Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Szigorítaná az állatkínzásról szóló törvényt az MSZP

Módosító javaslatot nyújt be Bárándy Gergely és Csiha Judit MSZP-s országgyűlés képviselő az állatkínzásról szóló törvényhez. A képviselők azt szeretnék elérni, hogy bizonyos esetekben a jelenlegi kettő helyett három év legyen a maximálisan kiszabható börtönbüntetetés.
Bárándy Gergely keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, javasolják hogy a jelenlegi szabályozás úgy egészüljön ki, hogy azokban a minősített esetekben amikor valaki különös kegyetlenséggel követ el állatkínzást, vagyis például ha az állat szenvedése szemmel láthatóan rendkívüli mértékű, vagy hosszan tart, akkor az alapesetben rögzített két év helyett akár hároméves börtönbüntetést is kaphasson. A szocialista politikus novemberre egyeztetést kezdeményez a parlamenti pártok képviselőivel, a jogalkalmazók, és állatvédők részvételével, hogy megvitassák a javaslatot, amit Bárándy szerint akár még az őszi ülésszakban elfogadhat az Országgyűlés.

Bárándy Gergely szerint már az is nagy áttörés volt, hogy a parlament elfogadta az állatkínzásról szóló törvényt, amivel meghatározták, hogy az állatkínzás bűncselekmény és nem rongálás, mint korábban volt és ezzel elismerték, hogy az állatok jóval többek mint tárgyak, élő érző lények. A politikus szerint ugyanakkor már ideje továbblépni és a bántalmazás, vagy emberölés esetében alkalmazott különös kegyetlenséggel kitételhez hasonlóan az állatkínzás esetében is megállapítani a minősített esetet.

Bárándy Gergely utalva a közelmúlt libahízlalási botrányaira hozzátette: az állatvédelem csak az emberi érdekek szem előtt tartásával történhet meg, és elítéli azokat akik az állatvédelem apropóján családok megélhetését és egy hungarikum létét veszélyeztetik.

Olvasóink írták

 • 6. szánalmasak 2008. október 29. 11:26
  „Bárándy Gergely (MSZP) ért egyáltalán valamihez? Miféle hungrikumról beszél? A franciák törvény alkottak már régen a libamájról! Az MSZP és a kormányzat a saját mulasztásukat az állatvédőkre kenik! A saját munkájukat minősítik - az valóban elítélendő!”
 • 5. kekecke 2008. október 28. 17:01
  „embervédelmi törvény ? ? ?”
 • 4. rvil 2008. október 28. 15:42
  „tényleg ez a legfontosabb???????nincs mit csinálni?mondjuk valahogy megoldani ezt a sz@r helyzetet az országban....jövőre még kevesebbet keresünk,mint 4 éve!!!!inkább ezzel foglalkozzanak...”
 • 3. hekaté 2008. október 28. 15:20
  „Ez most egy sürgősen megoldandó probléma!”
 • 2. rde 2008. október 28. 14:55
  „Helyes és kezdjék magukon és gyakoroljanak ön kritikát.”
 • 1. CID 2008. október 28. 13:25
  „Helyes, de már az is előrelépés lenne, ha látnánk, hogy valakit lültettek két 2évre”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közép-európai összefogást sürget Orbán Viktor

Közép-Európa a következő 15 évben fel fog értékelődni gazdasági teljesítménye miatt- fejtette Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Tovább olvasom