Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Szakszervezetek: hónapról hónapra romlik a munkavállalók helyzete

Budapest – Az idei május 1-je az együtt ünneplő négy szakszervezeti konföderáció szerint nem olyan lesz, mint tavaly, mert hónapról hónapra romlik a munkavállalók helyzete, a kormány pedig hetente újabb intézkedéseket jelent be – erről az MSZOSZ, a SZEF, az ÉSZT és az ASZSZ vezetői beszéltek pénteki sajtótájékoztatójukon.
Pataki Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke elmondta: a szervezett dolgozók, munkások 1890 óta a Városligetben jönnek össze, ezt a hagyományt az idén sem akarják megszakítani, és május 1-jét „makacsul" a munka ünnepének tartják, még ha ezt sokan sokféleképpen próbálják is átírni. Május 1-jének ugyanakkor a majális jelleg mellett mindig van aktuális üzenete is – tette hozzá.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: még veszélyesebb a helyzet, mint korábban gondolták. Az új alkotmány szerint az a veszély fenyeget, hogy a több mint húsz éve kialakított magyarországi párbeszéd többé nem lesz kötelezettség. Lehet, hogy a kormány már a közeljövőben hozhat olyan döntést, amely a nem működő, de törvényekben előírt érdekegyeztetést megszüntetné - mondta.

Ez nagyon nagy veszély, mert ha nincs csatorna arra, hogy értelmes párbeszéd folyjon, akkor marad az „erőből történő konfliktus", és senkinek ne legyen kétsége, hogy a magyar szakszervezeteket nem lehet leírni – fogalmazott, emlékeztetve arra, hogy április 9-én 50 ezren vettek részt a szakszervezeti demonstráción.

Lázár András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) alelnöke ugyancsak hangsúlyozta, hogy a dolgozók nem örülhetnek felhőtlenül, a tervezett kormányintézkedések miatt árnyék vetül az ünnepre. A szakszervezeteknek el kell gondolkodniuk azon, miképpen tudják a tagságot mobilizálni, hogy együttműködve a többi szakszervezettel féken tudják tartani a kormányzati elképzeléseket – mondta.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke szerint nemcsak arról van szó, hogy „megnyomorítják a munkavállalókat", évtizedek alatt kialakult jogokat vesznek el, növelik a munkaidőt, csökkentik a munkabéreket és adóval sújtják az alacsony béreket. A nagy megszorításokkal intézményeket is tönkre tesznek – mondta. Hozzátette, hogy az egyetemi férőhelyek szűkítése ellen ugyancsak tiltakozni kell.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke elmondta: az április 9-i tüntetést figyelmeztetésnek szánták a kormány számára. A kormány mostani intézkedési tervei Borsik János szerint „elképesztőek." Megfogalmazása szerint a kormány több intézkedésével – a próbaidő meghosszabbítása, a túlóra nem pénzbeni kiváltása, a szabadság elaprózása, az 5,5 napos munkahét bevezetése – „embertelen módon, a munkavállalókat megalázó eszközökkel" oldja meg a valósnak vélt problémákat.

Úgy vélte, ha a munka világát szabályozó törvényeken keresztülviszik, amit eddig a sajtóban közzétettek, akkor a kormány elköveti az eredendő bűnt, odadobja a magyar munkavállalókat elsősorban a nagyvállalkozóknak, amelyek némelyike már üdvözölte is ezeket a törekvéseket. Ez olyan mértékű ballépése a kormánynak, aminek súlyos következményei lehetnek – figyelmeztetett.

Hozzátette: eddig rengeteg törvénysértő foglalkoztatás volt Magyarországon, sok probléma volt a pihenőidő és a szabadság kiadásával, a túlmunka kifizetésével, amit a kormány most legalizálni akar. „Szégyellnivaló, amit a kormány ebben a dologban tervez" – jelentette ki.

