Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Soproni kettős gyilkosság: 20-20 év a két lövöldözőnek

Harmadik társuk 11 év fegyházat kapott. Az utolsó szó jogán mind a három vádlott bocsánatot kért tetteiért.
Húsz-húsz év fegyházbüntetésre ítélte a Győri Törvényszék pénteken azt a két fiatalt, aki tavaly áprilisban lelőtt két embert egy soproni lőtéren.

Táncos Attilát és Végelbauer Rolandot előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, társtettesként elkövetett emberölésben mondták ki bűnösnek. Harmadik társukra, Márkus Tamásra, aki a bűncselekmény idején a bejárat közelében őrködött és a bíróság szerint bűnsegédként vett részt az élet elleni cselekményekben, 11 év fegyházat szabott ki Németh Csaba tanácsa. Mindhármukat elmarasztalták vagyon elleni cselekményekben is.

A bíró az egyik vádlott ügyvédjének felvetésére válaszolva azt mondta, a lőtéri gyilkosság vizsgálata során a bizonyítékok rendszere "teljes egész, kerek és hézagmentes volt", nem életszerű, hogy a másik két vádlott összebeszélt volna Végelbauer Roland ellen. Hiszen ha tényleg fegyvert lopni mentek, mint ahogy azt a fiú állította, és társai beismerik az előre kitervelt emberölést, akkor egy sokkal súlyosabb cselekményben való bűnrészességgel vádolták meg a társuk mellett saját magukat is.

Előzőleg, az utolsó szó jogán mind a három vádlott bocsánatot kért tetteiért a pénteki tárgyaláson. Míg két vádlott ennyire szorítkozott, a vádirat szerinti értelmi szerző, Végelbauer Roland még ekkor is azt bizonygatta, hogy lopni mentek, és ez fordult gyilkosságba. Az ő védője a nap folyamán arról beszélt: számos szál felderítetlen az ügyben, így az nem érett meg még arra, hogy első fokon döntés születhessen.

A 2010 óta vagyon elleni cselekményeket - betöréseket, lopásokat, fegyveres rablásokat - elkövető társaság tagjai napra pontosan 13 hónappal az ítélethirdetés előtt fegyvert és pénzt szerezni mentek az Anger-réti sportklubba. A halálos lövéseket leadó Táncos Attila és a kint őrködő Márkus Tamás vallomása szerint Végelbauer Roland eredeti terve is az volt, hogy ha kell, ölnek a zsákmány érdekében. Végelbauer Roland ezzel szemben azt hangoztatta: lopni akartak, de közben Táncos Attila "megőrült", és lelőtte a lőtér vezetőjét, majd a váratlanul belépő egyleti tagot.

Németh Csaba bíró az indokolásban azt emelte ki: Végelbauer Roland kijelentéseit erős kritikával kezelték, hiszen amint felmerült egy szikrányi ellentmondás is a vallomások között, a fiú ezt kihasználva megpróbálta saját tetteinek súlyát kicsinyíteni.

Kiemelte azt is: ha húsz évnél idősebb lenne a lövéseket leadó két vádlott, "gondolkodás nélkül megérdemelhették volna" az életfogytiglant. A bíró megjegyezte, nem tartja a 20 évet elegendőnek, de "sajnos" ennyi a maximum. Az őrködő harmadrendű vádlott esetében pedig azt emelte ki, hogy a lőtéri gyilkosságot megelőzően ő is részese volt több, vagyon elleni cselekménynek.

Németh Csaba azt mondta, nem ártatlan fiatalokról van szó, "szép ívű bűnözői karrier bontakozott itt ki", amelynek utolsó állomása az emberölés volt. Végelbauer Roland volt a tettek zömének "szellemi atyja", aki saját barátnője, barátja szüleit is meglopta.

Korábban

Pribusz Ágota kiemelte: halmazatban tényleges életfogytiglant kellene kérnie a betörések, fegyveres rablások után az Anger-réti lőtérre fegyverért és pénzért menő, a gyilkolást előre elhatározó fiatalokra, ennek egyetlen törvényi akadálya, hogy az elkövetéskor még nem töltötték be a huszadik életévüket.

