Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Schmitt Pált javasolta államfőjelöltnek Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolta a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek, hogy Schmitt Pál házelnököt jelöljék, majd válasszák meg államfőnek - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán az Országházban.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök a jelölésről szóló levelet eljuttatta Lázár Jánosnak, a Fidesz, valamint Harrach Péternek, a KDNP képviselőcsoportja vezetőjének, és arra kérte őket, hogy a frakciószövetség csütörtök délutáni ülésén ismertessék annak tartalmát a képviselőkkel.

A szóvivő emlékeztetett a Fidesz-frakció alapszabályára, amely szerint a képviselőcsoport teljes ülése a párt elnökének javaslata alapján dönt az Országgyűlés által választott vezető közjogi tisztségek betöltőinek jelöléséről.

A bejelentést megelőzően a miniszterelnök szóvivője közölte: a döntés előtt a jelölésről tárgyalt a Fidesz országos elnöksége - ahol a KDNP elnöke is részt vett -, majd ezután Orbán Viktor megbeszélést folytatott a lehetséges jelöltekkel, valamint konzultált a Fidesz-KDNP-frakciószövetség elnökségével is. A többi, szóba jött jelölt nevét Szijjártó Péter nem árulta el, mert - mint mondta - nincs rá felhatalmazása. Ugyanezt válaszolta arra a kérdésre is, hogy Sólyom László jelenlegi államfő neve szerepelt-e az elnökség előtt.

Schmitt Pál házelnököt javasolta államfőjelöltnek Orbán Viktor pártelnök a Fidesz-KDNP-frakciónak.
Schmitt Pál házelnököt javasolta államfőjelöltnek Orbán Viktor pártelnök a Fidesz-KDNP-frakciónak.
Fotó: MTI

Mindezek alapján Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke azt javasolja, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői Schmitt Pált jelöljék, majd válasszák meg Magyarország következő köztársasági elnökének. Az indoklásról a szóvivő kérdésre azt mondta: a köztársaság első polgárának lenni súlyos, ámde tiszteletre méltó hivatás, és Orbán Viktor úgy látja, Schmitt Pál ennek a hivatásnak méltó módon fog és tud majd megfelelni.

Az nem került még szóba, hogy a köztársasági elnök jogállása vagy feladatköre esetleg módosuljon a következő időszakban - közölte kérdésre válaszolva.

Arra, hogy miért nem jelölték Sólyom Lászlót, Szijjártó Péter megismételte: a jelölést számos egyeztetés előzte meg, és mindezek alapján tette meg Orbán Viktor a jelölést.

A következő házelnök személyével összefüggő felvetésre a kormányfő szóvivője úgy reagált: ez a kérdés még nem merült fel semmilyen formában; a jelölésre, illetve a választásra vonatkozó menetrendet még nem állították fel.

Az Országgyűlés június 29-én, kedden dönt Magyarország következő államfőjéről. Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök mandátuma augusztus 4-én éjfélkor jár le.

Schmitt: örömmel fogadtam a felkérést az államfői posztra

Schmitt Pál örömmel fogadta el Orbán Viktor felkérését a köztársasági elnöki tisztségre. A házelnök szerdán parlamenti dolgozószobája előtt tett sajtónyilatkozatot, miután a miniszterelnök szóvivője bejelentette, hogy Orbán Viktor Schmitt Pál államfővé jelölését és megválasztását javasolta a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek.

Schmitt Pál csupán annyit mondott még: csütörtökön délután a Fidesz-KDNP-frakciószövetség előtt ismerteti az elnöki munkáról alkotott nézeteit, felkészülését, terveit.

A politikus további újságírói kérdésekre nem kívánt válaszolni.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. achilleus 2010. június 24. 13:33
  „A svájci nagykövetségének - egyébként - botrányosan lett vége: http://index.hu/belfold/0613sch/
  Felmentették Schmitt Pált
  2002. június 13., csütörtök 16:36 | Frissítve: 2002. június 13. - Kovács László külügyminiszter június 30-ával felmentette tisztségéből Schmitt Pál svájci nagykövetet. A Fidesz és az MDF által is támogatott főpolgármester-jelölt /mert ilyen is volt! - Ach./ szeptember 1-ig szeretett volna posztján maradni. - Schmitt Pál elmondta: felmentéséről a nap folyamán értesült. Hozzátette, felmentését azzal indokolták, hogy pályázik Budapest főpolgármesteri posztjára. - Úgy érzem, a miniszter úrból elsősorban a pártelnök és nem a külügyminiszter beszélhetett, amikor a döntést meghozta, mert ezzel saját magának is rendkívüli mértékben ártott, illetve a két ország kapcsolatának is - mondta Schmitt Pál. Szerinte felmentése ellentétes a tartós külszolgálatról szóló kormányrendelettel, mert az előírja, hogy a visszahívást legalább két hónappal korábban tudatni kell a munkavállalóval.

