Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Stagnál a Hangya szövetkezetek árbevétele

A tavalyihoz hasonló, mintegy 50-60 milliárd forintos árbevételt várnak az idén is a Hangya szövetkezetek - mondta az MTI-nek Szeremley Béla, az együttműködés elnöke pénteken Budapesten az idei közgyűlésen.
Ismertette: a szövetkezeti együttműködésnek mintegy 300 tagja van, amelyből 150-200 ténylegesen aktív. A szövetkezeti mozgalom mintegy 25-30 ezer ember megélhetését biztosítja közvetlenül.

A Hangya együttműködés elnöke elmondta: a Hangya szövetkezeteket jelentős mértékben sújtja a gazdasági visszaesés, mivel a mezőgazdasági árak a recesszió miatt csökkentek, sőt sok esetben a gazdasági partnerek fizetési hajlandósága is mérséklődött, valamint több termék esetében is stagnál, vagy teljesen befagyott a piaci kereslet.

A szövetkezetek munkáját nehezíti továbbá a feketegazdaság újabb térnyerése is. Ezt az elnök 30 százalék körülire becsülte az agráriumban. Utalt arra, hogy vannak olyan ágazatok, mint például a zöldség- és a gyümölcsszektor, ahol ez a mérték elérheti akár az 50-70 százalékot is, de igen jelentősnek gondolja Szeremley Béla a borágazatban is a feketegazdaság jelenlétét. Az elnök további gondnak nevezte, hogy tovább növekedett a feldolgozatlan áruk részaránya.

A versenyképesség növelése és a gazdasági tevékenységek átláthatóságának növelése érdekében a Hangya együttműködés vezetője pozitív állami diszkriminációt sürgetett a valódi szövetkezeti elvek mentén működő termékpályás szövetkezetek javára.

Felszólalt a közgyűlésen Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke, aki jelezte, hogy a több funkciós mezőgazdaság a Fidesz alapprogramjában szerepel.

Emlékeztetett, hogy pártja az agráriumban négy társadalmi funkciót tart nagyon fontosnak: a mezőgazdaság lássa el az embereket megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel, teremtsen munkahelyeket, így erősítve a vidék megtartó képességét, továbbá fordítson kiemelt figyelmet a környezet védelmére és az anyanyelv, valamit a kultúra ápolására.

Emellett a fideszes szakpolitikus fontosnak tartotta, hogy a lokális termelés és az alapanyagok lokális feldolgozása ismét létjogosultságot nyerjen vidéken. E tevékenységek szervezésében pedig fontos szerepe lehet a nem kolhoztípusú, hanem az önkéntesség alapján szerveződött szövetkezeteknek - hangoztatta Font Sándor.

A közgyűlés ismét Szeremley Bélát választotta a Hangya együttműködés elnökévé.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sláger, Danubius: még nem engedték el a húzóneveket

Egyetlen "húzóembert" sem engedett máshová szerződni a Sláger és a Danubius Rádió - tudta meg… Tovább olvasom