően.

Az MTI-nek a hírre reagálva Rogán Antal úgy nyilatkozott: a kormány döntéséről még nem tájékoztatták.

A Fidesz gazdasági kabinetvezetője hozzátette: tekintettel arra, hogy a frakció hétfőn a benyújtást támogatta, mindaddig, amíg a képviselőcsoport másként nem dönt, fenntartja indítványát.

Nagy Anna a kabinet ülése után tartott sajtótájékoztatóján közölte, az új alkotmányozási folyamatban kell megvitatni azt, hogy az NMHH rendelkezzen-e rendeletalkotási joggal.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter már hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy ugyan a kormány egyelőre még nem tárgyalta Rogán Antal alkotmánymódosítási indítványát - amelynek parlamenti tárgyalása egyébként még aznap megkezdődött -, de várhatóan nem fogja támogatni azt.

Rogán Antal múlt szombaton nyújtotta be önálló képviselői indítványát, amelyben azt kezdeményezi, hogy rögzítsék az alaptörvényben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendeletalkotási jogát.

Ha az Országgyűlés elfogadja a módosítási javaslatot, az alkotmány 2011. január 2-tól hatályos szövege szerint "jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelete, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendelete és az önkormányzati rendelet. Jogszabály továbbá a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kibocsátott rendelete".

A képviselő új fejezettel egészítené ki továbbá az alaptörvényt, amely tartalmazná, hogy az NMHH a Magyar Köztársaság elektronikus hírközlési piacát felügyelő és ellenőrző szerve, és felelős e piac zavartalan működéséért. A hatóság elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre, tevékenységéről évente beszámol az Országgyűlésnek, elnöke pedig törvényben meghatározott feladatkörében, törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet bocsát ki, amely más jogszabállyal nem lehet ellentétes.

Cser-Palkovics András (Fidesz) novemberben már benyújtott egy olyan, zárószavazás előtti módosító javaslatot, amelyben - hasonlóan Rogán Antal mostani indítványához - jogalkotói hatáskört biztosított volna az alaptörvényben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének. Cser-Palkovics András ezt az indítványát ahhoz az alkotmánymódosítási javaslathoz nyújtotta be, amely egyebek mellett a legfőbb ügyész interpellálhatóságának megszüntetéséről szólt. Az Országgyűlés akkor azonban nem szavazott Cser-Palkovics András javaslatáról.

Az Országgyűlés hétfőn, teljes egyetértésben, azaz 356 nem szavazattal utasította el a kulturális bizottságnak azt, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványát, amely a jogalkotási törvényben rögzítette volna: egy meghatározott körben az NMHH elnöke jogosult rendelet, illetve az NMHH Médiatanácsa pedig iránymutatás kibocsátására.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2010. december 15. 21:28
    „Na alakul ez. Csak egyszer rá kell lépni az útra. Kezdetén a dolognak ők kérdezés nélkül azt állitották hogy NEM lesz ilyenre joga. Á télleg nem.”
  • 1. történész 2010. december 15. 19:34
    „Szerintem Rogán Antal isten adta jogát is tartalmazza az új alkotmány...majd csak kitaláljuk ki is a főnök..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány tárgyalta, de nem támogatja Rogán alkotmánymódosítási javaslatát

Budapest - A kormány megtárgyalta, és úgy döntött, nem támogatja a fideszes Rogán Antalnak azt az… Tovább olvasom