  Két hetet kapott
  Schmitt Pál nagyköveti munkáját szeptember 1-jével szerette volna befejezni. (...)”
 • 52. jozko 2010. június 23. 23:01
  „Királyság? Diktatúra? Alaposan tanulmányoztam Orbán Viktor személyiség-jegyeit és összvetettem Viktória királynő tulajdonságaival! A hasonlóság több, mint meglepő! De van még egy kiemelkedő történelmi személyiség, akivel nagyon összehasonlíthatóak OV. személyiségjegyei-ő pedig nem más, mint J.V. Sztálin. Gondolom, a többség a "névrokonságban" bízik inkább. Sokminden befolyásolhatja az adottságokon túl a teljes személyiség kifejlődését...”
 • 51. studyfy 2010. június 23. 22:50
  „Ezt nevezik - szerintem - rövidlátó politikának. Most a 2/3-os parlamenti többséget kihasználva drasztikusan minden pozíciót el akar foglalni a FIDESZ. Emellett folyamatos, egyéb antidemokratikus, kevésbé erkölcsös, de nem alkotmányellenes intézkedéssel lassan el fog fogyni a 2/3-ad. Csodálkoznak majd 4 év múlva, hova lett a többség? Ne felejtsük el. hogy nagyon sok baloldali gondolkodású ember nem ment el szavazni vagy bízva a FIDESZ lojalitásába, rá szavazott. Na, ez az ami könnyen elpárolog! A FIDESZ sokkal jobban beágyazná magát, ha alapvető kérdésekben az ellenzéknek is adna koncot, de jelenlegi politikájával még azt se ad.”
 • 50. deszkás 2010. június 23. 22:15
  „Köpönyegforgató!”
 • 49. Rozsdás 2010. június 23. 20:45
  „Semmi baj,most még!!
  De amint midenhol meg lesz a "királyi többség" vége a demokráciának!!

  Széchenyi talán egy pár embernek felnyitja a szemét!

  ,,A nemzet nagysága, boldogsága mindig csak magában a nemzetben rejtezik."
  ,,Népek kormányaikkal való diszharmóniáját harmóniába hozni mindig nehéz, még akkor is, ha a vezetők és a vezetettek - amennyire lehet - világosan látnak. Ha azonban a népek rövidlátással vannak megverve, a hatalmon lévők pedig egyenesen vakok, akkor a harmónia megteremtése némiképp bizony meghaladja az emberi erőt, s ilyenkor dönt a véletlen, a világszellem, a magasabb fény, a fátum, az Isten."”
 • 48. Léni 2010. június 23. 17:48
  „Orbán ahhoz is gyáva, hogy a döntését a "zemberek" szemébe mondja meg!
  Röhely! Megírom levélben, jól elcsámcsoghatnak rajta, mire visszamegyek már
  lecseng a felháborodás.
  Ilyen az, amikor hülyének van nézve az a választó, aki a Fideszre szavazott.”
 • 47. .suhym. 2010. június 23. 17:25
  „41. hozzászólás VásárhelyiÁgi 2010.06.23. 16:26

  Senki nem veszti el a hitét, de attól mert valaki szavaz egy pártra, nem biztos, hogy annak minden intézkedésével egyetért. Ez így normális!”
 • 46. dodó 2010. június 23. 17:23
  „Nem tudtatok választani az általam javasolt három igaz magyarból, most csak magatokat okolhatjátok!

  Utólag megismétlem a három igazi, a magyar népért mindenre kész, tiszta szívű-, kezű- és beszédű hazafit:
  KOLOMPÁR ORBÁN; HAGYÓ MIKLÓS; FELDMÁJER PÉTER!
  Persze, a legjobb az lenne, ha ez a három jellem egy személyben ötvöződne...”
 • 45. .suhym. 2010. június 23. 17:19
  „Bocsánat elírtam.

  Helyesen:

  Svájci nagykövet: 1999 - 2002.”
 • 44. .suhym. 2010. június 23. 17:16
  „39. hozzászólás Csirén 2010.06.23. 15:43

  Öt nyelven beszél :angol, német, francia, spanyol, orosz

  Spanyolországban négy évet töltött 1993-1997. mint nagykövet.
  Svájci nagykövet 199-2002.

  Idézet tőled:
  ".-..kihirdette magát győztesnek a NOB elnökválasztáson.."

