Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Sok eső és 10 centi hó várható szerdán

A Tisza összes mellékfolyóján kedden emelkedett a vízszint, a Kőrösökön, a Berettyón és a Rábán harmadfokú vízszinten várják a tetőzést.
20:30 - Jelentős mennyiségű eső és hó várható

Jelentős mennyiségű esőre és tíz centiméter hóra is számítani lehet szerdán. A Tisza összes mellékfolyóján kedden emelkedett a vízszint, a Kőrösökön, a Berettyón és a Rábán harmadfokú vízszinten várják a tetőzést, a Balatonon újra megnyithatják a Sió-zsilipet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében szerdán több mint tíz centiméternyi hó hullhat, emiatt elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el, ugyanezen megyékben a talaj menti fagyra is figyelmeztet a meteorológia.

Tizenegy megyében jelentős mennyiségű esőre is számítani kell. 24 óra alatt több mint húsz milliméter csapadék hullhat, ezért első fokú figyelmeztetést adtak ki Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Pest megyére, valamint a főváros területére.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adatai szerint 2124 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, 1442 kilométeren elsőfokú (Túr, Lónyai-főcsatorna, Tarna, Hármas-Körös, Rába, Mura és a Tisza valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak), 388 kilométeren másodfokú (Kraszna, Takta, Sajó, Hortobágy-Berettyó, Berettyó, Fehér- és Sebes-Körös, Ipoly) és 293,5 kilométeren harmadfokú (Zagyva, Hortobágy-Berettyó, Fekete- és Kettős-Körös). Kedd délután a Zala alsó szakaszán rendelték el a harmadfokú készültségi szintet.

A Körösökön Békés megyében és a Rábán harmadfokú vízszinten várható a tetőzés. A Fekete- és Fehér-Körös levonuló árhulláma a Kettős-Körösön szerdán tetőzik Békésnél, majd a következő napokban a Sebes-Körösön Körösladánynál és a Hármas-Körösön Gyománál. A Berettyó tetőzése - szintén harmadfokú szinten - Szeghalomnál csütörtökre várható.

A Balaton vízszintje kedden 101 centiméter volt, két centimétert emelkedett az előző nap mért, átlagolt adatokhoz képest. Hasonló gyarapodásra a következő napokban is lehet számítani.

A Közép-Tiszán is emelkedik a vízszint és az elöntött terület nagysága is. A Tisza Tiszabecsnél kedd reggel tetőzött. Kisköre-alsóig újra árad, az alatta lévő szakaszokon alig változó vízszinteket észlelnek. A jelenlegi árhullám tetőzése a Közép-Tiszán a harmadfokú készültségi szint közelében várható.

Balaton vízszintje az esőzések hatására esetenként napi két centimétert is emelkedik, ezért a Közép-dunántúli Vízügyi igazgatóság szakemberei megkezdték a felkészülést a Sió-zsilip megnyitására, erre április végén, májusban lehet számítani.

Az esőzések miatt megcsúszott a meredek partoldal Kaposváron, és a lezúduló föld félig betemetett egy melléképületet. Kaposkeresztúron egy családi ház udvarán szakadt be a föld, és négy méter mély kráter keletkezett. Fonyódon szintén megcsúszott a partfal, emiatt a 7-es főutat lezárták Fonyód és Alsóbélatelep között.

Az OVF összesítése szerint a felső talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszint jelentősen megemelkedett. Országosan 155 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 71 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti elöntések Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak. Tizenkét vízügyi igazgatóság kilencven belvízvédelmi szakaszából 68 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 17 szakaszon elsőfokú, 42 szakaszon másodfokú és 9 szakaszon harmadfokú.

19:28 - Harmadfokú a készültség a Zala alsó szakaszán

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el kedden a Zala alsó szakaszán. A megyében több településen a belvíz pincéket öntött el, szerdán újból számítani kell hófúvásra.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedd esti tájékoztatása szerint 17 órakor rendelte el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Zalán, miután Zalaapátinál 331 centiméter volt a vízállás.

A megyében a belvíz is több településen okoz gondokat. Lentiben, Gyenesdiáson, Reszneken és Keszthelyen is nagy mennyiségű víz folyt be lakóházak pincéjébe, nem egy esetben 10-15 köbméternyi, méteres magasságú vizet szivattyúztak ki a tűzoltók.

