Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Stagnáló oktatási teljesítmény

Sem előrelépést, sem visszaesést nem mutatnak a diákok teljesítményét illetően az elmúlt évek kompetenciamérései, ugyanakkor ismét rámutattak arra, hogy a családi háttér rendkívüli módon hat a diákok teljesítményére, ezzel szemben az, hogy hol laknak, tulajdonképpen mindegy - írta a Népszabadság.
A lap keddi számában a tavalyi eredményeket ismertetve írták: matematikából a diákok átlagteljesítménye 2006-tól kezdve az összes évfolyamon 500 pont alatt maradt. A szövegértési teszteknél a pontszámok valamivel 500 fölöttiek. A legnagyobb fejlődést a hatodikosok mutatják: 2008-ban például már 519 pont volt az átlageredményük, igaz, ez 2009-re egy kissé leromlott: 513 pont lett.

A 2003 óta a 6., a 8., és a 10. osztályokban évről évre megszervezett kompetenciamérésekben a teljesítményt az első mérési évben született átlageredményhez viszonyítják, amelynek értéke az 500 pont.

Ezek mindkét képességet tekintve minimális ingadozások, amelyek alapján nem beszélhetünk világosan kirajzolódó trendekről – mondja Pongrácz László, az Oktatási Hivatal főosztályvezetője a lapnak. Szerinte az adatok a mérés megfelelő voltát igazolják, hiszen ennyi idő alatt nem is történhetnek valódi változások.

Az Oktatási Hivatal honlapján a fenntartók és az iskolák is megnézhetik 2008-ban és 2009-ben nyújtott teljesítményüket, a diákok (és persze szüleik és tanáraik) pedig a két éve bevezetett mérési azonosítónak köszönhetően nemcsak saját aktuális eredményeiket nézhetik meg, hanem azt is, mennyit fejlődtek.

Olvasóink írták

  • 2. nyálasbeszéd 2010. június 08. 13:16
    „Már ez is siker, ha csak stagnál!”
  • 1. Hmmm... 2010. június 08. 09:17
    „Ez a vilag minden pontjan igy van es ez a termeszetes. Kulonbozoek vagyunk es remelhetoleg azok is maradunk le- es felmenoinket belertve. Mi lenne, ha mindenki ugyan azt a szinvonalat es vegzettseget erne el?
    Nem igazan lenne biztositva a gazdasag es termeles, mar egyebkent is instabil, munkaero hattere.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz - csökkenhet a védekezésben résztvevők száma

Országosan több mint 23 ezer, Borsodban mintegy 18 ezer ember védekezik a gátakon, számuk reggel… Tovább olvasom