Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Sólyom aláírta az élettársi kapcsolatról szóló törvényt

Sólyom László köztársasági elnök a héten aláírta a bejegyzett élettáris kapcsolatról szóló törvényt, amely pénteken meg is jelent a Magyar Közlönyben és július 1-től életbe is léphet.
A törvény szerint bejegyzett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvvezető előtt. A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló 2007-es törvényt tavaly decemberben semmisítette meg az Alkotmánybíróság.

Kiskorúak továbbra sem létesíthetnek élettársi kapcsolatot és a bejegyzett élettársak nem fogadhatnak örökbe sem. Érvénytelen a bejegyzett élettársi kapcsolat, ha bárkinek korábbi házassága vagy élettársi kapcsolata még érvényes.

A törvény módosítása alapján a bejegyzett élettárs köteles eltartani élettársának, a vele egy háztartásban élő kiskorú gyermekét, ha azt az ő beleegyezésével vitte a kapcsolatba. Élettársi kapcsolat elismeréséhez azonban nem kell bejegyzett élettársnak lenni.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. flexsnake 2009. május 10. 11:25
  „20. és ha nem más csak egyszerűen meddő akkor ugyanúgy nem lesz unoka. Nem tudhatod mit hoz az élet.- még minden elképzelhető. Persze elhiszem hogy a mami babázni szeretne megint de egy felnőtt hagy élje már a saját életét.”
 • 22. flexsnake 2009. május 10. 11:25
  „20. és ha nem más csak egyszerűen meddő akkor ugyanúgy nem lesz unoka. Nem tudhatod mit hoz az élet.- még minden elképzelhető. Persze elhiszem hogy a mami babázni szeretne megint de egy felnőtt hagy élje már a saját életét.”
 • 21. Power 2009. május 09. 13:14
  „A "másság", vagy a "másság elfogadása" feltételezem, hogy nem azonos, az "önmutogatással".”
 • 20. hazgondnok 2009. május 08. 22:38
  „19.Ebben igazad van,hogy nem vesztettem el a fiamat,de amikor ennyi kirekesztés van ebben a világban nem tudom például aszt elképzeli,hogy egy dolgozó fiatal embert azért mert más el is fogadják.Az megint más,hogy a barátai akikkel együtt járt szórakozni és később meg tudták a másságát nem úgy álltak az egész helyzethez:kivételek azért mindig vannak.Nekem most,hogy eszt a törvényt behozták mennem kell egy olyan együttélési buliba ahol mint édesanyának az egészhez jó kell hozzá állni annak ellenére,hogy valaha nem eszt beszéltük,illetve nem is volt ilyenről szó.Elfogadom a másságát,és majd talán bele is törödöm abban,hogy nekem a sors nem aszt adta meg amit egy anyának meg kellett volna adni,unoka.”
 • 19. flexsnake 2009. május 08. 22:18
  „12. ratyit nem fogsz erőszakkal rávenni hogy gyereket csináljon. Akkor? Remélem kihalnak a magyarok én már eszkimó vagyok :p

  14. na kapaszkodj: amerikában béranyától ugyanis a leszbikusok szülnek :) Na aggódj nem halnak ki a szaporulatok :)

