Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Szegénységi küszöb alatt él minden 5. gyermek

Az Európai Unió lakosságának 17 százalékát, ezen belül a 17 év alattiaknak átlagosan 20 százalékát sújtja a szegénység az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) hétfőn közzétett legfrissebb, 2008-as adatokat tartalmazó elemzése szerint.
A legnagyobb mértékben sújtott országok között található Lettország (26 százalék), Románia (23), Bulgária (21), Görögország, Spanyolország és Litvánia (20-20). Magyarország 12 százalékkal a lista másik végén áll a legalacsonyabb rátájú Csehország (9 százalék), valamint Hollandia és Szlovákia (11-11) mögött, Ausztria, Dánia, Svédország és Szlovénia társaságában.

Az Eurostat abból az alkalomból készítette a statisztikát, hogy idén a szegénység és a társadalmi kizárás elleni évet tartják az EU-ban.

A szegénységi küszöb minden EU-tagállamban változó, és a hivatal azt is megjegyzi, hogy relatív, az egyes országokat saját életszínvonalukhoz hasonlító arányokról van szó.

Az adatokból kiderül, hogy a tagországok túlnyomó többségében a gyermekek nagyobb arányban élnek szegénységben, mint a lakosság átlaga. Romániában 33, Bulgáriában 26 százalék az arány a gyermekek körében, Magyarország pontosan az uniós átlagot képviseli 20 százalékkal.

Hazánkban a 65 év fölöttiek mindössze 4 százaléka él a szegénység fenyegetettségében, ez a legkisebb arány az EU-ban. A munkával rendelkezők, alkalmazottak között a szegények uniós átlaga 8 százalék, Magyarország 5 százalékkal itt is a lista végén helyezkedik el a 4 százalékos Csehország mögött.

Külön vizsgálta az uniós hivatal a szegénység néhány fokmérőjét. Kiderült, hogy átlagosan a lakosság 37 százaléka (Magyarországon 67) nem engedhet meg magának egyhetes vidéki vagy külföldi nyaralást, 10 százalék (Magyarországon ugyancsak 10) nem tud a szükséges mértékben fűteni, 9 százalék (Magyarországon 26) hetente legfeljebb kétszer ehet húst a szegénység miatt, 9 százaléknak (Magyarországon 20) nem telik autóra.

Olvasóink írták

 • 4. apátfalvifaszagyerek 2010. január 19. 01:20
  „"Románia megelőzött minket" -(moderálva)”
 • 3. toxi-2 2010. január 18. 20:49
  „Amúgy nem lehetne az éhező gyermekek szüleit modjuk börtönnel büntetni? Csak úgy simán gyermekkínzásért? Mert ha megrúgok egy kutyát, akkor büntetnek. De ha egy gyereket kínoz így egy szülő, akkor semmi. Ki érti ezt???”
 • 2. dondongó 2010. január 18. 18:26
  „Tetszik - nem tetszik, a gyermekszegénység ma súlyosabb probléma, mint az idősek jövedelmi helyzete. Hogy miért is lesz a nyugdíjasok helyzete a választások egyik legfőbb témája? Hát azért, mert a gyerekeknek nincs választójoguk. Ha pölö 65 év felett már nem lenne választójog, egészen más lenne a politikai kommunikáció is. A politika - érdeküzem. De még mennyire..”
 • 1. lidocain 2010. január 18. 18:14
  „ez a felmérés nem pontos,sőt erősen ferdít hiszen Magyarországon nagy a jólét és dübörög a gazdaság.
  2010 második felétől a kerítés is kolbászból lesz a narancsligetek körül.
  vagy már áprilistól...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden adják át a Tinódi-lant kitüntetést

Buda Ádám, a középkori zeneművek előadója és posztumusz Babrik József erdélyi muzsikus részesül a… Tovább olvasom