Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Szigorú óvintézkedések a Magyar Gárda per miatt

Eddig nem látott biztonsági intézkedések előzik meg hétfőn reggel a Magyar Gárda pert. A korábbi gyakorlattal ellentétben a Markó utcát nemcsak a Fővárosi Bíróság épülete előtt, hanem a Legfelsőbb Bíróság és a Pesti Központi Kerületi Bíróság épületei előtt is lezárták.
Új bíróval, rendbontás nélkül folytatódott a Magyar Gárda elleni per hétfőn a Fővárosi Bíróságon. A tárgyalás a sajtó és a média megkülönböztetett érdeklődése mellett zajlik, eddig nem tapasztalt, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette. A tárgyalóterembe háromszoros ellenőrzés után csak az előzetesen regisztrált újságírók és érdeklődők juthattak be, a rendőrség a Markó utca egy részét is teljesen lezárta.

A Magyar Gárda Egyesület feloszlatását a Fővárosi Főügyészség, mint felperes kezdeményezte a bíróságon, mert tevékenységét alkotmánysértőnek látja. Az ügyészség szerint bizonyítják ezt a 2007. december 9-én Tatárszentgyörgyön történtek is, amikor - ahogyan az ügyészség fogalmaz - nyílt, cigányellenes erődemonstrációt tartottak. Az ügyészség szerint a Magyar Gárda katonai rituáléja is a félelemkeltés eszköze.

Az alperes jogi képviselője a korábbi, márciusi és májusi tárgyaláson is hangsúlyozta, hogy a Magyar Gárda Egyesület nem azonos a Magyar Gárda Mozgalommal, és azt is, hogy a Mozgalom karitatív tevékenységet is folytat és soha, semmilyen rendzavarás, törvénysértés nem fűződött a nevéhez, a vélemény-nyilvánítás szabadsága pedig - szerintük - az ő nézeteikre is vonatkozik.

A Magyar Gárda feloszlatása érdekében a perbe az ügyészség mellett beavatkozott a MAZSIHISZ és az Országos Cigány Önkormányzat is. A Magyar Gárda Mozgalom fennmaradása érdekében a perbe beavatkozott Reiner Péter, a Gárda alapító tagja, aki több tárgyaláson is hangsúlyozta a saját zsidó származását, bizonyítandó, hogy a rasszizmus vádja a Gárda ellen mennyire megalapozatlan. Reiner Péter az erről szóló nyilatkozatát a hétfői tárgyaláson ismételten felolvasta.

A perben eddig eljáró Öcsödi Ágnes bírónő, arra hivatkozva, hogy megfenyegették, visszaadta az ügyet, amit hétfőtől új bíró, a sajtóperekből is ismert Pataki Árpád tárgyal, aki bevezetőül hangsúlyozta, ez bírósági tárgyalás, nem politikai demonstrációk fóruma, a bíróság jogi érvelést vár, és jogi döntést hoz majd. Ezután a bíróváltásra tekintettel ismertette a márciusban kezdődött perben eddig keletkezett iratokat.

A bíróság hétfőn délután dönt azokról a kérelmekről, amelyek szerzői szeretnének beavatkozóként részt venni a perben.

Korábban

A korábbi esetekben a tüntető magyar gárdistákat még beengedték a Fővárosi Bíróság épületével szemben lévő járdára, most ezt a részt is lezárták. A Fővárosi Bíróságot környező mellékutcákban sok rendőrségi csapatszállító kocsi látható. A Magyar Gárda feloszlatásával kapcsolatos polgári pert a Fővárosi Főügyészség kezdeményezte.

A tárgyalást most is a sajtó és a média kitüntetett figyelme előzi meg. A Fővárosi Bíróság épületébe csak előzetesen regisztráltakat engednek be. A korábbiaktól eltérően a sajtó munkatársainak jól látható külön engedélyt kell a nyakukban viselniük. Ahhoz, hogy valaki a tárgyalóterembe bejuthasson 3 ellenőrzési ponton kell átjutnia. Az első a Markó utca sarka, második a bíróság kapuja, végül a tárgyalóterem előtt is ellenőriznek.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. dodó 2008. december 15. 20:47
  „""A náczik reinkarnációi újra életrekelnek és újra masíroznak, félelmet keltenek és terrorizálják a cigányságot. [...] A náczik által keltett félelem megjelenik az utcákon, megjelenik a köztereken. [...] Újra kitalálta valaki, megtervezte. [...] Elegen vagyunk ahhoz, hogy megálíltsuk ezt a beteg eszmét. [...] Nem fogadjuk el a félelemkeltést, a bakancsos menetelést. [...] Nem fogunk lehajtott fővel menni a haláltáborokba!"

