Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Szili szerint viharos volt a parlament tavaszi ülésszaka

Szili Katalin viharban hajózáshoz hasonlította az Országgyűlés hétfőn véget ért 2009-es tavaszi és rendkívüli nyári ülésszakát keddi záró tájékoztatóján.
A házelnök kiemelte, hogy most először volt példa a parlament feloszlatásáról szóló kezdeményezésre, miniszterelnök-váltásra konstruktív bizalmatlansági indítvány segítségével, illetve megszűnt a rendszerváltás óta működő MDF-frakció is ebben az ülésszakban.

Szili Katalin elmondta: az Országgyűlés 19 ülést tartott, 33 napon ülésezett és összesen 240 órán keresztül tanácskozott idén tavasszal, ezalatt 91 törvényt és 70 határozatot fogadott el. A házelnök kiemelte, hogy 22 képviselői indítványt is elfogadott a Ház, ebből hármat ellenzéki, hatot pedig ellenzéki és kormánypárti politikusok közösen terjesztettek be.

Az Országgyűlés elnöke kiemelte: elsősorban a pénzügyi válság kezelésével, a közrend- és a közbiztonság növelésével, a hatósági, bírósági jogalkalmazások fejlesztésével, valamint nemzetközi, jogharmonizációs kötelezettségekkel kapcsolatban fogadott el törvényeket illetve határozatokat a parlament.

A tavaszi ülésszakban összesen 121 interpelláció (102 ellenzéki és 19 kormánypárti), 111 szóbeli kérdés (91/20) 156 azonnali kérdés (119/37), és 120 napirend előtti felszólalás hangzott el, illetve 1600 írásbeli kérdés érkezett az Országgyűléshez.

Nem tartott viszont egyetlen parlamenti vitanapot sem a Ház. A 19 állandó bizottság ugyanakkor összesen 313 alkalommal 470 órán keresztül ülésezett: legtöbbször a gazdasági, a legtöbb ideig pedig a költségvetési bizottság. A képviselők az esetek 68,8 százalékában vettek részt személyesen a testületek ülésein.

A képviselőkkel kapcsolatban összesen 14 mentelmi ügy került a Ház elé, de egyik esetben sem függesztették fel az érintett politikus mentelmi jogát.

Szili Katalin elmondta még, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök tájékoztatása szerint várhatóan nem lesz újabb rendkívüli ülésnap, így szeptember 14-én kezdődhet a parlament őszi ülésszaka, amelyen a kormány tervei szerint 32 törvényt tárgyalnak majd a képviselők, köztük két, kétharmados többséget igénylőt - a választójogi törvény és a népszámlálásról szóló jogszabály módosítását.

Olvasóink írták

 • 4. maradando 2009. július 01. 00:38
  „Akkora vihar azért nem volt,hogy a Duna vízébe lesodorja a már "nem tisztelt"Országgyűlést!”
 • 3. garbon 2009. június 30. 19:37
  „A parlamenti munkáról szegénység és fogyatékossági bizonyítványt lehetne kiállítani.”
 • 2. igazságkereső 2009. június 30. 19:36
  „Bizony nem tartozik egyáltalán a tárgyhoz, de kérem engedjék meg,hogy idézzek: Dávid Ibolya sorozatos jogsértésekkel vádolta meg az ügyészséget! Itt most szeretném egy tévedésére felhívni Dávid Ibolya figyelmét:
  Nem Ő a vádló, hanem az ügyészség! Tetszett volna akkor ilyen bátornak lenni, amikor igazságügy miniszter volt és kicsit határozottabban kellett volna a jogharmonizációt elvégezni, amely az Ön minisztersége alatt egy jottányit sem fejlődött európai színvonalra,legnagyobb "sikere" az volt, hogy Kunos Péter, az Agrobank volt vezérigazgatójának a köztársasági elnök által gyakorolt kegyelmi kérelmét nem ellenjegyezte.Kedves Dávid Ibolya! Egy nagyon fontos dologról feledkezett meg, mégpedig arról, hogy : a sors hosszú távon igazságot szolgáltat.Ön, mint egy büszke hölgy kérem ,hogy ezt viselje méltósággal társával Herényi Károllyal együtt!!”
 • 1. bugriskin 2009. június 30. 19:13
  „Hát igen az efféle hajóról a viharban "kapitány" lép meg esőként! Mást nem is lehetett várni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autótolvajokra lőttek Újpesten - elsodorták a rendőröket

Lövéssel sem sikerült megállítani a rendőröknek azt a két autótolvajt, akiket éppen egy kocsit… Tovább olvasom