Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Szociális bérlakásokat és lakhatáshoz való jogot követeltek civilek

Egyebek mellett szociális bérlakásokat és lakhatáshoz való jogot követeltek a Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistái pénteken, Budapesten.
A Kálvin téri aluljáróban tartott akciójuk célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az aluljárók kordonokkal lezárt részeinek "abszurditására". A hajléktalan aktivisták emlékeztettek rá, hogy az aluljárók egy részét munkaterületté nyilvánította a főváros vezetése, ám ott munka nem folyik.

A hajléktalan emberek szeretnének dolgozni, akár ezeken a munkaterületeken is. A szégyenkordon a járókelőket és az aluljáró forgalmát is akadályozza – fogalmazott az egyik aktivista.

A Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistái demonstrálnak a Kálvin téri aluljáróban. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

Lakatosné Jutka, a szervezet egy másik aktivistája emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság döntése értelmében már nem számít szabálysértésnek, ha a hajléktalanok közterületen tartózkodnak vagy alszanak, és azt mondta, hogy a hajléktalanságot szociális oldalról kell megszüntetni.

Hozzátette: szakmai egyeztetést sürgetnek, és azt szeretnék, ha törvénybe iktatnák a lakhatáshoz való jogot.

A Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistái demonstrálnak a Kálvin téri aluljáróban. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

Dombóvári László, a szervezet hajléktalan aktivistája az MTI-nek elmondta: a szociális bérlakáshálózat fejlesztésére lenne szükség, hiszen ennek aránya Magyarországon mindössze három százalék, amely Európában a legkevesebb. Konkrét javaslataik is vannak, de sem a városvezetés, sem a kormányzat nem tárgyal velük.

A fővárosi önkormányzat több mint egy hete kerítette el a budapesti aluljárók egy részét nagytakarításra és fertőtlenítésre hivatkozva. Kedd éjszaka egy csoport lebontotta a Blaha Lujza téren felállított kordont, amelyet szerintük a hajléktalanok ellen húztak fel. A Főpolgármesteri Hivatal erre fokozottabb ellenőrzést ígért az aluljárókban, mert szerintük anarchisták zavarták meg a közrendet.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. február 01. 13:37
    „oszt mekkora plazma tv- kérnek hozzá ? és melyik kocsma közelében ?
    tévedés ne essék nem vagyok érzéketlen, de az anyagi lehetőségek határán belül, felajánlottak nekik fűtött szállásokat, tisztálkodási, normális étkezési lehetőséggel - és tv-vel - de többek közt, azért nem fogadták el mert nem a város belső kerületében van...hát szökken a vérnyomása annak akinek a zsebére mindezt biztosítják .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bocsánatot kért és pénzt küldött a Pannon Volánnak egy bliccelő

Bocsánatkérő levelet és azzal együtt 50 ezer forintot küldött az egy évtizeddel ezelőtt elkövetett… Tovább olvasom