Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Sikeres volt az amerikai magyar kulturális évad

A magyar kulturális diplomáciának ez volt az eddigi legátfogóbb és legrészletesebb eseménysorozata, amely az egész magyarság kultúrájának az érdekét szolgálta - mondta Hiller Istán kulturális miniszter helyi idő szerint szombat este New Yorkban.
A New York-i Magyar Kulturális Központ által vezényelt Extremely Hungary nevű programsorozat olyan sikere a magyar kultúrának, amelyet az Egyesült Államokban a magyar kulturális diplomácia még nem élt meg - fogalmazott azután, hogy nagy sikerű roma-afroamerikai világzenei koncerttel zárult az évad.

Kifejtette, hogy egy évad sikeressége három vonatkozásban mérhető. Egyrészt egy ilyen fesztivál egyik maradandó hatása az, amikor ismert vagy kevéssé ismert művészek az évad révén újabb meghívásokat, lehetőségeket kapnak. A most zárult évad révén a világ kultúrájának élmezőnyébe tartozó intézmények folytatni akarják az együttműködést; számos művész, együttes és csoport kapott ajánlatot, szerződéslehetőséget.

A kulturális évad célja másfelől az országkép formálása; a kulturális befektetéseknek a turizmusban, a gazdasági kapcsolatokban mérhető hatása van, azonban bő egy évre lesz szükség ahhoz, hogy látni lehessen ennek a kifutását. A nagy-britanniai, a hollandiai és a németországi évad után, jelentős részben azok hatására, megnőtt a Magyarországra érkezett szervezett, üzleti vagy magánturizmus.

Az évad eredményessége harmadsorban mérhető a kulturális sajtóban megjelenő visszhangban. Elmondta, hogy a magyar kultúráról az elmúlt két évtizedben nem írtak annyit a The New York Times vagy a The Washington Post hasábjain, mint idén. Már az évad második harmadában érződött, hogy a kedvező publikációk, a sajtóbeli elismerések újabb támogatókat hoztak a magyar kultúrának - mondta.

Kitért arra, hogy a kortárs kultúrát mutatták be, a zenére, az irodalomra, a képzőművészetre, a táncra, a filmre fektetve a hangsúlyt. Értékelése szerint "felelősen és a legjobb helyekre, a legjobb intézményekbe és programokba fektettük a pénzt". Az Extremely Hungary költségvetése 700 millió forint volt, ez 3 évre oszlott el. Volt egy 40 millió forintos összeget kitevő előkészítő szakasz 2008-ban, 2009-ben 511 millió forintot költöttek el a fesztiválra, a maradék összeget pedig az úgynevezett levezető, a jövő év elejére átnyúló programokra fordítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Józsefvárosi választás: eddig 7,17 százalékos a részvétel

Rendben zajlik a voksolás a józsefvárosi időközi polgármester-választáson, vasárnap délelőtt… Tovább olvasom