  Légy szíves "homályosítsál" már fel mikor volt Schmitt Pál a NOB elnöke?
  Elárulom neked: SOHA!”
 • 43. cyt 2010. június 23. 16:55
  „Ferreer - nem Schmidt hanem Schmitt.
  VásárhelyiÁgi - talán a FIDESZ-esek között kevesebben vannak állandóan ezeken a linkeken. Nagy butaság ilyen statisztikákból olyasmire jutni, amit az előbb írtál.
  Csirén - én speci ha külföldön dolgozom, akkor mindig 1 nyelvet használok, függetlenül attól, hogy milyen országban vagyok. Azt hiszem, te még nem voltál olyan szitukban, amiról oly bölcs véleményt mondtál alant.
  Egyébként meg "nyugtával dícsérd a napot" ...”
 • 42. Ferrer 2010. június 23. 16:30
  „Schmidt Pál jó arc, na de ez a birkaképű demagóg Orbán, jajj istenem, rémálmomban se jöjjön elő.”
 • 41. VásárhelyiÁgi 2010. június 23. 16:26
  „A sok fidesz-rajongó kezdi elveszíteni a hitét?
  Később még azt is fogjuk hallani, hogy a köztársasági elnökünk személye a legkisebb problémánk...
  Eddig, ha a 40 hozzászólóból egy valaki támadta a fideszt, a többi 39 egyöntetűen lehurrogta.
  Hja, változnak az idők, új szelek fújnak (egyre vadabbul).”
 • 40. klj_54 2010. június 23. 16:08
  „39. hozzászólás Csirén 2010.06.23. 15:43
  A latin nyelvekre születni kell!
  Német -orosz ami igen jó szinten megy, angol , francia ami alapszinten de spanyol ahol melóztam az sehogy nem mén:(
  Hola!”
 • 39. Csirén 2010. június 23. 15:43
  „...ha már Kádárnak is jó volt, jó lesz nekik is. Véleménye nincs, viszont a kenyéradó gazdájához ( legalábbis amíg fizet neki ) lojális.
  A rossz nyelvek szerint 6 évig spanyol nyelvterületen élt, és még nem tud rendesen spanyolul. Fantasztikusan jól tud helyezkedni ez a pasi.Akkor utáltam meg amikor 50-50 %-os szavazati arány mellett kihirdette magát győztesnek a NOB elnökválasztáson.”
 • 38. spiler 2010. június 23. 15:35
  „saját alomból......tisztségeg halmozása/egy seggel...../.......sport diplomata-MOB elnől/ugye ott is voltak gondok/......pártatlan?.....miből szerzett doktori fokozatot......VIZI L. SZILVESZTER szerintem alkalmasabb,de ha homdolkodok talán még egy pár név beugrik...... miért nem az ellenzékét fogadták el,talán félnek?”
 • 37. igaz1017 2010. június 23. 15:16
  „Anyósom már a miniszterlista láttán azt kérte,hogyha még egyszer a Fideszre akarna szavazni nyilváníttassuk elmebeteggé.Elképesztő alakok töltenek be fontos tisztségeket.Nem lesz itt elszámoltatás sem már látni,néhány kishalat megbüntetnek kicsit,aztán minden megy az eddigi kerékvágásban.Holló a hollónak nem vájja ki a szemét!”
 • 36. cyt 2010. június 23. 15:13
  „szegedix - no meg még egy-két "régieket cikiző" kevest-tudó embernek. Az én édesapám is 4 nyelven beszélt, két diplomája volt, egy akkoriban nagy szegedi vállalatnál dolgozott - és vallásos ember volt. Az MSZMP-nek és a tröszt vezetésének annyira szüksége volt rá a munkahelyén, hogy ELNÉZTÉK neki azt, hogy templomba járt, csak fizesse be a párttagdíjat, és tegyen meg mindent a trösztért, amit csak tud. Magyarul IGENIS VANNAK KIVÉTELEK - SŐT ELÉG SOKAN - AKIKRE KEVESET TUDÓ KIVÜLÁLLÓK MANAPSÁG SOKMINDENT RÁSÜTHETNEK ANÉLKÜL, HOGY AZ IGAZAT TUDNÁK. Nem tudom, és nem mondom, hogy Schmitt Pál is olyasmi lhetett, mint az édesapám, DE azt tudom, hogy esetleg ő is LEHETETT egy ilyen ember. ENNYI - és "no more comment".”
 • 35. studyfy 2010. június 23. 15:06
  „Lehet, hogy csak úgy vállalja el a köztársasági elnöki címet, ha maradhat a MOB elnöke! Eddig így csinálta.”
 • 34. alibaba 2010. június 23. 15:02
  „( Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolta a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek, hogy Schmitt Pál házelnököt jelöljék, majd válasszák meg államfőnek)

  A király nem javasol, hanem parancsol, és az alattvalóknak meg kell hajolniuk az akarata alatt.
  Innentől kezdve a köztársaság elnöknek minden törvényt vakon alá kell írnia, és úgy táncolni ahogy a FIDESZ fütyül.
  DEMOKRÁCIA nyugodjék békében!”
53 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szombathelyi ámokfutó autós élettársát találták holtan?

Annak az ámokfutó autósnak az élettársa volt a Szombathelyen kedd este holtan talált fiatal nő, akit… Tovább olvasom