Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Sok intézmény nem jelentette be a jogviszonyt az OEP-nak

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vizsgálatából kiderült, hogy számos intézmény nem teljesítette a betegek ingyenes ellátásához szükséges jogviszony bejelentését. Az OEP főigazgatója hangsúlyozta, az érvényes taj-szám nem azonos a jogosultsággal, valamint nem jelenti azt sem, hogy a beteg fizet járulékot.
A felsőoktatási intézményeknél sem teljesült minden esetben a hallgatói jogviszony bejelentése, derült ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) folyamatban lévő ellenőrzéséből. Molnár Barbara szóvivő kiemelte, amióta nyilvánosságot kapott, hogy az OEP ellenőrzi az ingyenes egészségügyi ellátások igénybevételéhez szükséges jogviszony meglétét, tömegesen jelentik be, vagy adott esetben ki a munkavállalókat a cégek, költségvetési intézmények, az iskolák pedig tanulóikat, hallgatóikat.

Egy április elején született megállapodás értelmében megmarad a diákok egészségbiztosítási jogviszonya az érettségi és a felsőoktatási tanulmányok megkezdése közötti időszakban. A jogviszony a diákigazolvány érvényességén túl (október 31.) még 45 napig él, utána annak az intézménynek kell bejelenti a nappali tagozatos hallgatót, ahová felvették.

Idén áprilistól a háziorvos, illetve a kórház köteles taj-szám alapján ellenőrizni az általa kezelt betegek jogosultságát. A jogviszony azt mutatja, hogy a beteg milyen jogon (nyugdíjas, tanuló, munkanélküli, fogva tartott) veszi igénybe az egészségügyi ellátást.

Major Zoltán, az egészségbiztosító főigazgatója korábban hangsúlyozta: az, hogy valakinek van érvényes taj-száma, nem azonos a jogosultsággal, nem jelenti egyúttal azt, hogy ő maga, vagy a munkáltatója fizet utána egészségügyi ellátásra jogosító járulékot. Továbbá a jogosultság nem feltétlenül jelent járulékfizetést, hiszen például a nyugdíjasok, a gyesen, gyeden lévők, a kiskorúak, a tanulók vagy a fogvatartottak nem fizetnek járulékot, de jogosultak az ellátásra.

Az adóhatósághoz április 15-ig kellett bejelenteniük a járulékfizetést azoknak az eltartott közeli hozzátartozóknak, akik április 1-je óta egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek. (A közeli hozzátartozók április 1-től eltartott címen már nem jogosultak az ingyenes egészségügyi ellátásra). Ha valaki más jogcímen nem biztosított, 9 százalékos egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie.

Az OEP szóvivője hozzátette, a rendszerben több százezer olyan tisztázni való jogviszony szerepel, amely például cégátalakulásból, vagy megszűnésből adódik. Ezekben az esetekben tipikus hiba, hogy a munkavállalót bejelentik, de a cég átalakulása vagy megszűnése után kijelenteni elfelejtik őket, viszont egy következő munkahelyen újra bejelentik.

Ha valakivel az elkövetkező hónapokban azt közli a háziorvosa, vagy a kórház, hogy az adatbázis szerint nem jogosult az ellátásra, jogviszonyát idén december 31-ig rendezheti a megyei egészségpénztárnál. Arról azonban még nincs döntés, hogy annak, akinek nincs tisztázott jogviszonya, 2008-tól ki kell-e fizetnie az ellátást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.16.

Tovább olvasom