Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Szijjártó Péter: nem lesznek megszorítások!

A miniszterelnök szóvivője szerint "hiába a szocialisták beteges vonzódása a megszorításokhoz", nem lesznek megszorítások.
Szijjártó Péter újságírók előtt így kommentálta az MSZP elnökének keddi szavait. Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor vezette válságba az országot, és egyúttal felszólította a kormányfőt, mondja meg, milyen megszorításokra készül.

A miniszterelnök szóvivője úgy reagált: hiába szorgalmaznak a szocialisták folyamatosan megszorításokat, nem lesznek, mert az emberek világossá tették, nem kérnek a megszorítások politikájából, amely egyébként is kudarcot vallott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ország átszervezésére szükség van, ezért a kormány és a parlament is ősszel sok olyan törvényjavaslatot fog tárgyalni, amely az államadósságot folyamatosan újratermelő nagy rendszerek átszervezéséhez vezet majd. Példaként említette, hogy már az ősz elején a kabinet elé kerül a köz- és a felsőoktatási rendszer átszervezéséről szóló előterjesztés.

"Az ország átszervezése, megújítása tehát zajlik, de megszorítások nélkül" - mondta.

Mesterházy Attilának az egykulcsos adórendszert bíráló szavaira a kormányfő szóvivője úgy reagált: a kabinet elkötelezett az arányos adórendszer kiteljesítése mellett, ugyanis az megfelel a két szükséges kritériumnak, annak, hogy nem bünteti, hanem támogatja a munkát, az embereket pedig a jövedelmük bevallására, s nem eltitkolására sarkallja.

"Az a tétel pedig, hogy harcot kell folytatnunk a ország szuverenitásáért, most már mindenki számára teljesen egyértelmű. Sajnos a szocialisták leragadtak 2008-nál, amikor is homokba dugták a fejüket, azt mondták, hogy a válság nem fogja elérni nem hogy Magyarországot, de Európát sem. Ma látjuk, hogy milyen nehéz helyzetben vagyunk e miatt a kormányzati viselkedés miatt" - mondta Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attila szerint nem az ország szuverenitása, hanem az emberek megélhetése, munkahelye és nyugdíja van veszélyben.

A MSZP-nek a külpolitikát érintő bírálatára a szóvivő azt válaszolta: úgy tűnik, a szocialistáknak "savanyú a szőlő", ők ugyanis képtelenek voltak arra, hogy a világ feltörekvő hatalmaival, például közép-ázsiai országokkal, Kínával stratégiai, partneri kapcsolatokat alakítsanak ki. "Igenis be kell neveznünk a szövetségkötési versenybe" - jelentette ki Szijjártó Péter.

Mesterházy Attila arra is felszólította Orbán Viktort, nevezze meg, melyek azok a feladatok, amelyek ellátásából az állam kivonulhat. Az ezzel összefüggő kérdésre, vagyis hogy mely területekről lehet szó, a kormányfő szóvivője példaként idézte a szociális konzultáció egyik eredményét, amely szerint az államnak olyan képzéseket kell támogatnia a jövőben a felsőoktatási rendszerben, amelyek a gazdaság igényeinek megfelelnek, és nem az államadósságot termelik újra, nem munkanélkülieket képeznek. Kitért az önkormányzati rendszer átszervezésére is, amelynek során - mint mondta - egy világos feladatmegosztásra van szükség a helyhatóságok és az állam között.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a Fidesz-KDNP jövő heti hajdúszoboszlói frakcióülése előtti kétnapos kormányülésen előterjesztést kell tennie azzal összefüggésben, hogy az eurózóna pénzügyi válsága gazdasági hatásokkal, csökkenő gazdasági növekedésekkel jár.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden Orbán Viktor hétfői, a külföldön dolgozó magyar diplomaták előtt elmondott beszédére reagált tájékoztatóján. A miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt hétfőn, hogy Magyarország nagyon komoly veszélyhelyzetbe sodródott az elmúlt három hónapban az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz, ha ugyanis Magyarország visszasodródik a görög útra, pénzügyi spekulánsok elveszik szuverenitását. Megjegyezte, ennek elkerüléséhez ősszel több gazdasági intézkedésre lesz szükség, és a várható kihívások elől a kabinet nem kíván "félreugrani", legyen szó a devizahitelesek kérdéséről, a költségvetésről, a köz- és a felsőoktatás átszervezéséről vagy a "magyar állam hosszú távon fenntartható méretűvé" igazításáról, megújításáról.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. ferdzso 2011. augusztus 31. 14:34
  „Nem az a "beteges", hogy a szocik a megszorításokhoz vonzódnak, hanem ezt feltételezni bárkiről is, (aki magyar), hogy a honfitársainak rosszat akar! "Beteges" inkább az, hogy "valaki" 2/3-ad támogatottság mellett is a vélt ellenséggel küzd, nem pedig a hazája felemelkedése a fő program. Kérdem én: ha az állam kivonul egyes területekről, pl. a tömegközlekedés, akkor mi várható az utasok felé??! Ár csökkenés? Ha pedig, "kivonul" akkor lesz joga beleszólni annak alakulásába? Nem. Valami olyasmi ez, mintha én a gyerekemnek nem adnék a családi pótlékból zsebpénzt, amit miatta kapok, de nem mondom, hogy nem mehet sehová, (nincs megszorítás), csupán azért marad otthon, mert nem akar az utcán, céltalanul bolyongani, üres zsebbel. (Így már, biztosan, "nagyon fog" engem szeretni, hiszen, nem tiltottam el semmitől!) Balga aki nem látja át a lényegét!”
 • 24. kumisz 2011. augusztus 31. 10:56
  „A <moderálva> már megint a rossz felén állunk!”
 • 23. Együgyű 2011. augusztus 31. 10:26
  „Szijjártó Péter: nem lesznek megszorítások!

