Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Széchenyi öröksége

Bőnyön már ötödik alkalommal rendezték meg a vadászathoz és a lovagláshoz is közel álló hajszát a Kék Madár Vadásztársaság tagjai. Ezúttal budapesti különítmény tagjai tépték le a róka farkát.

Idén Bodrogi fia volt a rókafogó
Széchenyi István honosította meg a rókavadászatot hazánkban, az angol példát követve. A lompos farkú kergetése aztán sportággá nemesedett, s ma már Magyarországon falkával üldözni a vörös bundás ravaszdit nem lehet.

Ám nem kell félteni az embereket, maguk közül a legjobb lovast nevezik ki rókának, karjára egy eredeti rókafarkat kötnek, és őt kell elkapniuk a verseny résztvevőinek.

Bőnyön már ötödik alkalommal rendezték meg a vadászathoz és a lovagláshoz is közel álló hajszát a Kék Madár Vadásztársaság
tagjai. Rókának idén is a megyei lovasszövetség díjugrató szakágának vezetőjét, Magasházi Jánost kérték fel. A többszörös military bajnok kiválóan töltötte be a reá osztott szerepkört. Megizzasztotta üldözőit, akikre a 26 kilométeres pályán akadályok is vártak. Átkelni a Cuhai-Bakony-éren, ugratni, vágtázni, csalitosokban keringeni, és még ki tudja, mi minden. A nézők egész biztosan nem, bár némelyek, köztük a fővédnök miniszter, Kiss Péter is lovas kocsival követték a mezőnyt. A Jókai Mór Általános és Szakképző Iskola tanulóinak köszönhetően olyan páyán haladhattak a sportlovasok és csodálóik is, mely a világ szinte bármely részén megállná a helyét. S bár a szakértők közül szinte mindenki csak dicsérte a bőnyi vadászatot, némelyek kicsit könnyűnek találhatták a pályát, mondván, kétszer is leszakították a róka farkát.

A főszervező Domján Lajos szerint azonban ez csak kellemes ráadás volt az egynapos programon belül. Elsőként Viszti Szilvia szerezte meg a trófeát, példát mutatva az uraknak. Ezt követően hosszabb szünet következett. Pontosan annyi, amennyi idő alatt 23 kilométert lehet meg-tenni. Ekkora táv kellett ugyanis ahhoz, hogy a tavaly még csak né-
zőként jelen lévő Bodrogi Ádám (Bodrogi Gyula fia) utolérje a rókát. A száguldás végén aztán boldogan emelte magasba a trófeát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bohóc megölte Marie-t

Georg Büchner Woyzeck című drámájának feldolgozását mutatta be a ReActor Színkör szombaton a Győri… Tovább olvasom