Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Századvég: nőtt a bizonytalan pártválasztók aránya

Növekedett a bizonytalan pártválasztók aránya, de az ellenzéki pártok nem tudtak profitálni a pártonkívüliek növekvő táborából, így továbbra is jelenős a Fidesz előnye - közölte a Századvég Alapítvány hétfőn.
"A Századvég március második felében végzett közvélemény-kutatásának tanúsága szerint az előző évhez képest láthatóan nőtt a pártválasztásukban bizonytalanok aránya. A politikai térkép szerkezetében, erőviszonyaiban jelentősebb változás egyelőre nem tapasztalható" - tartalmazza a közlemény.

2011 tavaszán a választásokon való részvétel hajlandósága csaknem azonos a tavalyi év záró időszakával. Március végén a választókorúak 51százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson.

Tavaly év vége óta a jellemzően 40 százalék fölötti tartományból 37 százalékra mérséklődött a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében. Ugyanakkor az MSZP szavazatszerző képessége továbbra is korlátozott. Az elmúlt hónapokban az ellenzéki párt annak ellenére sem tudta érdemben szélesíteni táborát, hogy a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya emelkedett. Az MSZP támogatottsága jelenleg 11, a bizonytalanoké 36 százalék.

Hasonló tendencia figyelhető meg a másik két ellenzéki párt esetében is: az LMP-t a felnőtt lakosság 6, a Jobbikot 8 százaléka támogatja. A rájuk jellemző növekedés egyelőre nem haladja meg a statisztika hibahatárt.

A biztos szavazó pártválasztókat nézve továbbra is jelentős a Fidesz-KDNP előnye a második legerősebb MSZP-hez képest. A kormányzó pártok ebben a dimenzióban 59 százalékon, a szocialisták 19 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 12 százaléka adná voksát a Jobbikra, 8 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe.

A pártok erőviszonyai, a pártszimpátiák szerkezete a Századvég mérései szerint érdemben nem változtak.

A telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást a Századvég március 21. és 25. között végezte, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

A Tárki március 23-án közzétett kutatási eredményei szerint a Fidesz-KDNP továbbra is fölényesen vezet a többi párt előtt, ám előnye tavaly év vége óta folyamatosan olvad. Az ellenzéki pártok támogatottsága ugyanakkor változatlanul töredéke a kormánypártokénak, egyikük tábora sem nőtt érzékelhető mértékben. Nőtt viszont a pártválasztásukban bizonytalanok vagy azt eltitkolók aránya.

A Nézőpont Intézet által a Heti Válasz megbízásából készített és szintén március 23-án nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmények azt mutatták, hogy fél éve nem változik érdemben a nagyobb parlamenti pártok támogatottsága.

Olvasóink írták

 • 7. scott1 2011. április 04. 20:46
  „9349779!
  A két kézzel osztogató Medgyessy egy-két évét azért meredek összehasonlítani a mostani helyzettel, és az akkori legnagyobb ellenzéki párt sem 11%-n volt (de erről nincs utalás a Rubikonból:)... miért nem elemeztétek ki azt, hogy a fidesz nem sokra tartott 37%-ához képest az mszp mekkorát bukott a mostani 11%-val (vagy 59%-19% a biztosok közül)... de egyáltalán miért hivatkozol közvélemény kutatásra alapuló elemzésre, ha előtte leírtad, hogy csalásnak tartod az egészet :)
  FEFE!
  A dühös elfordulok a Jobbikhoz csapódtak, a fiatal értelmiség pedig az LMP-hez...”
 • 6. FEFE 2011. április 04. 18:46
  „Érdekes lesz a pálya egyre jobban. Minél több lesz a bizonytalan, annál kiszámíthatatlan lesz a tömeg, a nép, felség. Például ha én dühös lennék akkor nehéz lenne bárkinek is megjósolni, hogy akkor rúgok vagy harapok.”
 • 5. SADAF 2011. április 04. 18:28
  „Egyáltalán van aki hisz bármilyen pártnak vagy politikusnak?! Az vagy a naiv vagy fizetnek neki...”
 • 4. scott1 2011. április 04. 16:51
  „A független politológusok szerint viszont teljesen természetes, hogy a választások után 1 évvel kevesebb embert érdekel a politika, kevésbé formálnak határozott véleményt, ezáltal több is a bizonytalan... de ez mindenhol így van a világon (ott is, ahol azt se tudják ki az a Kubatov:)”
 • 3. Larsson 2011. április 04. 15:26
  „Egyértelmű...”
 • 2. Tapasztalt 2011. április 04. 14:59
  „egyre többen nem merik megmondani. Kitől is félnek? Itt is müködik a Kubatov-lista effektus? No ilyen ez az orbáni demokrácia.”
 • 1. Lutetia 2011. április 04. 13:36
  „És mi újság a januári és februári adatokal kapcsolatban? Azokat miért nem hozta nyilvánosságra a Századvég?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új műsorvezetők az MTV esti Híradójában

Új műsorvezetők mutatkoznak be az MTV esti Híradójában hétfőn, és ezután két műsorvezető páros… Tovább olvasom