Az ügyészség vagyon elleni cselekmények mellett előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés miatt emelt vádat három fiatal ellen. Álláspontja szerint az Anger-réten fegyvert használó két fiú társtettesként, a kint őrködő pedig bűnsegédként követte el a bűncselekményt. Az ügyész közölte: a gyilkosság idején a fiúk ellen már folytak büntetőeljárások.

A kihallgatások és a tárgyalás során két verzió is elhangzott. A gyilkos lövéseket leadó T. Attila és a bűncselekmény idején kint őrködő M. Tamás szerint V. Roland volt a kitervelő. Ő viszont azzal védekezett, hogy nem ölni, hanem lopni mentek, de T. Attila "megőrült" és tüzelt a lőtérvezetőre, majd a váratlanul belépő lőegyleti tagra.

Pribusz Ágota azt mondta, semmi nem támasztja alá V. Roland változatát, hiszen a vádlott ismeretlen kisbolti eladókat maszkban kényszerített a bevétel átadására, ezzel szemben fedetlen arccal mentek a lőtérre, ahol őt ismerték.

Szerinte V. Roland, aki mindvégig "irányít és hárít", vallomásaiban csak mellékszerepet ad magának, miközben a legtöbb cselekmény esetében tippadó, felbujtó és kitervelő is volt. Többször - így a lőtéri gyilkosságnál vagy korábban, amikor több ezer eurót lopott barátnője apjától - épp a vele szembeni bizalmat használta ki tette elkövetéséhez. Utóbbi esetben azzal mentette magát, hogy vissza akarta szerezni azt a pénzt, amit a lányra fordított.

Olvasóink írták

 • 8. kontrapista 2013. május 18. 05:47
  „Valóban sajnálatos eset, egyrészt az áldozatok , másrészt a három életük hajnalán lévő fiúk szemszögéből. Feltevődik a mindig aktuális kérdés : mennyiben hibás a szülő(k) és az aktuális össztársadalmi gyakorlat, amikor ilyen eset megtörténik.
  Szerintem ez egyenes következménye a laza neoliberális nevelési módszernek, amely mára oly "divatos ".”
 • 7. Roland1000 2013. május 17. 23:52
  „Na erről beszélek..., leviszik egyes bűncselekményeknél a korhatárt büntethetőségi szempontból 12 évre..., de még egy 19 éves sem kaphat életfogytot, bármit tesz. pedig ezek sem lesznek már emberek... És amikor majd szabadulnak, lesz még idejük ténykedni.”
 • 6. Ebgondolat 2013. május 17. 22:49
  „Már elnézést, de miért nem lehet 20 év alattira életfogytot kiszabni? Ezt a törvényt sürgősen felül kell bírálni!”
 • 5. nauset 2013. május 17. 21:59
  „A kivégzett lőtérvezető nevét felvésték a Doberdón, a 76. (soproni) gyalogezred emlékművére. Ő volt az, aki évekig gondozta az emlékhely-állítás ügyét, a feszületet pedig saját kezűleg készítette. A munka befejezését és az avatóünnepséget már nem érhette meg. Baumgartner Ervin élt 43 évet...”
 • 4. Beroesz 2013. május 17. 20:39
  „Hidegvérű gyilkosok ezek, nem "fiatalok". Sajnos 20 év múlva még mindig elég fiatalok lesznek.”
 • 3. +36 2013. május 17. 17:42
  „ezek nem lövöldözők ..hanem gyilkosok!
  miért kell finomkodni???”
 • 2. eternette 2013. május 17. 14:41
  „Lehet, hogy ezek is úgy kezdték 10-11 évesen, hogy leq.rvaanyázták a pedagógusokat. Azután apuka-anyuka elvtelenül védelmébe vette a csimutát. Majd jó szülőként elhalmozták minden földi jóval.”
 • 1. +36 2013. május 17. 13:23
  „szökés közben az őket üldöző, éppen megbotló rendőr kellene, hogy riasztó lövés helyett véletlen sziven találja ezeket egyetlen nem célzott lövéssel...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

PM: pontozási hiba van az állami földpályázatokban

Szabó Rebeka felhívta a figyelmet: a pályázatban két helyen is meg kell adni, hogy a jelentkezők… Tovább olvasom