  / Részlet KOLOMPÁR ORBÁN hat kisegítő osztályt vézett, bejelentett mhellyel soha nem rendelkezett jelenleg eljárás alatt lévő visszaeső köztörvényes bűnöző, jelenleg OCÖ elnök egyik (mások által leírt) beszédéből./”
 • 37. tüsök 2008. december 15. 20:47
  „Volt már Magyar Gárda korábban 1944-ben csak másképp hívták őket,büszkék lehetünk rájuk.Eddig nem tettek semmi jogállamhoz nem illő törvénytelen dolgot.Kérdés csak az,hogy nem is fognak?”
 • 36. abdul66 2008. december 15. 20:38
  „Mignon!Nem olyan bonyolult ez:www.magyargarda.hu.Ezt olvasd,ne a sok hazugságot,amit róluk írnak.”
 • 35. belabacsi 2008. december 15. 20:36
  „aranka nem én mondtam hanem olyan vki aki ott volt közel a tüzhöz. soakt ferditesz de idös korod miatt elnézem neked. egy dolog segitene rajtad: kezdj el templomba jarni .”
 • 34. aranka2 2008. december 15. 20:10
  „Telstar, engem nem fog senki elzavarni a hatalomból, mert nagyon messze vagyok tőle. Egyébként a szocialisták ott lezsnek, ahol most ti vagytok: ellenzékben. Senkinek se kell némi ellenzéki helyzet miatt elhagynia hazáját, nektek se kellett 20002-ben.”
 • 33. TELSTAR 2008. december 15. 19:50
  „Ankara, izé, Aranka!

  Ezt írtad:

  "a jogállam azt jelenti, hogy a hatalmon lévőket, ha nem tetszenek, négyévenként elzavarhatod."

  Szó szerint. El is lesztek zavarva másfél év múlva a francba. Azért mégis megkérdezném: ha egész Európa egységesen fellázad majd elnenetek, hová a bús pusztaságba fogtok menekülni ?”
 • 32. aranka2 2008. december 15. 18:39
  „belabasi, az szdsz nincs tele korrupciós ügyekkel. Az a két gazember, aki vezető szdsz-es politikus volt valahol Budapesten, most a helyén ül, dutyiban. Ez helyes, és csak azt jelenti, hogy az szdsz-ben is vannak nem odavaló csibészek.”
 • 31. aranka2 2008. december 15. 18:33
  „Szóval Achilleus szerinted a herélt, illetőleg miskárolt kommunisták adják a fogyasztói társadalom reklámorientált vásárlói rétegét. Jó.”
 • 30. achilleus 2008. december 15. 17:54
  „Aranka2, "konzervatív-liberális polgár"! Nem is vártam többet, egyébként nekem egyedi stílusom van, ebben individualista vagyok, látom már ez is zavarja! "Még nézni is tereh" A szabadság liberális bajnokai úgy tűnik szeretik az általuk meghatározandó szabványt, ezt röviden konzumidiótának mondanám, ez nyilván a proletárinternacionalista szocialista embertípus ivartalanított változata.”
 • 29. Mignon 2008. december 15. 17:44
  „Kedves "dodo"!

  Ha ennyi mindent "nem" csinal a Garda, akkor
  mit csinalnak....?
  (Most mar vegkepp nem ertek semmit.)”
 • 28. aranka2 2008. december 15. 17:37
  „Achilleus, a ´balfék´ a balf.sz´ szépített formája, ott nem szokás eltűnni. Azt a balfenéken lehet (színházi zsargon, a szinpad bal hátsó részét jelenti). Utóbbi hozzászólásaitokból csak ennyi értékelhető.”
 • 27. Mignon 2008. december 15. 17:30
  „Üdv Mindenkinek!
  Helo Bela!

  Olvastam valahol meg a renszervaltas utan, hogy Szegeden a "Munkasörseg"-központjaban, a Lenin krt.-on,
  annyi fegyvert talaltak, hogy azzal "lazan",
  egy egesz haborut lehetett volna inditani!!!