A zalai katasztrófavédelem a honlapján arra figyelmeztet, hogy a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szerdán tíz centimétert meghaladó friss hó hullhat a megyében. Éjszaka viharossá válhat és erősebb hófúvásokat is okozhat a szél, alacsony hótorlaszokat emelhet, ezért a közlekedőknek télies útviszonyokra kell készülnie Zalában.

17:55 - Leomlott a partoldal Kaposváron

Megcsúszott a meredek partoldal Kaposváron, és a lezúduló föld félig betemetett egy melléképületet, Kaposkeresztúron pedig egy családi ház udvarán szakadt be a föld, amelynek nyomán négy méter mély kráter keletkezett - tájékoztatott a napok óta tartó eső következményeiről a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden.

A közlemény szerint Kaposváron a Nyugativánfa utcában omlott le a partoldal, a megrongált épület lakóját szükséglakásban helyezték el.

Kaposkeresztúron a Szabadság téren szakadt be a föld egy családi ház udvarán, a háztól egy méternyire, 3-4 méteres körben. A kaposvári tűzoltóság intézkedett a körülbelül négy méter mély kráter feltöltéséről.

A Rinya magas vízállása miatt a térségben megelőző védelmi intézkedésekre volt szükség: az érintett polgármesterek irányításával Babócsán egy utcában négy épület védelme érdekében homokzsákokat helyeztek ki 50-70 méter hosszan. Péterhidán a víz még nem veszélyeztet épületeket, de a megelőzésére mintegy 100-150 méter hosszan fél méter magas homokzsákfallal megmagasították a töltést.

A megyei katasztrófavédelem azt is közölte, hogy a Fonyódon megcsúszott magaspart nemcsak az alatta húzódó 7-es főutat, hanem két épületet is veszélyeztet.

17:03 - Harmadfokú szinten tetőzhet a Rába Vágnál

A harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállással is tetőzhet az esti órákban Győr-Moson-Sopronba belépve a Rába Vágnál, de lejjebb, Árpásnál ennél alacsonyabb csúcs várható - közölte kedd délután a Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Tájékoztatásuk szerint a megyehatáron fekvő Mórichidánál elhúzódóan tetőzik a Marcal, és mivel csütörtök reggel újabb esők várhatók, csak jelentéktelen mértékű apadásra lehet számítani, és újabb áradás is elképzelhető.

16:45 - Másodfokú a készültség a Zala alsó szakaszán

Elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Zala folyó kis-balatoni szakaszán, és a korábban apadásnak induló felső szakaszon is újból emelkedik a vízszint - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 16 órakor rendelte el a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Zala alsó szakaszán. A folyó vízállása a Zalaapátinál 276 centiméteren állt.

A vízügyi szakemberek előrejelzése alapján Zalaapátinál várhatóan szerda hajnalban vagy a reggeli órákban 330 centiméter körüli vízállással tetőzik majd a folyó.

A Zala vízgyűjtő területén a kedd hajnali órák óta tartó változó intenzitású csapadék - hó, havas eső és eső - miatt a felső szakaszon is újból emelkedni kezdett a vízszint. Zalalövőnél a kora délután mért 87 centiméteres vízállás délutánra 90 centiméterre emelkedett.

A Kerka áradása víz alatt áll a Zala megyei Kerkaszentkirály. Fotó: MTI (galéria)

15:59 - Megcsúszott a fonyódi magaspart, lezárták a 7-es főút érintett szakaszát

A csapadékos időjárásban felázott talaj miatt Fonyódon megcsúszott a magaspart, veszélyezteti az alatta húzódó 7-es főutat, ezért lezárták a Fonyód és Alsóbélatelep közötti útszakaszt kedden kora délután.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatott, hogy a rendőrség az arra közlekedőket mellékutakra tereli (a Bartók Béla utca, Szent István utca, Turul utca irányába).

A Közútkezelő Nonprofit Zrt. hamarosan kihelyezi a lezárást jelző táblákat.

15:55 - Tovább tart a készültség a Tisza erdélyi mellékfolyóin

Csütörtök estig meghosszabbította a romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az árvízvédelmi készültséget a Tisza erdélyi vízgyűjtőjében.