Az ASZSZ azt javasolja a kormánynak, hogy tárgyaljon az autonóm szociális párbeszéd keretében, „ne ígérgessen, hanem teljesítsen, és mondjon igazat" – közölte Borsik János. „Ha a kormány továbbra sem kíván tárgyalni, és gyakorolja azokat a túlhatalmi technikákat, amit a munka világában eddig is tapasztaltunk, akkor ez konfliktusokhoz fog vezetni országos és helyi szinten is" – mondta.

Olvasóink írták

 • 14. bánki 2011. május 01. 08:28
  „500 millás lenyúlás az üdülési alapból megszűnt. 1,5-2 millás fizetéssel eltartott főállású szakszervezeti vezetők helyzete valóban romlik.”
 • 13. hát 2011. április 30. 16:33
  „Nem romlik a helyzet, hanem egyenesen sz@r!!!
  Egyébként is, ilyen törvények mellé mi a francnak szakszervezet.
  Nem kell már a dolgozók érdekeit képviselni, mert eladtak cselédnek bennünket.
  Legalább is én igy értelmeztem az új munkatörvényt.”
 • 12. babar 2011. április 30. 08:38
  „Romlik, és romlik? És mit tesztek ellene? Semmit! Csak a saját pecsenyéteket sütögetitek, meg a hasatokat növesztitek! Tényleg! Miért ritka az olyan szakszervezeti vezető akinek nincs nagy hasa?”
 • 11. Nórikám 2011. április 30. 07:28
  „A legfölöslegesebb dolgok egyike a szakszervezet! Vajon az ő nem kevés fizetésük honnan jön össze? És vajon tesznek -e annyit, mint amit zsebre tesznek?”
 • 10. Egyolvasó 2011. április 30. 06:39
  „Jó reggelt kívánok!
  Hiszen ez már régóta így megy, eddig mit is csináltak a drága szakszervezeti vezetők? Ugyan azt mint a politikai elit, TÖMTÉK A ZSEBEIKET és vakították a munkaválólakat.

  A szakszervezeti vezetők jövedelme sem a minimálbér, kár, hogy egyik vezető sem meri kinyilatkozni mennyit is tesz el havonta.”
 • 9. nemecsekerno_007 2011. április 29. 22:22
  „A Szuzukinál is próbálkoztak sztrájkkal. Szerintetek meddig tartott : )

  Lehet próbálkozni itt a szakszervezetesdivel, de attól nem lesz munka. Vége van a szocializmusnak és most fizetjük a hazugságok árát. Erről persze se Gyurcsány, se Viktor, se senki nem beszél. Nyílván nem ők fizetik. : )

  Ez van emberek. Aki mást mond az hazudik, senki ne higgye el a szépet : (”
 • 8. Grabowsky 2011. április 29. 22:17
  „Minusz "L"”
 • 7. Grabowsky 2011. április 29. 22:16
  „ÉLs a munkaadóknak talán javul?”
 • 6. dzoli 2011. április 29. 21:28
  „Orbánékat elzavarni!!!!”
 • 5. Rozsdás 2011. április 29. 21:14
  „Szakszervezet az mi ?
  Nem azért mintha nem tudnám de még ezen a szinten van!!”
 • 4. papsajt 2011. április 29. 19:49
  „a bérkommandó valahol sikeres volt?”
 • 3. queenmargareth 2011. április 29. 18:54
  „Nos, Szakszervezetek, kivételesen nagyon össze kellene fogni, de most már nem a pénzetek miatt. Tényleg a dolgozókért, emberekért.”
 • 2. balihoho 2011. április 29. 18:41
  „Május elseje a munka ünnepe! Ezt még nem szüntette meg a munkavállalói jogokat nyirbáló, gazdagokat jobban pártoló FIDESZ! De ha így folytatják, könnyen lehet, hogy a majális is csak emlék lesz a bérből fizetésekből élők számára!”
 • 1. deszkás 2011. április 29. 18:38
  „Tudjuk, de ki nem szarja le.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs szükség további belvízi védekezésre

A jó időre való tekintettel nincs szükség további belvízi védekezésre – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája. Tovább olvasom