  Szíjas Petike megint port hint?

  Pszichiátria esetként azt vélelmezem.
  Minden intézkedésük így vagy úgy, közvetlenül vagy közvetetten érinteni fog.
  Persze tudom, csapatuk ezt sem érzi majd meg!”
 • 22. balihoho 2011. augusztus 31. 07:38
  „A magyar állampapírok, részvények 40 százaléka külföldi befektetők kezében van! Az a sok száz milliárd, amit el kíván venni a kormány megtakarításként, az valójában a fogyasztásból fog eltűnni! Vagyis ez a megszorító kormányjáték, egy ördögi kőr! csökken a fogyasztás annyival, amennyit elvesznek. Márpedig el fogják venni! Ügyes propagandával pedig el hitetik velünk, hogy az elvonás nem megszorítás. Dehogynem!”
 • 21. Egyolvasó 2011. augusztus 31. 07:30
  „Úgy érzem, most meg kell, hogy védjem a fideszt és Szijjártó Péter, igen is igaz mondat hagyta el a száját mikor azt nyilatkozta, hogy " NEM LESZNEK MEGSZORÍTÁSOK!" csak ez a mondat a felső ötezernek, és a pénzeseknek valamint a hazánkba települni kívánó vállalkozóknak, offshore cégek vezetőinek szól és nem a Magyar választóknak, akik őket 2/3-os többséggel megválasztottak.

  Igen is igazat mondtak akkor is, mikor a választások előtt azt nyilatkozták, hogy "MUNKAHELYEKET TEREMTENEK!"
  mindenki gondolkodjon csak el, hogy kezdik el építeni a házat, segítek: Az ALAPOKNÁL, ők is így teremtik a munkahelyeket, először is a vezetőket nevezik ki, utána pedig jöhetnek majd valamikor az aktív dolgozók, (építők, termelők). Ezek lesznek a falak, ha majd engedik a választók.

  Igen is igazat mondtak akkor is, mikor a minisztériumokat (miniszterek létszámát) csökkentették, ezzel is pénzt spórolva az államnak, csak a másik kezükkel pedig új ÁLLAMTITKÁRI helyeket létesítettek plusz pénzeken, úgyhogy nem piszkoltak a kútba, csak mellé.

