Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Sopron természettudósa előtt tisztelgett a város

A soproni önkormányzat emléktáblát állíttatott dr. Csapody István (1930–2002) nemzetközi hírű botanikus, Széchenyi-díjas, Pro Natura-, Pro Urbe Sopron-díjas természettudós szülőháza falán.
– Édesapánk még a latinul és görögül is értő-beszélő generációt képviselte. Hit, magyarság, tudomány – e vezérelvekkel egy életre biztonságot, eligazodási pontot adott nekünk – nyilatkozta Tamás és Eszter testvérei nevében Csapody Miklós országgyűlési képviselő, aki nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a város emléktáblával adózott Csapody István személyisége és tudományos munkássága előtt. – Példát mutatott a tudomány iránti tiszteletből, fogékonyságból és abból, hogy a tudomány alázatos műveléséből származó öröm valamennyi tudományágra és művészetre igaz, nem csak a botanikára. A történelem, közte Sopron évszázadai iránti érdeklődése régi korok emlékezetes pillanatait idézte fel részünkre. Jól emlékszem azokra az időkre, amikor még kisgyerekek voltunk, de értő magyarázataival izgalmasan nyitogatta lelkünk és eszünk kapuit megannyi múzeumban vagy egy-egy városnézés közben. Végeredményben életünk első évtizedeiben egy nagyon határozott antifasizmus és antikommunizmus világnézetet kaptunk tőle, ami nem a német kultúra, vagy épp az orosz irodalom iránti érzéketlenséget jelentette, hanem szigorúan a diktatúra-ellenességet. S hogy a három gyermeke közül egyik sem lett követője? Ez is édesapánk nagyszerűségét jelzi: következetesen tartotta magát az előbb említett eszmei alapokhoz, ennek eredményeképpen szabadon választhattunk tehetségünk és kedvünk szerint életpályát, irodalomtörténetet, jogot, illetve egészségügyet.

Koszorúzást tartottak

Csapody István nemzetközi hírű soproni botanikus emléktáblájánál – Abdai Géza alpolgármester köszöntője után – dr. Bar-

tha Dénes egyetemi tanár és Andrássy Péter biológus-tanár személyes hangvételű beszédben elevenítette fel a tudós alakját. Az emléktáblát Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője is megkoszorúzta.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Batthyány-emlékév

Kétszáz éve született az első felelős magyar kormány miniszterelnöke, gróf Batthyány Lajos. Emlékét… Tovább olvasom