Az INHGA kedden délben kibocsátott közleménye szerint a Tiszába ömlő legtöbb erdélyi folyón sárga (első fokú) figyelmeztetés van érvényben, a Kraszna alsó szakaszán, a román-magyar államhatár térségében pedig továbbra is a narancssárga (másodfokú) figyelmeztetés érvényes.

A sárga figyelmeztetést a Visóra, az Izára, a Túrra, a Láposra, a Kraszna Domahidán felüli szakaszára, a Berettyóra, a Fekete- és a Fehér-Körösre, valamint a bánsági Óbegára, Begára és a Temesre bocsátották ki. A bánsági Óbega, Bega és Temes folyókon Szerbia felé vonul le az ár.

A vízügyi előrejelzés szerint a Dunába ömlő bánsági folyókon lesz a legkritikusabb a helyzet az elkövetkező két napban. Ezekre is narancssárga figyelmeztetést bocsátottak ki a hatóságok.

A romániai meteorológiai intézet is sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki Románia nyugati vidékeire. Kedd estétől szerda reggelig a Bánság térségében várható nagy mennyiségű csapadék. A figyelmeztetés szerda reggeltől csütörtök reggelig a közép-erdélyi megyékre és Dél-Romániára érvényes.

15:26 - Harmadfokú vízszinten várnak tetőzést a Körösökön

Harmadfokú vízszinten várható a tetőzés a Körösökön Békés megyében - tájékoztatott a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója kedden.

Bak Sándor elmondta: a Fekete- és Fehér-Körös levonuló árhulláma a Kettős-Körösön szerdán tetőzik Békésnél, majd a következő napokban a Sebes-Körösön Körösladánynál és a Hármas-Körösön Gyománál. A Berettyó tetőzése - szintén harmadfokú szinten - Szeghalomnál csütörtökre várható.

Az árvízvédelmi szakaszokon 385 ember dolgozik, és figyeli a nagy vízterhelésnek kitett gátakat. A belvíz ellen kétszáz ember védekezik, az áradó folyókba 24 szivattyútelep emeli át a vizet, másodpercenként csaknem 85 köbméternyit.

A belvízzel elöntött terület Békés megyében kedden 13 510 hektár volt, ebből a vetés 4015, a szántó 3185 hektár, a többi rét és legelő. A megye mezőgazdasági területének nagysága 412 ezer hektár.

Az igazgató hozzátette: a megyében márciusban 110-115 milliméter csapadék hullott, négyszer több, mint egy átlagos évben.

13:47 - Emelkedik a vízszínt a Közép-Tiszán

Emelkedik a vízszínt a Közép-Tiszán, növekszik a belvízi elöntések területe a Közép-Tisza vidékén - tudatta a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője kedden az MTI-vel.

Lovas Attila tájékoztatása szerint jelenleg az igazgatóság területén mintegy 420 kilométer hosszú védvonalon első fokú az árvízi védekezés.

Változatlanul első fokú a készültség a szolnoki önkormányzat kezelésében lévő védvonalakon is - tette hozzá. Harmadfokú készültség érvényes a Zagyva Jászberény és Szászberek közötti védvonalán és a Hortobágy-Berettyón Karcag-Kisújszállás térségében, 152 kilométeren.

A Tisza összes mellékfolyóján emelkedett a vízszint. A folyó Tiszabecsnél kedd reggel tetőzött. Kisköre-alsóig újra árad, az alatta lévő szakaszokon alig változó vízszinteket észlelnek. A jelenlegi árhullám tetőzése a Közép-Tiszán a harmadfokú készültségi szint közelében várható.
A Zagyván vasárnap kialakult újabb árhullám Jászteleknél jelenleg tetőzik. A Tarna végig apad.

A Körösök romániai vízgyűjtőin áradnak a folyók. A Fekete-Körös Antnál a harmadfokú készültségi szintet meghaladó 824 centiméteren tetőzik.

A Hortobágy-Berettyó ugyancsak árad, emiatt kedden reggeltől Karcag-Kisújszállás térségében az igazgatóság harmadfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget, valamint első fokú készültséget rendelt el a Túrkevétől az Árvízkapuig tartó védelmi szakaszon - közölte a védelemvezető.

