Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Rokkantság és öröklés az új nyugdíjrendszerben

Budapest - A tb rendszerbe visszalépésre a jövőben kizárólag rokkantság esetén lesz lehetőségük azoknak, aki most a maradás mellett döntenek.
Visszatérésükkor azonban csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt veszik figyelembe, ahogy öröklés esetén is.

Ha valaki most fenntartja pénztártagságát, és a jövőben rokkantsági nyugdíjra lesz jogosult, két lehetőség közül választhat.
A pénztártag az egyéni számláján felhalmozott egyenlege alapján kérheti a magánnyugdíj-pénztári szolgáltatást, ezzel egyidejűleg a társadalombiztosítási rokkantsági nyugdíj megállapítását. Ebben az esetben a tb nyugdíj megállapításakor csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt veszik figyelembe, és a nem pénztártagok részére járó ellátásnak csak mintegy 76 százalékát kapják.

Rokkantság esetén a most maradók választhatják a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépést is. Ebben az esetben a rokkantsági nyugdíjat ugyan nem fogják csökkenteni, de szintén a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati idő és keresetek alapján fogják megállapítani.

Mindkét esetben célszerű figyelembe venni, hogy a 2011. november 30-ig megszerzendő szolgálati időnek el kell érnie a rokkantsági nyugdíjhoz - a megrokkanás idején betöltött életkor szerint - szükséges mértéket, az érintett ellenkező esetben nem lesz jogosult a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből rokkantsági nyugdíjra.

Aki a tb rendszerbe való visszatérésről dönt, annak a rokkantsági nyugdíját az általános szabályok szerint fogják megállapítani.

Az öröklés szempontjából is vannak különbségek.
Amennyiben valaki a pénztártagság fenntartását választja, és még a magánnyugdíj-pénztári szolgáltatás igénybevétele előtt meghal, egyéni számlája továbbra is örökölhető marad; öröklésre a pénztártag által megjelölt kedvezményezett jogosult. Ez esetben azonban a társadalombiztosítási hozzátartozói ellátásokat - özvegyi nyugdíj, árvaellátás - korlátozott összegben állapítják meg. A megállapítás során a rokkantnyugdíjhoz hasonlóan csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt és kereseteket veszik figyelembe, és az így megállapított ellátás a nem pénztártagokat megillető összeg mintegy 76 százaléka lesz.
Ha a pénztártag meghal, mielőtt igénybe vette volna a pénztári szolgáltatást, a kedvezményezett kérheti a magánpénztári egyéniszámla-egyenleg társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszautalását is, ez esetben a hozzátartozók részére járó özvegyi nyugdíjat és árvaellátást nem csökkentik, az ellátás kiszámításánál azonban csak az elhunyt pénztártag 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati idejét és kereseteit veszik figyelembe.

A nyugdíjkorhatár betöltését, illetve a magánnyugdíj-pénztári szolgáltatás megállapítását követően a számlaegyenleg öröklésére már nincs lehetőség. A pénztártag úgy gondoskodhat hozzátartozóiról, hogy megfelelő típusú magánpénztári járadékot igényel.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből a hozzátartozók csak korlátozott hozzátartozói ellátásra lesznek jogosultak, mert ez esetben is csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt és kereseteket veszik figyelembe, és az ellátás mértéke is csökken.

Az állami rendszerbe visszatérők esetében kiszámítják, hogy a társadalombiztosítási egyéni számla egyenlege alapján mekkora özvegyi járadék állapítható meg, és az özvegyi járadék valamint a társadalombiztosítási szabályok szerint járó özvegyi nyugdíj közül az özvegyen maradt házastárs részére a magasabb összegű ellátást fogják folyósítani. A kormány 2011 elején határozza meg, hogyan fogják kiszámítani a társadalombiztosítási egyéni számla egyenlege alapján járó özvegyi járadék összegét.

