Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Sólyom László: Belső hozzáállásunk a legfontosabb

A reményről, az ország megosztottságáról és a kisebb közösségek munkájának fontosságáról szólt újévi beszédében Sólyom László. A köztársasági elnök az új évi reményről úgy fogalmazott: az nem remény, ha arra hagyatkozunk, majd csak lesz valahogy. A remény ennek ellentéte: azt jelenti, hogy nem adtuk fel." Aki reménykedik, annak van belső iránytűje, van miből merítenie - mondta az államfő."
Sólyom László szerint fontos, hogy van-e az országban általánosan elfogadott, közös elképzelés a jövőről, van-e összetartás az emberek között. A miénkhez hasonló nehéz helyzetből kilábalt országok sikerének alapja a határozott cél akarása és a szolidaritás - mondta Sólyom.

"Az ország állapotát nem lehet csak gazdasági adatokkal jellemezni. Az, hogy egy országban jó-e élni, azzal mérhető leginkább, hogy milyen az emberek egészsége, meddig élnek, jók-e az iskolák, milyen a természeti környezet, mennyire sikerült a szegénységet és a kirekesztettséget visszaszorítani - fogalmazott az államfő. - De még fontosabb, hogy van-e az országban általánosan elfogadott, közös elképzelés a jövőről, hogy van-e összetartás az emberek között. Azoknak az országoknak a sikere, amelyek kilábaltak a miénkhez hasonló nehéz helyzetből, ezen a kettőn alapult: egy határozott cél akarásán és a szolidaritáson.

Nálunk ezzel szemben mindenki az ország pusztító megosztottságáról panaszkodik. S valóban sok kárt okoz a mindent a mi-ők sémára leegyszerűsítő fekete-fehér gondolkodás."

Sólyom László ugyanakkor úgy véli, hogy "az élet ennél színesebb és teljesebb". Számtalan példáját látta az országban, amikor emberek és települések, kisebb közösségek azért jutnak előre, mert az emberek szót értenek egymással és hisznek egy közös célban. Az elnök ezek között méltatta az iskolák a civil szervezetek munkáját.

"Ezek látszólag mind apró ügyek; többnyire egy-egy helyi közösséghez kapcsolódnak. De végül is ebből áll össze az ország. A kérdés az: akarjuk-e, hogy ami kicsiben működik és jó, az országosan is úgy legyen? Tudjuk-e, hogy az embereknek ez a belső hozzáállása nem kis ügy, hanem éppen ez a legfontosabb. Ettől függ, mi lesz Magyarország helye az átalakuló világban; ettől függ, lesz-e közös akarat arra, hogy a magyar nemzet fennmaradjon a Kárpát-medencében" - mondta az államfő újévi beszédében.

Olvasóink írták

 • 9. theseus 2008. január 02. 11:31
  „Dittivel (4) értek egyet, csakhogy már korábban, rögtön az öszödi beszéd kiszivárgása után kellett volna Sólyomank felszólatania Gyurcsányt és kormányát a lemondásra. Már a tévé ostramokor is elkésett vele.
  Ki kell mondani, hogy a király meztelen. Addig hiábavaló megbékélésről papolni, amíg egy hazug csaló vezeti az országot és gátlástalanul rombol tovább.
  Nyilván nincs mindenki morális válságban, csak az, aki ezt a helyzetet erkölcsileg elfogadhatónak tartja.”
 • 8. dodo 2008. január 01. 20:31
  „Megszólalt, de minek? Könyörgöm, adjon már valaki az elnöknek egy fésűt! Vagy nem fizeti meg a fodrászát?”
 • 7. Cseter János 2008. január 01. 18:53
  „Honna tudá egy-egy "közjogi méltóság" mi a gondja az ország lakosságának? Ök nem hinném, hogy olvassák e rovatot, vagy nézik azokat a Tv-s csatornákat, ahol az átlagemberek egyre lejebb kerűlnek a megélhetési listásn! Ma már a mindennapi életrvitel a fö gondja az ország lakóinak nem a luxus, melyben Ők élnek!
  Szerintem elég volt a hazudozásokból! Már nem lehet tovább becsapni az embereket! A bünmegelőzést kell figyelembe venn a törvények, rendeletek alkotói munkamenetében! A Bírók csak abból tudnak határozatot hozni, ami eléjük ven téve! Hogy az esetleges továbbü bűnözést, hogyan kell megállítani arról nekik fogalmuk sincs,de ha volna is akkor sem kellene nekik, azt megakadályozni,hisz arra nincs törvény alkotva!”
 • 6. strangerr 2008. január 01. 18:34
  „Amíg az emberek azt hiszik hogy egy ország teljesítménye a kormányzaton múlik addig mit is várhatnánk.”
 • 5. egal 2008. január 01. 18:26
  „Szerintem először mindenkinek önvizsgálatot kellene tartania. Merem remélni, hogy az emberek többsége nincs morális válságban - "szép is lenne", ha a kormánytól függene az egyén erkölcse !”
 • 4. ditti 2008. január 01. 18:02
  „Elnök Úr!

  Fejétől bűzlik a hal! Kár papolni az embereknek összefogásról meg együtt gondolkodásról, stb..., amig segít ezt a kormányt hatalmon tartani. Nem hiszem el, hogy nem lett volna lehetősége az október 23.-i események után felszólítani őket a lemondásra. Ezért áll itt az ország, és ezért ilyenek az emberek! A morális válságot ők okozzák és ők osztják meg az embereket!”
 • 3. fehéregér 2008. január 01. 13:37
  „Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!
  Nagyon boldog, eredményekben gazdag, sikeres új évet, nagyon jó egészséget kívánok Önnek és Családjának.
  Kívánom, hogy Magyarország újból sikeres legyen, és tudja elfelejteni az elmúlt 3,5 év szörnyűségeit. Tisztelettel : egy optimista magyar állampolgár”
 • 2. Lala 2008. január 01. 12:09
  „szerintem is . Évek óta a leggyengébb beszéd volt, olyannak tünt mintha az Elnök Úr nem is itt élne....”
 • 1. Ellenzéki 2008. január 01. 11:35
  „Elnök Úr!
  Tisztelettel: MONDJON LE!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság Miskolcon újév hajnalán

Megölte élettársát egy férfi Miskolcon újév hajnalán, a 36 éves nő szúrt hasi sérüléseibe halt bele. Tovább olvasom