Jelezte: a belvízzel elöntött területek nagysága 1200 hektárral 27 150 hektárra nőtt a Közép-Tisza vidékén. Ebből mintegy 8550 hektár vetés, 6400 hektár szántó. Az érintett szakaszokon az elmúlt 24 órában több mint 5,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba 44 torkolati szivattyútelep és 13 mobil szivattyú.

Továbbra is másodfokú készültség van érvényben kilenc belvízvédelmi szakaszon.

A vízgazdálkodási társulatok közül a mirhó-kisfoki, a Jászkisér és vidéke, a mezőtúr-tiszazugi és a nagykunsági tart fenn másodfokú készültséget. A belterületi szakaszok védelme érdekében Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek és Tápiószőlős önkormányzata első fokú, Tomajmonostora, Tiszaug, Jásztelek és Alattyán helyhatósága másodfokú készültséget rendelt el.

13:37 - Enyhült az ár- és belvízi helyzet, de ismét sok csapadék várható

Az elmúlt 24 órában nem volt jelentős csapadék, több folyó felső szakaszán tetőzött az ár, számos, az ár- és belvízi helyzet miatt elrendelt forgalomkorlátozást, útzárat feloldottak. A következő napokban viszont ismét sok csapadék várható, így tovább emelkedhet a vízszint és a belvízzel elöntött területek nagysága is tovább nőhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre a jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Kedd reggel az árvíz- és a belvízhelyzet miatt még országszerte hat megyében - Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Zala, Fejér, Tolna - összesen 21 úton volt érvényben teljes lezárás, továbbá több tucat helyen félpályás lezárást vagy sebességkorlátozást kellett bevezetni a vízátfolyások miatt. Kora délutánra viszont Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében valamennyi, az árvíz miatt elrendelt útzárat feloldották.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd reggeli közleménye szerint a legtöbb lezárást Vas megyében rendelték el, ahol 12 utat zártak le teljes szélességében. Itt még kora délután is nyolc útszakaszon volt érvényben teljes zárás.

Enyhült az ár- és belvízhelyzet Zalában. Fotó: MTI (galéria)

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd reggeli közleményében azt írta: hat megye 34 településén kellett utakat elzárni a forgalom elől. Két megyében két településén, Ipolytarnócon és Lovásziban összesen 24 embert telepítettek ki. Közülük tízen már hétfőn visszaköltözhettek ipolytarnóci otthonukba, a lovásziak kedd délelőtt mehettek haza.

Farkas Diána, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, a Kerka - amelynek vize egy gátként is szolgáló úton átbukva öntötte el Lovászi egy településrészét - hétfő óta 25 centimétert apadt, a házak így már nincsenek veszélyben. Hozzátette továbbá, hogy Dötkön napokig szünetel a buszközlekedés, mert a település egyetlen bekötőútja a Zala folyó áradása miatt felázott, ezért 3,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be.

A Zala megyei rendőrség tájékoztatása szerint időközben a magas vízállás miatt lezárták Kerkaszentkirályon a Kerka hídját is.

Az OKF közleményében azt írta: az elmúlt egy napban a legtöbb helyen javult az ár- és belvízi helyzet, de ismét sok csapadék várható: a délnyugati megyékben 20-30 milliméter eső is eshet, és szerdán is folytatódik a csapadékos időjárás.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapján található adatok szerint az országban jelenleg 2274 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség. Elsőfokú a készültség mintegy 1520 kilométeren (a Túron, Lónyai-főcsatornán, Tarnán, Hármas-Körösön, Rábán, Murán és a Tiszán, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak). Több mint 450 kilométeren másodfokú (a Krasznán, a Taktán, a Sajón, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyón, a Fehér- és Sebes-Körösön, az Ipolyon), majdnem 300 kilométeres szakaszon (a Zagyván, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Fekete- és Kettős-Körösön) pedig harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Az OVF közleménye szerint a felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek. Kifejtették: országosan 155 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 71 ezer hektár vetés-szántó. Legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti elöntött területek Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak, de - mint hozzátették - Békésben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod megyében, a Hanságban is 10 ezer fölötti területeket jelentettek.