A több mint hárommillió magán-nyugdíjpénztári tagból kedden reggelig 10.349-en nyilatkoztak arról, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben kívánnak maradni - tudta meg az MTI az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

A maradni szándékozóknak 2011. január 31-ig van lehetőségük ennek bejelentésére; aki nem tesz nyilatkozatot, annak a magán-nyugdíjpénztári tagsága 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik. Akik a magánnyugdíjrendszerben maradnak, 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmeik után nem szereznek további szolgálati időt az állami rendszerben.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. la-za 2011. január 13. 10:50
  „19. Léni 2011.01.12. 16:48

  Ne legyenek illúzióid. Az mnyp-be befizetett pénz, csak akkor a tiéd, ha megkapod. Az oda fizetett járulékokat előtte is kifizették a munkavállalók, csak nem az mnyp-be, hanem a TB-nek.
  Amúgy igazad van: egyértelmű, hogy a hiány miatt kell az a rengeteg pénz, de a hiányt nem ez a kormány okozta.

  Amiben én hiszek: takarékoskodás, öngondoskodás... Mondhatjátok, hogy nem könnyű, de mi az manapság...?”
 • 22. la-za 2011. január 13. 10:43
  „10. zest 2011.01.12. 04:48

  Épp ezért mondom: nem lerombolni kell a rendszert, hanem szigorúbban szabályozni.”
 • 21. Morpheus_RexXx 2011. január 13. 09:25
  „19. Léni 2011.01.12. 16:48
  Pedig ezt a hiányt nem kifejezetten ebben az időszakban idézték elő...
  A másik... akkor ha valaki befektet vagy nyer xösszeget a lottón vagy mellékállásban egyéb jövedelem címén bevételhez jut pl.: szerzői díj, üzletkötői jutalék, kevesebb őzvegyi nyugdííjat és rokkantságit kap? nekem ez úgy tűnik, erős diszkrimináció és erős rasszizmus áll mögötte ami nem fajilag különbözteti meg az állampolgárt...”
 • 20. szilléri 2011. január 12. 21:29
  „Rohadjon meg az összes kamú rokkant !!!!!!!!!!!!!”
 • 19. Léni 2011. január 12. 16:48
  „Egy másik cikknél már kérdeztem, hogy mennyi ideig vezetgetnék láncon és hány évet
  lehet adni azoknak, akik 3.000 milliárd forintot nyúltak le?
  Ez az egész nyudijpénztárról szóló hazugságáradatot egyetlen cél motivál, megszerezni
  a több millió ember 12-13 éves nyugdijelőtakarékosságát, mert kell a pénz! Miért?
  A kormány okos döntései által keletkezett költségvetési hiányok eltüntetéséhez.
  Milyen hozamokat akarnak kifizetni azoknak, akik átlépnek az államiba akkor, amikor
  szerintük veszteségesek voltak a pénztárak? Újabban a veszteséges gazdálkodásnak is
  van hozama? Egyik szavukkal ütik a másikat és azt gondolják ez nem vevődik észre?
  Hol lesznek már ők, amikor ezek az emberek elérik a nyugdíjkorhatárt? Sehol.”
 • 18. lisa01 2011. január 12. 12:03
  „Választáskor azokra szavazunk akik a legtöbbet ígérnek, kivéve ugye a pártfüggő szavazókat. nem nehéz bedőlni ezeknek az ígérgetéseknek. Akik pedig megszorításról, takarékoskodásról, netalántán nyugdíjválságról hadoválnak azokról inkább nem veszünk tudomást, vagy kigúnyoljuk./pl:Bokros-csomag/. Tudtommal a mostani kormánypárt szapulta a legjobban úgy tízegynéhány éve, és tessék. Amennyiben politikusaink tovább folytatják a többet ígérek mint a másik/14.havi nyugdíj/ játékot akkor tényleg megnézhetjük magunkat. Rosszabbul élünk mint négy éve, ismerős szöveg? Aki ezt mondta, most a napokban kijelentette, hogy Magyarország szegény ország, és máshogy /kevesebb igénnyel/kell ezentúl élnünk.”
