Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Számítógép fog dönteni a gépjárművek műszaki vizsgái

Július közepétől nem a vizsgabiztosok fognak dönteni arról, hogy a gépjárművek átmennek-e a műszaki vizsgán, hanem a Közúti Közlekedési Információs Rendszer (KÖKIR), ezzel csökken a mérlegelési jogkör miatti visszaélések lehetősége - hangzott el pénteken a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) sajtótájékoztatóján.
Az NKH január óta majdnem tizenötszörösére növelte az ellenőrzések számát az utakon, és azt állapította meg, hogy a díjat nem fizetők közül minden második külföldi.

Július 13-ától megváltozik a gépjárművek műszaki vizsgájának rendje. A KÖKIR bevezetésével megszűnik a vizsgabiztosok mérlegelési joga, ők attól kezdve nem hatósági személyként, hanem közreműködőként járnak el. Az informatikai program használatával a műszaki adatokat rögzítik a rendszerben, s ezek alapján a számítógép dönt az ember helyett arról, hogy az autó állapota megfelel-e a követelményeknek.

Az NKH reményei szerint ezzel radikálisan csökkenni fog a visszaélések lehetősége. A rendszer egyébként zárt, és valósidejű információt szolgáltat arról, éppen milyen autó van a vizsgaállomáson, a személyes adatok tárolásával pedig utólag is lehetővé teszi annak megállapítását, hogy mely ügyfél és vizsgabiztos vett részt a vizsgán. Tavaly egyébként 1,7 millió gépjármű vett részt műszaki vizsgán, 78 százalékban külső vizsgahelyen.

Január elseje óta az NKH ellenőrzi az úthasználati díjak (autópályamatrica és teherautók úthasználati díja) megfizetését. A hatóság emberei az első hónapban 6500, májusban már 91 ezer járműnél nézték meg a díjfizetés megtörténtét. Ezzel párhuzamosan a jogosulatlan úthasználat aránya 1,95-ről fél százalékra csökkent. Közülük a külföldi rendszámúak aránya 50 százalék körül mozog, májusban több, mint minden második bliccelő nem magyar jármű volt.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2009. június 21. 13:36
  „Szigorúan titkos a rendszer döntéshozásának programozási háttere. De a randomgenerátor kapta a fő szerepet :D”
 • 5. bo 2009. június 20. 00:12
  „Anno volt egy király Golf-I-em. Az egész alja ki lett kasznizva- meg az egész verda-, hisz magamnak csináltam. A hülye vizsgabiztos 4 helyen verte le az alvázvédőt a kocsi aljáról- gittet keresve, mikor szóltam, hogy a következő "sebnél" szét ütöm a fejét! Kisomfordált az aknából és ütötte a pecsétet, ahogy kell szó nélkül. Ezt, hogy fogja a számítógép ellenőrizni? Azt is fenyegetni kell?!:-)))”
 • 4. arvisura 2009. június 19. 18:42
  „Amikor bevezetik a rendszert kíváncsi leszek, hogy az önkormányzatok vagy azok cégeinek tulajdonában lévő járművek milyen eredménnyel szerepelnek a vizsgán.
  Küllemre az SZKT jónéhány villamosa már egyáltalán nem felel meg a vastag gitt alól kilátszik a rozsdás lemez stb.
  Szóval a vizsgáztatóknak még több pénz kell a zsebbe mint eddig?
  Egyszerűen a jogalkotók nem veszik észre, hogy az emberek nem azért járnak és gürcölnek rozzant kocsikkal, mert ezt szeretik, hanem az állam nem engedi őket annyit keresni, hogy új járműveket vegyenek.
  Érdekes a rendszer váltás előtt, mondjuk betakarításkor a szerveknek nem az volt a feladata, hogy a termés betakarításkor szívassák a sofőröket.
  Úgy látszik a hatalom minden áron fontosnak akarja magát feltüntetni.
  A jövő héttől ellenőrzöm, hogy az SZKT járművei vajon műszakilag megfelelnek-e a szigorú előírásoknak, hiszen az utasok biztonsága mindennél előbbre való, még akkor is, ha nincs rá pénz.
  Télire pedig szeretném ha a buszokra is felkerülne a téligumi, mert már gyártanak régóta abba a méretben is. :)”
 • 3. bo 2009. június 19. 16:36
  „Na, ha ez a rendszer működni fog, lesz ám csodálkozás! Eddig is 2 óra egy műszaki jó autóval, Mi lesz ezután? Ezt is csak egy barom találhatta ki!”
 • 2. trixi11 2009. június 19. 13:42
  „Azt hittem, én nem tudok olvasni...”
 • 1. gipszk 2009. június 19. 12:37
  „A túlzott internetezést a rossz mondatszerkesztéssel okozója ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: feleslegesek voltak a kormány brutális megszorításai

A Fidesz szerint teljesen feleslegesek és értelmetlenek voltak az MSZP-kormány brutális megszorításai, hiszen semmi értelmük az intézkedéseknek, ha azoktól rosszabbul élnek az emberek. Tovább olvasom