A 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 68 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 17 szakaszon első-, 42 szakaszon másod- és 9 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség. A harmadfokot a dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje, a Zala és a Kis-Balaton mentén négy, valamint Békésben négy szakaszon a nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni - írta az OVF.

12:37 - Apadnak a folyók Vas megyében, de újabb csapadék várható

Vas megyében apadnak a folyók és a patakok a Rába sárvári szakaszának kivételével, ahol elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel kedden.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint apad a Rába Körmendnél, ezért ezen a szakaszon reggel elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget. Az árhullám továbbvonulása miatt Sárvárnál elsőfokú készültséget rendeltek el, ahol az esti órákra várják a tetőzést - tette hozzá.

Balogh Nikoletta közölte, újabb csapadék várható, ha pedig ez eső formájában hullik, újabb vízszintemelkedésre kell számítani.

A szóvivő közlése szerint Vas megyében jelenleg nyolc alsórendű út van lezárva vízátfolyások miatt, tíz útszakaszon pedig félpályás útlezárásra kell számítaniuk a közlekedőknek.

12:29 - Készültség Győr megyében, 16 ezer hektár belvíz alatt

A legfrissebb adatok alapján 16 ezer hektárt borít belvíz Győr-Moson-Sopronban. Több folyószakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el – közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője kedden az MTI-vel.

Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint a Rábán levonuló árhullám miatt több szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Ugyanakkor a Cuhai- és a Sokoróaljai Bakony-ér hétfő hajnalra tetőzött, és már mindkét vízfolyás apad, utóbbin azonban még folynak a vasárnap megkezdett védekezési munkák.

Hozzátette: a megyében másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a Rábca mentén és a Kapuvár-Hansági belvízvédelmi szakaszon, elsőfokú pedig a Fertő-tó és a Marcal mentén, valamint a Rába felső szakaszán.

12:23 - Lezártak egy hidat Zalában az áradás miatt

A magas vízállás miatt lezárták Kerkaszentkirályon a Kerka-patak hídját - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a honlapján.

A rendőrség közleményében kitért arra is, hogy az áradás okozta vízátfolyás miatt a forgalom elől teljesen lezárták a 7422-es számú mellékutat Lenti, Bárszentmihályfa és Lentikápolna között.

Enyhült az ár- és belvízhelyzet Zalában. Fotó: MTI (galéria)

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is arra kéri a gépjárművezetőket, hogy lehetőség szerint kerüljék el a lezárt szakaszokat.

12:04 - Lovásziban visszaköltöztek az emberek, Dötkön szünetel a buszközlekedés

Visszaköltözhettek lakásukba a Zala megyei Lovásziban kedd délelőtt azok, akiket a Kerka-patak áradása miatt hétfőn kellett kimenekíteni az otthonukból, míg Dötkön napokig szünetel a buszközlekedés, mert a település egyetlen bekötőútja a Zala folyó áradása miatt felázott.

Farkas Diána, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy délelőtt minden lakó visszatérhetett Lovásziban az otthonába. A férfiak éjszaka is a helyszínen maradtak, a gátak építésében és védelmében segítettek, így a helyi iskolában és rokonoknál éjszakázó 14 gyerek és nő délelőtt térhetett haza.

A Kerka - amelynek vize egy gátként is szolgáló úton átbukva öntötte el Lovászi egy településrészét - hétfő óta 25 centimétert apadt, a házak így már nincsenek veszélyben - tette hozzá a szóvivő.

A katasztrófavédelem azt is közölte: Dötkön, a település egyetlen bekötőútján csütörtökig érvényben marad a 3,5 tonnás súlykorlátozás, amely a menetrend szerinti autóbuszokra is vonatkozik.

Az út alépítménye olyannyira felázott a Zala áradása során, hogy a közútkezelő megítélése szerint egyelőre nem lehet ráengedni a nehezebb gépjárműveket. A buszközlekedés szüneteléséről a zalai kistelepülés polgármestere tájékoztatja a település mintegy hatvan lakóját.