 • 17. Rézgróf 2011. január 12. 11:00
  „A magyar férfiak 33%-a nem éri meg a nyugdíjkorhatárt. Ha nincs feleségük (mert meghalt, mert elvált vagy nem is volt soha), akkor a befizetett pénz elveszik, mert csak a feleség kaphat özvegyi nyugdíjat. Szóval a gyerekeknek nyanyó.”
 • 16. baltazar 2011. január 12. 08:34
  „Zest!
  Mi van akkor,ha jön majd 20 év múlva egy Magyar Hókifli Párt, és majd azt mondja hogy "Bocsi, de nincs miből fizetni a nyugdíjakat, nagyon sajnáljuk. A helyzetet az előző kormányok politikája hozta létre" - és mossák kezüket.
  Hol vannak már akkor az előző pártok és kormányok? A rendszerváltó és első kormányt adó párt sem jutott be a parlamentbe most.
  Szóval nekem úgy tűnik, hogy kell a pénz az államnak, és ez 2000 milliárd (ha jól hallottam a számokat).
  Azt is hallom, hogy mi már 65 éves korunkban mehetünk el nyugdíjba. Ha ezt így lehet módosítani, akkor miért ne lehetne ezt módosítani 15-20 év múlva arra, hogy csak 75 éves korodban mehetsz el nyugdíjba. Hmm?”
 • 15. achilleus 2011. január 12. 08:23
  „Kinek éri meg maradni?
  Saját véleményem helyett ideidéznék egy olyat, amelyik nagyon képletesen fejezi ki, hogy kinek éri meg maradni:http://www.delmagyar.hu/jegyzet/volt_nincs/2190609/
  A lényeget beidézem: "de tegnap óta mindenkinek egyértelmű: csak az marad náluk, aki előre tudja, hogy nem éri meg a nyugdíjaskorát." Volt, nincs, Sulyok Erzsébet
  - Én is hasonlóan vélekedek, de ezt az írás könnyebb volt megtalálni, mint a saját korábbi bejegyzésemet.
  Ezek a szabályok pedig, amelyekről a cikkben szó van, még egyértelműbbé teszik a helyzetet.”
 • 14. keresztény 2011. január 12. 07:03
  „Leginkább az érdekelne hogy a T. honatyák/anyák a saját nyugdíjukra hol takarékoskodnak, mennyivel és miért!?”
 • 13. KolompárRómeó 2011. január 12. 06:44
  „Remekül tudnak zsarolni a fijúk.”
 • 12. Amati 2011. január 12. 06:43
  „egyébként érdekes, hogy az ellenzék milyen kussban van, egyik se mondja (mint anno a fidesz) hogy ha mi kerülünk hatalomra visszavonjuk stb.
  másrészt az is érdekes szempont, hogy amikor a következő kormányok egyre nehezebb helyzetben lesznek nyugdíjügyben, akkor miért is vennék vissza a 20.000 embert aki lemondott, örülnek, hogy megszabadultak ennyi kiadástól...”
 • 11. bambinaXX 2011. január 12. 06:08
  „Igen, ezt a rokkantságot azért dobták be, hogy jusson eszünkbe: ez is megtörténhet, s akkor mi lesz??
  pl. holnapután autóbaleset..
  Erős ráhatás, hogy minél többen menjenek vissza.
  Nekem nem éri meg maradni, nem sok pénz van a számlámon( diákévek, ill. gyerekezés). De nem tudom mit tennék, ha sok lenne...
  De a THE által javasolt HVG-s cikk nagyon jó!”
 • 10. zest 2011. január 12. 04:48
  „La-za
  Érdemes lenne kicsit utána nézned annak, hogy a már hosszú évek óta működő - mnyp-al rendelkező - országokban (USA,UK,AU etc) hányszor fordult elő az, hogy "eltőzsdézték" a magánpénztárakba betett pénzt. Nekem van pár olyan ismerősöm, akik a 20-25 év alatt összegyűjtött pénzükből egy centet sem láttak. :( ... mondván, hogy már nem is léteznek...

