Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Sérti a jogbiztonságot az apró betű

Sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a helyszíni bírságolás nyomtatványán gyakorlatilag olvashatatlanul apró betűvel írják azt, hogy a megbírságolt elismeri a szabálysértést - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman ezért a nyomtatvány formátumát szabályozó rendelet módosítását javasolja.
A rendőrök által a helyszíni bírság kiszabásához használt formanyomtatványt a bírság kiszabásakor kell alárírni, a dokumentumon azonban apró betűkkel az is szerepel, hogy a megbírságolt elismeri a szabálysértés elkövetését. Szabó Máté ombudsman vizsgálata során megállapította, hogy a szöveget a rosszul látók alig, de a jó látásúak is nehezen olvashatják el.

Szabó Máté szerint a tisztességes eljárás megkövetelné, hogy a nyomtatvány ne csak tartalmában legyen megfelelő, hanem olvasható is legyen. "Ennek hiányában a nyomtatvány nem alkalmas funkciója - a tájékoztatás - betöltésére, ami sérti a jogállamiságból eredő jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jogot" - állapította meg az ombudsman. Ezért javasolta az igazságügyi és rendészeti miniszternek, fontolja meg az ide vonatkozó jogszabály módosítását, hogy a nyomtatványok szabad szemmel is olvashatók legyenek - áll az Országgyűlési Biztos Hivatalának közleményében.