  Arról már nem is írok amit a belügyminiszter úr nyilatkozott, miszerint: KÉT HÉT ALATT RENDET TEREMT. És láss csodát, rend lett????
  Ez a mondat csak hab a tortán”
 • 20. X_Y 2011. augusztus 31. 05:41
  „Nem lesznek, mert már vannak ...”
 • 19. qrumpli 2011. augusztus 31. 05:29
  „Ilyen szemtelenül a pofámba hazudn!”
 • 18. gubanc 2011. augusztus 30. 23:12
  „A szocik nyolc év alatt kevesebb gondot okoztak legalább is nekem, mint egy éáv alatt ezek a kontárok”
 • 17. deszkás 2011. augusztus 30. 22:46
  „Nem lesz gázáremelés. :)))”
 • 16. z927 2011. augusztus 30. 22:22
  „Végül is... ki hogyan nevezi! Megszorítások, átszervezések egyre megy. De szerintem Mesterházy se szóljon egy szót se, hiszen nekik ott volt nyolc év, ami alatt lehetett volna bizonyítani. Ilyenkor bezzeg le száll a "vörös köd" a szeme elé!

  Ám mindettől függetlenül Szijjártó meg ne tegyen olyan kijelentést a kormány részéről, amit alapból nem fog tudni betartani. Kezdjük rögtön a bűvös szóval: MUNKAHELY, azaz azok teremtése. Hát nem tudom, hogy hol, de itt tuti nem lettek új munkahelyek teremtve, SŐT, csak csökkent a számuk.”
 • 15. gubanc 2011. augusztus 30. 21:57
  „ÁÁÁÁ! Csak adóemelés, támogatás elvonások, kedvezmények megszüntetése,forintleértékelés stb.”
 • 14. ferdzso 2011. augusztus 30. 21:55
  „Láttam a tévében a rövidke nyilatkozatot.(A zászlók, nagyon szépek voltak, bár balról a másodikon, mintha egy fél centit igazíthattak volna, hogy ünnepélyesebb legyen a "nagy hír"!) Szegénykéim, még most is azt hiszik, hogy az Mszp.-sekkel kell "harcoskodniuk", nem a közvéleménnyel, aki mindent lát, pontosan! "Petike"!: Nem mondták még, hogy mikor valótlant állítva meg akarsz győzni annak igazáról, akkor susogósan ejted az "S"-eket? (Akár egy "sebzett lelkű" kis óvodás, aki az óvónénit meg akarja győzni, hogy ő jó kisgyerek, csak a csúnya "Attiska" a rossz! Nézd vissza az eddigi nyilatkozataidat! Ezek is megmaradnak az "utókornak", nem csak a "Gyúrcsány tánc"..)”
 • 13. papika56 2011. augusztus 30. 21:38
  „Ez a szíjjgyártó gyerek --hiteltelen !
  Már az sem igaz : amit kérdez !
  Annyi hazugság jött ki már a száján az elmút 1 év alatt---elmehetne HÁRY Jánosnak !
  Én minden nyilatkozata előtt beültetném a hazugság vizsgálóba ---biztos kiverné a biztosítékot !”
 • 12. Nyomozo 2011. augusztus 30. 21:12
  „Hiszünk Neked Péter nem lesznek megszorítások csak "átszervezések". És az ugye nem fog fájni????”
 • 11. DMagóg 2011. augusztus 30. 20:34
  „Petike igazat mond. Ez természetes és magától értetődő. Megszorítások nem lesznek! Egyetlen kivétel van: amikor majd az Ő <moderálva> szorongatják meg. Nem nagyon, csak egy kicsit. Az viszont fájni fog! Neki.”
 • 10. papsajt 2011. augusztus 30. 19:02
  „"Az elnök csak állami pénzekre számít"
  http://mindennapi.hu/cikk/sport/titkok-a-puskas-stadion-atepitese-korul/2011-08-30/6680”
 • 9. kumisz 2011. augusztus 30. 17:41
  „A tegnapi Orbánc nyilatkozat vagy ez a hazugság??? Vagy mindkettő????????????”
 • 8. Larsson 2011. augusztus 30. 17:40
  „Már 1 éve azt írtam, hogy biztos leesik majd a narancsoknak, hogy ezzel a *****mal semmit nem lehet eladni és leveszik a képernyőről, de nem jött be... Elég vastag neki is és a főnökének is a bőr a képén!”
 • 7. vasi 2011. augusztus 30. 17:39
  „Tudjuk, "reformok" lesznek, nem megszorítások. :D”
 • 6. Lutetia 2011. augusztus 30. 17:26
  „És ismét hülyének vagyon nézve egy ország népe.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: Orbán Viktor vezette válságba az országot

Az ország jelenlegi helyzetéről az egykulcsos adóra épülő gazdaságpolitika tehet - véli az MSZP… Tovább olvasom