  Én, a magam részéről egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy amikor majd ´rám kerül a sor´ (10 éven belül), akkor, akár az állami, akár a magán nyugdíjpénztárak fizetőképesek lesznek... Mit lehet tenni? Imádkozni, hogy veled/em ne forduljon elő vagy, hogy halálod napjáig munkaképes legyél/legyek, ... esetleg apró darabkákból összegyűjteni egy ´aranytéglát´ és azt elásni ... hogy amikor majd szükséged lesz rá, akkor apránként eladogatva kifizethesd a számláidat... :(”
 • 9. THE 2011. január 12. 00:19
  „Aki nem hallott még róla, ajánlom elolvasni, van egy nyomtatvány, ami kitölthető, lehet, ez a megoldás?
  http://hvg.hu/gazdasag/20110108_stabilitas_magannyugdijpenztaar”
 • 8. THE 2011. január 12. 00:15
  „4. Az a terv, hogy majd sok gyerek születik az elkövetkezendő 1-2 évben a mostani rendelkezések miatt. Csakhát ez nem úgy működik, hogy ha 15 ezerrel kevesebb szja-t kell fizetni, akkor gyártják a gyereket ezerrel...”
 • 7. Nórikám 2011. január 11. 23:38
  „Na ez az! Ki tudja milyen rendeleteket hoznak az elkövetkező kormányok? Mi a biztosíték arra, hogy a király lesz 20 évig? Ráadásul állítólag - mikor is?- rövidesen világ vége lesz.”
 • 6. la-za 2011. január 11. 22:16
  „4. baltazar 2011.01.11. 21:48

  Én maradok a nyugdíjpénztárnál. Több dolog miatt döntöttem így:
  -több, mint 30 évem van mégy a nyugdíjig. Az (alapesetben) 8 parlamenti választás...
  -nagyon, nagyon óvatos kalkuláció alapján (minimális hozammal számolva) az Önkéntes és a (márnem)Kötelező mnyp-nél összegyűlő tőke és hozammal elég tisztességes nyugdíjam lehet
  -jobban bízom a hosszú távú befektetések sikerességében, mint abban, hgy 30 év múlva az akkori dolgozók, el tudják tartani az akkori nyugdíjasokat....

  -és még egy vélemény: nagyon-nagyon rosszul kommunikálják ezt az egész dolgot. Ha a kötelező mnyp rendszer annyira sz@r lenne mint ahogy mondják, akkor 1: miért nem módosítottak rajta 1998-2002 között, 2: a pénztárak szabályozásán lehet módosítani. Ésszerűbb megoldásnak tartanám a szabályozás módosítását, mint az egész rendszer eltörlését....ha tényleg az lenne az baj, hogy rosszul működnek a pénztárak. De ne legyenek illúzióink, nem ez az (elsődleges) ok.

  Kb ennyi.”
 • 5. belaba 2011. január 11. 21:56
  „Na, hát ez tök egyszerű.
  Akinek meg ez eddig nem lett volna világos, a lényeg a következő:
  Lesz szíves mindenki áthúzni az állami rendszerbe majd szép csendben elpatkolni lehetőleg minél hamarabb, de legkésőbb a nyugdíjkorhatár előtt közvetlenül.
  Az esetleges kedvezményezett-örökösök meg tegyék ugyanezt legyenek kedvesek.
  Mindezt önként és dalolva, birkamódra természetesen.”
 • 4. baltazar 2011. január 11. 21:48
  „Én azt szeretném megtudni, hogy mindezek után KI garantálja, hogy 20 év múlva lesz miből fizetnie az államnak nyugdíjat nekem? Mi a garancia rá?
  Sokan ismerjük a "fejreállított piramist", vagyis hogy egyre kevesebb a munkaképes fiatal és egyre több lesz a nyugdíjas. Akkor lesz miből fizetni annyi embernek? Ezekről még nem hallottam elemzéseket, amióta meg akarják szüntetni a magánnyugdíjakat.
  Az Alkotmánybíróság remélem megfontoltan dönt majd március elején. 3 millió ember egyéni számláján kezelt pénzéről van szó.
  Hát még én sem tudom......, menjek/maradjak?
  Érdekelne mások véleménye, hogy ki marad és ki nem és miért?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női holttestet találtak Grábóc közelében

Szekszárd - Egy középkorú nő holttestét találták meg hétfőn a Tolna megyei Grábóc közelében - … Tovább olvasom