10:40 - OKF: a legtöbb helyen javult a helyzet, de ismét sok csapadék érkezhet

A legtöbb helyen javult az ár- és belvízi helyzet, de ismét sok csapadék várható: a délnyugati megyékben 20-30 milliméter eső is eshet, és szerdán is folytatódik a csapadékos időjárás - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

Mint kifejtették: a magyarországi folyószakaszokon 1367 kilométer hosszon - a Bodrog, az Ipoly, a Kraszna, a Tisza, a Hármas-Körös, a Rába, a Takta, a Zagyva és a Zala szakaszain - elsőfokú, 298 kilométer hosszon - Hortobágy-Berettyó, Takta - másodfokú, 141 kilométer hosszon - Ipoly, Zagyva, Fekete-Körös - harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az ár- és belvízi védekezésben a vízügy, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszervezetek, a közút és az önkormányzatok mostanáig összesen 7240 homokzsákot használtak fel. Jelenleg hat megye 15 településén árvízi, 12 megye 48 településén belvízi védekezést folytatnak.

Közleményük szerint az elmúlt két napban jelentősen megnőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, így jelenleg országosan 145 ezer hektár van víz alatt. A 12 vízügyi igazgatóság területén 15 szakaszon elsőfokú, 43 szakaszon másodfokú, kilenc szakaszon pedig harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

A forgalom elől utat hat megye 34 településén kellett elzárni. Két megyében két településén, Ipolytarnócon és Lovásziban összesen 24 embert kitelepítettek, közülük viszont hétfőn délután tízen visszaköltözhettek ipolytarnóci otthonukba.

Az OKF közleményében azt írta, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden túlnyomóan borult lesz az ég, az északkeleti szél élénk, helyenként erős lesz. A délnyugati megyékben 20-30 milliméter eső is eshet, s szerdán is folytatódik a csapadékos időjárás. Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a nyugati határnál és a Bakonyban havas eső, havazás is lehet, "ezeken a helyeken változatlanul fokozott elővigyázatosságra van szükség a közlekedés során".

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak a jelentős mennyiségű csapadék miatt keddre Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

10:38 - Harmadfokú készültség a Hortobágy-Berettyón

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Hortobágy-Berettyón kedd reggel a Tiszántúli Vízügy Igazgatóság (Tivizig) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

A borzi vízmércénél 352 centiméter a folyó vízállása, s tovább árad - tette hozzá a Tivizig igazgatója.

Bara Sándor tájékoztatása szerint a Berettyó torkolatánál ugyancsak emelni kellett a védelmi szintet: kedden reggel 438 centiméteres vízállásnál másodfokra emelték a készültséget a Berettyó alsó szakaszán.
A folyó felső szakaszán továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség.
Hétfő óta 200 hektárral nőtt az elöntött terület a Tivizig működési területén: jelenleg összesen 26 400 hektár áll víz alatt, amelyből 11 500 hektár vetés és szántóföld - jelezte Bara Sándor.

Hozzátette: az igazgatóság 12 belvízvédelmi szakaszából továbbra is 9 szakaszon védekeznek, ebből hét szakaszon másodfokú, kettőn pedig elsőfokú készültség van.

Az igazgatóság 20 szivattyútelepet üzemeltet, amelyek naponta már mintegy négymillió köbméter vizet emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba - mondta Bara Sándor.

08:01 - Hat megyében 21 utat teljesen lezártak az árvíz miatt

Az árvíz- és a belvízhelyzet miatt hat megyében összesen 21 úton van érvényben teljes lezárás az országban - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd reggel az MTI-vel.

Az összesítés szerint emellett több tucat helyen félpályás lezárást vagy sebességkorlátozást kellett bevezetni a vízátfolyások miatt.

A legtöbb lezárást Vas megyében rendelték el, itt 12 utat zártak le teljes szélességében. Nem lehet közlekedni például Molnaszecsőd és Döröske, Csákánydoroszló és Kemenestaródfa, Csörötnek és Kondorfa, Nagypirit és Boba, Sótony és Ikervár, Nagygeresd és Vasegerszeg között. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében 2-2, Fejér és Tolna megyében pedig 1-1 útszakaszon van érvényben teljes útzár.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez kedd reggel eljuttatott figyelmeztetése szerint több helyen jelentős mennyiségű csapadék várható. A délnyugati megyékben éjfélig 20-30 milliméter esőre van kilátás, de szerdán is folytatódik a csapadékos időjárás. A jelentős mennyiségű csapadék miatt keddre Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

7:50 - Nagyrészt apadnak a zalai folyók és patakok

Jelentősen apadt a Kerka, csökkenőben van a Mura vízszintje is, a Zala folyó felső szakaszán már szintén megszűnt az árvízveszély, alsó szakaszán azonban kedden érheti el a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentő vízállást - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden az MTI-t.

