Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szaniszló Ferenc Táncsics-díjának visszavonását kérik

Az izraeli nagykövet szerint az elismerést "nem megfelelő embernek" ítélték oda.
Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete arra kéri a magyar kormányt, hogy mielőbb vonják vissza Szaniszló Ferencnek, az Echo Tv műsorvezetőjének Táncsics-díját, mivel az elismerést "nem megfelelő embernek" ítélték oda.

Szaniszló Ferenc március 15. alkalmából részesült Táncsics-díjban, amelyet Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter adott át az újságírónak.

Az izraeli nagykövet a Facebookon hétfőn közzétett nyilatkozatában azt írta: miközben Izrael és Magyarország együttműködik az antiszemitizmus elleni küzdelemben, ilyen kitüntetések "negatív benyomást kelthetnek, és rossz irányba vezethetnek".

Ilan Mor felhívta a figyelmet arra: ezt a kitüntetést "olyan újságíró kapta, aki nyíltan antiszemita összeesküvés-elméleteket terjeszt Izrael ellen", és támogatja azt, hogy "Izraelből eltávolítsák a zsidó lakosokat, és aki úgy véli, hogy Izrael terrorista állam".

Kitért arra is: a kitüntetett újságíró úgy tekint Izraelre, mint "minden rossz forrására ezen a világon", és nyíltan kétségbe vonja Izrael létezését. Ugyanazt a terminológiát használja és terjeszti, mint "a szélsőséges terrorszervezet, a Hamász", valamint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, mindkettő Izrael megsemmisítését akarja látni - tette hozzá.

Ilan Mor hangsúlyozta: Szaniszló Ferenc "gondolatainak nincs helyük egy szabad és demokratikus társadalomban, mint Magyarország". Emlékeztetett, hogy korábban a médiatanács is bírsággal sújtotta az Echo TV-t Szaniszlónak a zsidó és roma emberekről tett megjegyzései miatt. A műsorvezető állításai "az új európai és magyarországi antiszemitizmus klasszikus példái" - írta.

Tiltakozásul Szaniszló Ferenc kitüntetése miatt a Táncsics-díj több kitüntetettje visszaadta a díját.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy nem volt tudomása Szaniszló Ferenc sértő megnyilvánulásairól, amelyek - mint fogalmazott - mind személyes hitvallásával, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek. Hozzátette, hogy a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatát tudja kifejezni a rossz döntés miatt.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője aznap az MSZP sajtótagozata nevében felháborodásának és megdöbbenésének adott hangot, hogy Táncsics-díjat kapott Szaniszló Ferenc is, akit "sokan szélsőséges nézetei miatt nem tartanak erre alkalmasnak".

Pörzse Sándor jobbikos politikus hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Balog Zoltán "gerinctelen, a legnagyobb farizeus a Fideszen belül (...) és emberi becsületből nullásra vizsgázott", amiért "szóban visszavonta" Szaniszló Ferenc újságíró Táncsics-díját.

Olvasóink írták

 • 8. acidrain 2013. március 19. 19:45
  „Arra KÉRI? K É R I ?????

  A Mazsihisz honlapján érdekes módon ez áll:

  "Elvárom a magyar kormánytól és Balog minisztertől, hogy az elismerést semmisítsék meg, hiszen ez egy nagyon rossz üzenet Izrael népének és barátainak."

  ELVÁRJA, nem KÉRI”
 • 7. SP 2013. március 19. 11:02
  „Az
  antiszemitizmust saját maguk generálják.

  Majd
  előnyöket követelnek maguknak.”
 • 6. zero 2013. március 19. 08:38
  „Mi köze van ahhoz, hogy Magyarországon ki és milyen díjat kap?”
 • 5. kontrapista 2013. március 18. 21:23
  „Az atv szerint Izrael haza hívja Ilan Mor nagykövetet .
  Most igazán mi lesz velük ( MSZP. DK. MILLstb ) ?”
 • 4. Buvana 2013. március 18. 20:43
  „Ki kell tiltani a <moderálva>ba ezt a <moderálva>! :)”
 • 3. Mozimasiniszta 2013. március 18. 18:05
  „ez az arcátlanság setovábbja !”
 • 2. SP 2013. március 18. 18:04
  „Ilan Mor
  Megtudhatnánk
  Izraelben hogyan emlékeztek meg a diákok a mi március 15.-nkről?

  Demokrácia nem az,
  amikor egy nagykövet előírja, kinek kit kell szeretni.”
 • 1. pachakuti 2013. március 18. 17:44
  „Egyetértek!
  Itt nem követelni, utasítani kell a magyar(?) kormányt, a parlamentet, hiszen nekik erre mint parancsolóinknak nemcsak joguk van, de ez a kötelességük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Szanyi Tibor ˝bemutatott˝ a parlamentben

A kormánypárt szerint a szocialista politikusnak ezért vissza kell adnia a mandátumát. Tovább olvasom