  18. De nem vesztetted el a gyereked.És tudod ez akkor nagy szó ha elveszted mert meghal. Sokan szeretnék hogy éljen a gyerekük még ha más is lenne. De ezt nem tudjátok értékelni. Mert olyanra vágytok amit elképzeltek a kis világotokban. pedig a legkisebb dolognak is örülni lehet. Mert az idő elszalad és bárki bármikor eltűnhet.”
 • 18. hazgondnok 2009. május 08. 21:56
  „Sajnos sokan nem tudják mi az,hogy a gyereke annak ellenére,hogy családba nőt fel,és még is meleg lett. El kell valahogy fogadni hisz a gyereke.Valamikor anno idején mindig aszt hajtogatta majd ha unokád lesz akkor mindig velünk kell lenned,és most ott tartunk,hogy nincs és nem is lesz unoka,mert visszamenőleg a vizsgálatok alapján meg állapították,hogy a genetikánkban benne volt,annak ellenére,hogy a közvetlen környezetünkben nem találkoztunk a jelenlétével.Eszt sajnos elítélni nem szabad evvel meg kell küzdeni,és egy szülőnek akár milyen nehéz is el kell fogadni,hogy ez van. Én belebetegedtem és mikor közölték velem,hogy az együttélési törvényt várják még jobban fájt az egész.Nem halt meg a gyerekem nem beteg halálosan,csak egy olyan helyzet állt elő amit egy anya aki arra készül fel,hogy valamikor unokáit,vagy csak egy unokát dajkál-kényeztethet annak nagyon rossz,de valahol meg kell békélni a helyzettel”
 • 17. Power 2009. május 08. 17:45
  „16-nak: "amúgy meg nem lenne kár ezért a társadalomért"
  A liberálisok nem támogatják a magyar társadalom fennmaradását.
  Horn Gábor:
  "Fontosabb az, hogy mi lesz az SZDSZ-szel, annál, hogy mi lesz az országgal - és ezt nagyon őszintén mondom!"
  http://www.youtube.com/watch?v=y6LIBoNlQUA
  Én hiszek az őszinteségében.”
 • 16. redstar 2009. május 08. 16:21
  „12.Power
  A "teremtőnek" semmi köze az egészhez - ha LENNE /!/ biztosan kikérné magának...A természetellenes pedig a társadalom még ma is bigott, álszemérmes magatartása...amúgy meg nem lenne kár ezért a társadalomért...:)))))”
 • 15. Power 2009. május 08. 16:12
  „És a nem sterilnek?”
 • 14. Power 2009. május 08. 16:12
  „Akkor most erőltessük azt, ami természetellenes? Két azonos nemű "steril" melegnek hogyan lesz gyermeke?”
 • 13. tdombos 2009. május 08. 15:22
  „Azt nem értem, hogy ha ennyire paráztok a népességfogyáson, akkor miért nem támogatjátok, hogy a meleg és leszbikus párok is nevelhessenek gyermeket? Elég képmutató, hogy előbb megtiltjuk nekik a gyereknevelést, aztán meg számonkérjük, hogy miért nem nevelnek gyereket. Még mielőtt rákérdeznétek: a melegek és leszbikusok nem sterilek, lehet gyerekük. Csak annyi a különbség hogy a gyermeket nevelő szülők közül csak az egyik a vérszerinti szülő. Ilyen heteró pároknál is rengetegszer van.”
 • 12. Power 2009. május 08. 14:53
  „Az általánosan elöregedő magyar társadalomban ki a franc fizet majd társadalombiztosítást, ha nem lesz gyerek?
  A Teremtő úgy rendezte, hogy az emberi egyedek szaporodása és a társadalom, a közösség fennmaradása két különböző nemű ember kapcsolatának eredménye.
  Ezek szerint a magyar társadalom fennmaradását a liberálisok nem támogatják?”
 • 11. flexsnake 2009. május 08. 14:06
  „4. nem bizony és pont ez az egyik legnagyobb probléma. A bejegyzett élettársi kapcsolat eredetileg olyan elgondolásra épült hogy azt két ellenkező nemű is megkötheti. Volna rá igény, mert elég sok olyan dolgot ad amit egy együttélés nem egy házasságot nem akaró pedig el sem érheti ha nem ratyi.”
 • 10. imna 2009. május 08. 13:42
  „élettáris viszony?! assé rossz! :)))”
 • 9. pille 2009. május 08. 13:12
  „Mi a bajotok? Mindenki úgy él, és azzal, akivel akar. Miért kell másokkal foglalkoznotok? Ámbár meglehet, hogy én elfogadóbb vagyok az átlagnál. Szép napot.”
 • 8. Power 2009. május 08. 13:10
  „Magyarországon a törvényalkotás kb. ezen a szinten van. Mialatt az SZDSZ_MSZP koalíció a pincérek borravalójával foglalkozott, addig ezer milliárdokkal eladósították a magyar államot.”
 • 7. zeitgeist 2009. május 08. 12:41
  „hát ez csodálatos..buzulni lehet füvet szívni meg nem...melyik az erkölcstelenebb?? HOVÁ KERÜLTEM??? :D”
 • 6. zebegény 2009. május 08. 12:21
  „Bocs: konkurálna - ezt akartam írni”
 • 5. zebegény 2009. május 08. 12:19
  „Cselac, a különneműek házasodjanak. Az AB határozata szerint a melegeknek biztosítani kell a jogot a bejegyzett élettársi kapcsolatra, a hetero párok pedig házasodjanak vagy éljenek élettársként. De ha azt is bejegyeznék, az konkruálna a házassággal. Ez volt az AB baja.”
 • 4. cselac 2009. május 08. 11:52
  „Na, most meg ez a baj.

  A cikk szövege szerint: a törvény szerint bejegyzett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvvezető előtt.

  Akkor ellenkező nemű a legújabb törvények szerint nem?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódott a Révész Máriusz megverése miatt indult per

Révész Máriusz meghallgatásával folytatódott a képviselő megverése miatti bűntetőper pénteken a… Tovább olvasom