A Kerka-patak Bajánsenyénél vasárnap 190 centiméteren tetőzött, keddre már csak 86 centiméter lett a vízállás, Tormaföldénél a hétfői 301 centiméteres legmagasabb szint keddre nyolc centimétert apadt. A Mura Letenyénél hétfő este tetőzött 354 centiméteren, kedd reggelre 347 centiméterre csökkent a vízállás.

A Zala folyón Zalalövőnél a vasárnapi 376 centiméteres tetőzés után keddre mindössze 90 centiméterre mérséklődött a vízállás, amely az esőzések előtti szint közelében áll. Zalaegerszegnél a folyó vízszintje a hétfő hajnali 357 centiméter után keddre 159 centiméterre csökkent, Zalabérnél pedig a hétfő esti 230 centiméteres tetőzés után kedd reggelre négy centimétert apadt.

A Zalán levonuló árhullám kedden éri el Zalaapáti térségét, ezért a folyó alsó szakaszára a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd éjjelre várja a harmadfokú készültséget jelentő, 330 centiméteres tetőzést.

A zalai katasztrófavédelemhez hétfő dél óta nem érkezett olyan bejelentés, amely az áradásokkal kapcsolatos, míg vasárnap 35, hétfőn pedig 10 ilyen jellegű beavatkozásra volt szükség.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy éjszaka teljes szélességében lezárták, majd kedd reggel fél pályán feloldották a közlekedési tilalmat a dötki bekötőúton, ezt korábban a Zala áradása miatt, a burkolaton lévő 20-30 centiméteres víz miatt vezették be. A még hétfőn elrendelt, a menetrend szerinti autóbuszokra is érvényes 3,5 tonnás súlykorlátozás azonban továbbra is érvényben van, mivel a töltés és a padka annyira felázott, hogy a nehézgépjármű-forgalom nem lenne biztonságos a bekötőúton.

Olvasóink írták

 • 3. Együgyű 2013. április 03. 09:31
  „,,Sok eső és 10 centi hó várható szerdán"
  A rossz időjárásért csak az fentiek a hibásak! Az időjárás packázik a nemzeti kormányunkkal és a nemzeti széthúzó egységes népünkkel! Ez már egy világegyetemből jövő támadás a jelen kormányuk ellen! Ezért is az elmúlt 20 év, a 8-év, MSZMP, MSZP, Gyurcsány, Bajnai, Botka a hibás és még az IMF, EU, és a föld országainak egységes támadásai. De mindenki örüljön, mert a 2014-es választásokra Budapesten felépül az új Fradi stadion! Fradika élt és élni fog! Kubatov milliárdos (elnök) szerint a 12 milliárd kis pénzecske! A klub rendelkezésére áll! Sőt a nemzeti büdzsénkben el van különítve! Kubatov Gábor szerint a Fradika 1 Milla szurkolója meg az új stadionban majd őrjönghet! Az utóbbi a természeti erőkkel szemben egy újabb sikertörténet lesz!”
 • 2. daffy 2013. április 02. 21:33
  „Ha már itt tartunk.Jó lenne ha Alaszkában észhez kapnának és Magyarország elektromágneses támadását HAARP antennák sugárzásának leállítására összpontosítanának,mert ez nem normális,ami az időjárással történik.Mert a hülye is látja,hogy ez a sok kib****ott eső,meg hó ez már durva,ami itt folyik és ömlik a nyakunkba,hogy ez már valami mesterséges befolyásoltság alatt van az időjárás is,hogy végül a magyarokat kiöntsék,mint ürgét a lyukból.Ha nem jó gondolom,bocsánat.”
 • 1. _csutak_ 2013. április 02. 16:35
  „Remélem a HG3RVB fonyódi átjátszó nem sérült meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: az ország felélte tartalékait

A volt miniszterelnök szerint nincs közgazdasági magyarázat az Orbán-kormány gazdaságpolitikájára. Tovább olvasom