  Csak ugy eszembe jutott veletlenül egy kerdes:
  -Hol van ma Szegeden az MSZP irodaja..................?
  (Lehet, a pinceben,padlason talalnank meg meglepö dolgokat!)”
 • 26. dodó 2008. december 15. 17:27
  „1. A Gárda nem irt hektárszámra erdőt illegálisan
  2. A Gárda nem él nemi életet saját leánygyermekeivel / unokáival.
  3. A Gárda nem érzi sérelmesnek, hogy dolgoznia kell a pénzért cserébe.
  4. A Gárda nem rongálja a vasúti jelzőberendezéseket.
  5. A Gárda nem lop vasúti síneket használatban lévő vonalakon.
  6. A Gárda nem lincsel meg tiszteletre méltó tanítókat az út szélén.
  7. A Gárda nem ad uzsorakamatra kölcsönt.
  8. A Gárda nem sz.rik nagyáruházak padlójára a vevőszolgálati pult előtt.
  9. A Gárda nem irtott ki százmillió embert világszerte.
  10. A Gárda nem jár betörni falusi vegyesboltokba.
  11. A Gárda nem gyújtja magára a közösségi házat, miközben lopott rézkábelről égeti le a szigetelést.
  12. A Gárda nem mondja azt a vele nem egy valláson lévőre, hogy alsóbbrendű faj, akivel szemben minden eszköz megengedett.
  13. A Gárda nem gyalázza mások vallását.
  14. A Gárda nem lopja el kisnyugdíjasok minden jószágát egyetlen éjszaka alatt.
  15. A Gárda nem gyaláz sírokat.
  16. A Gárda nem indít háborút szuverén állam ellen hamis hírszerzői jelentések alapján.
  17. A Gárda nem zár gettóba százezer számra őslakosokat a saját földjükön.
  18. A Gárda nem gyalázza más népek ősi szimbólumait.
  19. A Gárda nem mondja más népre reflexből, hogy "gyűlölködő".
  20. A Gárda nem lop temetőben lélekharangot.
  21. A Gárda mindenkin segít, és nem állami költségvetésből származó pénzen, hanem saját költségén INGYEN!
  22. És nem csak addig rak homokzsákot, míg ott van a MÉDIA”
 • 25. belabacsi 2008. december 15. 17:19
  „aranka erre válaszolj: "az szdsz tele van korrupcios ügyekkel" legutobb 700 milka sikkasztas. hm??”
 • 24. papaya 2008. december 15. 16:21
  „aranka2. Ha egy párt /mszp/csalással nyer,nem lehet elzavarni. 2002 választási csalásaira gondolok, amikor szándékosan meghamisított gazdasági adatokat közöltek,romatelepülések ajándékcsomagos szavazatai,bérelt busszal utaztatás többszöri szavazáshoz,szavazóhelységből kicsempészett és eladott szavazólap,no és az aljas /Gyurcsány bűnözö nemzetáruló skizofrén Fletó/televíziós vita. Hajrá zsidók,melegek,aranka2 veletek!”
 • 23. achilleus 2008. december 15. 16:13
  „"a jogállam azt jelenti, hogy a hatalmon lévőket, ha nem tetszenek, négyévenként elzavarhatod."
  Ez egy csökevényes demokráciafelfogás, egy az egyben gyurcsányi. Ennél még egy vacak boltban is több joga van az embernek, aranka2-od osztályú, mert, ha rámtukmáltak valami használhatatlant, visszavihetem. Másik, baj van az önértékelésével, mi az, hogy maga konzervatív-liberális polgár???? Én meg rojalo-demokrata anrchoszindikalista vagyok egy kis sámánista-ateista beütéssel, de hetente bérmálkozom.”
 • 22. maci52 2008. december 15. 16:10
  „Elvtársak,de feledékenyek vagytok,már nem emlékszetek arra a szürke egyenruhásokra? Géppisztoly, gyakorlat,fizetett szolgálatok stb.Állítsuk vissza őket,csak ne KÁdár katonának,ha nem Gyurcsány katonának hívjuk őket,vagy maradjanak munkásőrnek.”
 • 21. belabacsi 2008. december 15. 15:59
  „igy van provokator ez,nezzuk levegonek. vagy talan dobrev apro vagy?”
 • 20. achilleus 2008. december 15. 15:59
  „Aranka2, írja:
  "Tudtommal az inkal biztonsági cég, amiből can vagy száz az országban. Speciel ezzel az a baj, hogy állítólag izraeli érdekeltségű (Lehet, nem tudom, nem érdekel kié). Egy lépéssel tovább: büdös zsidó - idézem, nem állítom."

  Ez a maguk baja. Nem érdekli, nem néz utána, de véleménye azért van, és az olyan is, ami. Persze rögtön rasszizmust gyanít, miért is ne? Hátha bejön, elvégre mindenki rasszista, akire rámondjuk. 20 percet keresgéljen inkal-ügyben. Mellesleg a témát maga hozta fel, méghozzá ezzel: "Jogállamban nem állami rendfenntartó szervezetnek nincs helye." Ezt maga írta, ennek a feltételnek az Inkal megfelel. Többször kérték fel pártok (így többesszámban), de még többször adófizetői pénzből rendfenntartásra ezt a szervezetet. Most meg úgy csinál Aranka2, mintha az egészhez semmi köze nem lenne. Benyomat egy rasszistázó dumát és eltűnik a balféken. No nem, tessék szembesülni a kijelentéssel (amit az előbb idéztem), nem pedig másról beszélni!”
 • 19. aranka2 2008. december 15. 15:58
  „Papaya, a jogállam azt jelenti, hogy a hatalmon lévőket, ha nem tetszenek, négyévenként elzavarhatod. Ha a többségnek tetszenek, peched van. Ma Magyarország jogállam, ez ténykérdés.
  Huszonöt évvel ezelőtt egy idegen hatalom katonai megszállása alatt működő barbár diktatúra volt Magyarországon, NEM volt jogállam, részleteiről kár is beszélni.
  751510, nem vagyok sem vak, sem provokátor, önérzetes konzervatív-liberális polgár vagyok, bár ez számodra valszeg felfoghatatlan.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kókát választotta ismét frakcióvezetőnek az SZDSZ

A hétfői ülésén Kóka Jánost választotta újabb egy évre frakcióvezetőnek az SZDSZ parlamenti… Tovább olvasom