Olvasóink írták

 • 15. tunococ 2009. március 15. 09:32
  „Az olvashatatlanul apró betű általános jelenség! Lássuk csak a vásárolt termék használati utasítását, a gyógyszer betegtájékoztatóját, stb.! Megfejeli a problémát,pl. ha bordó-vörös alapon vannak az apró fekete betűk!”
 • 14. flower 2009. március 11. 21:13
  „1.Nem kezdek előzésbe, ha nem vagyok meggyőződve arról, hogy 100 %-ig biztonságos a manőver.
  Soha eszembe nem jutna olyan, hogy elférünk hárman is...
  2. Az én autómon, és a nyugati autók 90 %-ban csak szervízben cserélhető az izzó. Ennélfogva tök fölösleges az autómban tartani.
  3. Attól, hogy a rendőr megbírságol, még nem lesz világítás..
  Talán ha bírság helyett arra kötelezne, hogy 1 nap múlva jelentkezzek "X " állomáson, bemutatni, hogy kicseréltem, eredményesebb lenne...DE NEM EZ AZ ÉRDEKE!!!!!!!
  A közlekedés társasjáték. Figyelni, és észrevenni.Előzni, de megelőzni is. De mi köze ennek a rendőrhöz.”
 • 13. egy 2009. március 11. 20:33
  „A rendőr nem a bírságja után kapja a fizetését! Persze, ha nem bírságol, akkor a főnöke megfenyíti, mert szarul dolgozik.
  bo! Amennyiben a rendőr megállít, és elkövettél valamit, akkor igazad van, benyeled, aláírod a csekket, és már kész is. Ha véleményed szerint jogtalanul bírságol, akkor nem írod alá a csekket.
  flower!
  Mész lakott területen kívül, és megy előtted éjszaka egy biciklis. Látsz Veled szemben jönni egy motorost. Gondolod, megelőzöd a biciklist, mert elfértek hárman simán az úton. Az ütközés előtt 2-3 másodperccel veszed észre, hogy a szembe jövő nem egy motor, hanem egy hülye, akinek csak a jobb első lámpája világított! Kiderült, hogy nem volt tartalék izzója már régóta, és lusta volt az útba eső 2 benzinkúton venni!!! Bezzeg, ha a rendőr szarrágoskodott volna előtte...”
 • 12. flower 2009. március 11. 18:44
  „Hogy te milyen naiv vagy....
  Vagy nem ebben az országban élsz?
  Beszélj már egy ügyvéddel, mit tanácsol igazságtalan szabálysértés kapcsán... Meg fogsz lepődni..”
 • 11. bo 2009. március 11. 16:44
  „Ha joggal bírságol benyelem, ha nem, valószínű megvédem magam- bármi áron! Erre találták ki az ügyvédeket.”
 • 10. flower 2009. március 11. 16:27
  „Más szakma sincs megfizetve, nem hiszem, hogy azért bírságol a rendőr, mert kevés a fizetése.
  Az ombudsman úr azért van, hogy neked ne kelljen adott esetekben szélmalomharcot folytatnod a rendőrséggel szemben. Ha kukacoskodik az apró betűn, azt értünk, jogtalanul megbírságolt állampolgárokért teszi. ( Vagyunk egy páran ) Sajnos ilyen apróságokkal tud segíteni a mi demokratikus országunkban....A rendőr nem szarrágó amikor az izzókészletedet kéri?
  "ami nem sérti a tisztelt szabálysértő szemét, .... " - Honnan veszed, hogy ha a rendőr megbírságol, akkor igaza van. Mert mondta?”
 • 9. bo 2009. március 11. 15:20
  „Az ombudsman úr elmehet a 3.14-csába! Vett már az unokájának egy tábla csokit? Hát azt sem lehet elolvasni egyszerűen mi van ráírva, pedig az összetevők az egészségre lehetnek ártalmasak. Megint átestünk a ló túloldalára! A helyszíni bírságot ugye a rendőr nem szedheti, mert ugye az okosok kitalálták, hogy mind korrupt, tisztelet a kivételnek. Ha kapnának rendes fizetést ez a probléma nem volna probléma- aki meg annak ellenére is kísértésbe kerül, hát bűnhődjön érte. Most meg az a baj, hogy nem olvasható!? Téboly!!!!! Ezt úgy hívják az én értékrendemben, hogy -elnézést a kifejezésért- szarrágás! A rendőrnek laptopot a hátára egy lézer nyomtatóval, jogtiszta Word-el 16-os betűmérettel, azt el lehet olvasni. Most már csak az a kérdés, hogy milyen betűtípust kell használni, ami nem sérti a tisztelt szabálysértő szemét, mert ugye ilyet általában ők kapnak!”
 • 8. egy 2009. március 11. 14:41
  „3-an??? Na, ennyi rendőr nincs is!!! :( Ja, a szegedi rendőrsuliba több, mint 700 ember jelentkezett. Állítólag 130-at, vagy 150-et akarnak felvenni! Na, akkor ha ennyire nem kell az érettségizett rendőrpalánta, akkor biztos nincs is létszámhiány! Végül is felesleges a sok rendőr, ha nincs benzinjük, nincs autójuk, mert gyalogosan elég nehéz az akár biciklivel közlekedő bűnözök elfogása... De nyugodt leszek, mert legalább a bírságot már el fogom tudni olvasni!:)”
 • 7. rozator 2009. március 11. 14:35
  „A harmadik meg vigyáz a két kis tudósra!”
 • 6. egy 2009. március 11. 14:33
  „rozator!
  Azért járnak párban a rendőrök, mert az egyik tud írni, a másik meg olvasni! :)
  Celtis!
  ...Nehéz viszont bármilyen törvényt, eljárást, bármit kitalálni, ha abból indulunk ki, hogy mindenki rosszhiszemű, a rendőrök sem becsületesek stb....
  A lényeg, hogy nem szabad általánosítani!
  Ha hibáztam, akkor a csekk a leggyorsabb, és legolcsóbb megoldás, mert ha okoskodok, feljelent, aztán meg járhatok elsőnek a rendőrségre, majd onnan a bíróságra is. De a legjobb az lenne, ha visszahoznák a helyben fizetős bírságot! Egyszerű, gyors, és még a postára sem kéne mennem sorba állni! Nem kell olvasgatnom, csak fizetek, és megyek tovább. De elmondom, hogy még nagyobb "örömmel" fizetgetném be a bírságjaimat, ha látnám, hogy az a sok idióta külföldi is ott állnak mögöttem a postán rendőrséges csekket befizetni! Ezt kéne az "okos" ombudsmannak vizsgálgatnia, hogy mi fizetünk, ha gyorsan megyünk, a külföldi meg csak száguldozik! Szabadon! Büntetés nélkül. Saját országomban vagyok negatívan diszkriminálva? Bár már hozzászokhattam volna...”
 • 5. rozator 2009. március 11. 14:25
  „Nehéz bizni a rendőrökben ha csak arról ismerem hogy "forgalmit,jogositányt,izzókészlet,anyja neve"!Sajnos ma is tartanak leginkább!A vizirendőrök már 30évvel ezelőtt is külön kategória volt,oda nem elég a 8-általános és a faiskola!”
 • 4. Celtis 2009. március 11. 14:13
  „Sajnos valahol ez a téma is arról szól, hogy a rendőrökkel szemben bizalmatlanok vagyunk. Mert ha teljes mértékben megbíznánk bennük, elég lenne, ha a helyszíni bírság kiszabásakor a rendőr felhívja rá a figyelmet, hogy "itt írja alá, ha elismeri a szabálysértést". (Egyébként néhány éve amikor a Tiszából szedtek ki a vízirendőrök, pontosan így jártak el, teljesen korrektek voltak.) Nehéz viszont bármilyen törvényt, eljárást, bármit kitalálni, ha abból indulunk ki, hogy mindenki rosszhiszemű, a rendőrök sem becsületesek stb.”
 • 3. rozator 2009. március 11. 14:04
  „egy:A magyar rendör irástudó!Leginkább apróbetűs!Leginkább apró!Apró!Pró!Ró!ÓÓÓÓÓ!!!!”
 • 2. egy 2009. március 11. 13:44
  „És az új vezetői engedély? A hátoldalán található csak apró betű!!! Az nem sérti a jogbiztonságot? Már csak azért, mert ott olvasható, hogy a hátoldalán lévő kategória érvényességi időd kellene nézni a jogsin, nem csak az első oldalán található dátumot! Az egyik idős rokonom gyengén lát, így csak a nagybetűket tudja szemüveggel olvasni. Ebből kiindulva javaslom, hogy a rendőrök járjanak A4-es méretű bírságtömbökkel, amibe a tudnivalók legalább 18-as betűméretben vannak leírva! :) DE igaza van az ombudsmannak, ha látod, hogy az aláírásoddal elismered a szabálysértést, és inkább nem írod alá a mondjuk 3000 Ft-os bírságot, akkor nincs is gond, majd feljelentenek a rendőrök, aztán ha szerencséd van, megúszod 5000 Ft-os bírsággal, mert a szabálysértési előadó dönti el, hogy mennyi legyen a büntetés. Ha nincs szerencséd, és figyelembe veszi, hogy nem írtad alá a helyszíni bírságot, akkor azt súlyosbító körülménynek fogja tekinteni, és jó vastagon fog majd a ceruzája...”
 • 1. rozator 2009. március 11. 13:15
  „A nyomtatványhoz ezután mindenki kapni fog egy 3-dimenziós szemüveget!A büntetés az SZTK keret árával csökkenthető!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiégett egy családi ház Pécsett: két ember meghalt

Kigyulladt és leégett egy családi ház szerdán hajnalban Pécsett. A házban egy házaspár volt,… Tovább olvasom