Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Schmitt Pál: az új alaptörvény azt fejezi ki, hogy mindenki számít

Magyarországnak szüksége van rá, hogy húsz évvel a rendszerváltás után éljen a történelmi lehetőséggel, és a társadalomban érezhető elvárásnak megfelelve megalkossa új alaptörvényét, szinte utolsóként a volt szocialista államok között - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.
Mint kiemelte, a hatályos magyar Alkotmány - évszámát tekintve - az 1949-es esztendő bélyegét viseli magán. Egy olyan évét, amely karnyújtásnyira volt a közös piac megteremtésétől, az Európa-gondolat kimondásától - tette hozzá.

"Ugyanebben az esztendőben a magyarországi kommunista hatalom koncepciós perekkel iratkozik ki Európából, a szovjet érdekszférába való évtizedes betagozódása által elveszíti függetlenségét" - tette hozzá.

Schmitt Pál fontosnak és üzenetértékűnek érzi, hogy Magyarország alaptörvénye ezentúl azt az évszámot viseli majd, amikor az ország először tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Az államfő sajnálatosnak tartja, hogy a képviselők közül néhányan távol maradtak az alkotmányozás folyamatától, és a Parlament falain kívülről akarják megmondani, hogy mit szeretnének látni a készülő alaptörvényben.

Hozzátette: nagyon reméli, hogy a részleteket szabályozó sarkalatos törvényeknek már minden képviselő társalkotója lesz, és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövő nemzedékek sorsát meghatározó keret megteljen igazi tartalommal.

Hiszen bármekkora is egy kormánypárti többség, az előkészítő vitákban minden érv, minden hozzászólás egyenértékű, minden jó gondolat a közös építmény sarokkövévé válhat - tette hozzá.

Véleménye szerint az alaptörvény tervezete a magyar emberek elvárásainak megfelelően határozza meg a jogrendszer alapját.

Egyszerre nemzeti és európai, jogot és felelősséget állapít meg, összefogja a nemzetet, meghatározza az ország érdekeit szolgáló gazdaságpolitika pilléreit - jelentette ki.

Kiemelte: megelégedéssel veszi tudomásul, hogy a szöveg része lett a család és a házasság intézményének védelme, hogy hangsúlyt kapott az egészséges környezet és a fenntartható fejlődés iránti közös felelősség.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra: az új alaptörvény azt fejezi majd ki, hogy mindenki számít.

Szerinte természetes, hogy a magyar embert elsősorban az érdekli az alaptörvénnyel kapcsolatban is, hogy az vajon garantálja-e számára a rendet, a méltóságot, a szabadságjogainak gyakorlását, lesz-e ezen elvekből következően munkája, biztonságban érzi-e magát, meg tudja-e védeni a családját, biztosítani tudja-e a saját és gyermekei jövőjét, erkölcsös közéletben és hivatalokban tudja-e intézni ügyes-bajos dolgait, vajon kapnak-e megfelelő védelmet a nők, az idősek és a fogyatékossággal élők.

Kijelentette: az alaptörvényt is olyannak szeretnék az emberek, amely ugyanezeket a hangsúlyokat tartalmazza, és hozzásegít a sikeresebb, boldogabb élethez.

Schmitt Pál beszédének végén megköszönte azoknak a képviselőknek a munkáját, akik az alkotmánytervezet vitájában részt vettek, valamint megköszönte minden magyar embernek a "felelősségteljes gondolkodást", akik kinyilvánították véleményüket a készülő alaptörvényről.

Olvasóink írták

 • 10. smalltown 2011. április 20. 17:21
  „Schmitt Pal meg szegyelje magat. <moderálva>”
 • 9. bambinaXX 2011. április 12. 11:25
  „Magyarországon miért "számít" aki nem magyar?? Aki nem fizet(ett, vagy fog) adót? Becsületes munkával keres pénzt?
  nyilván megint bunkó vagyok..”
 • 8. zoltanszabo 2011. április 11. 21:38
  „A nemzet golyostollja--még jó hogy nem írásban adták ki a hozzászólását.
  Az egész ország-világ jót röhögött volna !”
 • 7. gereben 2011. április 11. 17:52
  „csak azt tudnám , hogy ezzel a nagy nyelvujitó munkával, kitünő szónoki és helyesirási képességgel miért csak kisdoktori cimmel rendelkezik??? .....ja persze orbánt nem szárnyalhatja túl.....”
 • 6. lepkehalo 2011. április 11. 17:10
  „Higgyétek már el, hogy jó lesz! Schmitt mondta!”
 • 5. Larsson 2011. április 11. 16:56
  „2..

  :))) Pont úgy fejezted be a mondatot, ahogy én akartam, amikor ránéztem...”
 • 4. jozko 2011. április 11. 16:09
  „Reméljük, jó lesz!

  Ide passzol?? egy buta kis vicc:

  Úgy szeretnék már egyszer valami jót helyesen írni!
  S mit´ Pál?!”
 • 3. queenmargareth 2011. április 11. 15:55
  „Leírja?Ha-ha, melyik embernek lesz jó?És ki tudja pontosan, mit tartalmaz?Őszintén, mert egy ilyen döntés majd 10 millió emberre...egy írástudatlan aláírásán múlik:( nagyon szomorú”
 • 2. dmonlájn 2011. április 11. 14:51
  „"Schmitt Pál: az új alaptörvény azt fejezi ki, hogy mindenki számít" igen aki narancs szimpátiával bír! Schmidt OV pincsije, akit mindenhova követ!”
 • 1. favágó 2011. április 11. 14:37
  „Úgy várom már, hogy Schmitt Pál LEÍRJA a véleményét a készülő új alkotmányról!:-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: az esztergomiak ügyét az esztergomiaknak kell rendezniük

A Fidesz frakcióvezetője szerint az esztergomiak ügyét az esztergomiaknak kell rendezniük, ha pedig… Tovább olvasom