Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Szolidaritási nyilatkozat Geréb Ágnes mellett

A szülész-nőgyógyász mellett kiálló, az interneten közzétett petícióhoz kedd délutánig több száz aláíró csatlakozott.
Geréb Ágnes "meghurcolása" elleni tiltakozásul szolidaritási nyilatkozatot fogalmazott meg több civil szervezet. A szülész-nőgyógyász mellett kiálló, az interneten közzétett petícióhoz kedd délutánig több száz aláíró csatlakozott.

Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügye miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint Geréb Ágnes leghamarabb a kétharmad idő letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra; ezenfelül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

Pelle Andrea, Geréb Ágnes védője az ítélethirdetés után a sajtónak elmondta: Geréb Ágnes kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől. Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője közleményében példa nélkülinek nevezte a bíróság ítéletét. A múlt héten Michl József, Tarnai Richárd és Bús Balázs kereszténydemokrata országgyűlési képviselők, majd Szabó Erika, Ékes Ilona és Bábiné Szottfried Gabriella fideszes országgyűlési képviselők, továbbá félszáz civil szervezet, illetve közéleti személyiség levélben fordult Schmitt Pál államfőhöz annak érdekében, hogy elnöki kegyelmet kérjenek Geréb Ágnesnek.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn tájékoztatta az MTI-t, hogy azokban a további otthonszüléses ügyekben, amelyek miatt több mint egy éve házi őrizetben van a szülész-nőgyógyász, a Budapesti II. és III. kerületi ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt benyújtotta vádiratát Geréb Ágnes ellen. Egyúttal kezdeményezték házi őrizetének meghosszabbítását. A Főváros Bíróság a döntését mostanáig nem hozta nyilvánosságra.

Mindezek után a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség kezdeményezésére több civil szervezet szolidaritási nyilatkozatot fogalmazott meg, amelyben leszögezték: kiállnak Geréb Ágnes mellett, és elutasítják "meghurcolását".

A nyilatkozatot 23 nő-, illetve civil szervezet jegyzi, köztük a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a NANE Egyesület, a MONA Alapítvány, a Patent Egyesület, valamint a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége (ennek tiszteletbeli elnöke Ékes Ilona képviselő).

A szervezetek szolidaritási nyilatkozatukat közzétették az interneten is, ahol kedd délutánig már több mint négyszázan írták az alá, köztük Ertsey Katalin LMP-s országgyűlési képviselő.

A nyilatkozatban kifejtették: Geréb Ágnes meghatározó szerepet játszott abban, hogy Magyarországon is terjednek a barátságosabb, az anya és a születő baba igényeire egyaránt figyelemmel lévő ellátási formák, többek között az ő nevéhez kötődik az apák részvétele a szülésnél. Véleményük szerint Geréb Ágnes méltó utóda Semmelweis Ignácnak, akit, mint írták, kortársai a bolondokházába zártak.

Az intézményen kívüli szülés és szüléskísérés Magyarországon sem tilos, sem szabályozott nem volt - emelték ki, hozzátéve: "ebben a 2011-es otthon szülésre vonatkozó jogszabály sem hozott eddig érdemi változást". A civil szervezetek szerint ez az oka annak, hogy azok az esetek, ahol az újszülöttek élete veszélybe került - szemben a kórházban praktizáló szakemberek hasonló ügyeivel -, először nem szakmai bizottság elé kerültek, hanem azonnal büntetőbíróság elé. A büntetőeljárás során pedig "kizárólag olyan orvosok adtak szakvéleményt, akik nemcsak nem értettek a kórházon kívüli szüléskísérés szakmai szabályaihoz, de kifejezetten elítélték magát az otthon szülést is" - hangsúlyozták.

"A Geréb Ágnessel szemben lefolytatott, kíméletlen és megalázó mozzanatokban bővelkedő büntetőeljárást és a végül megszületett ítéletet igazságtalannak, emberi jogi, politikai és szakmai szempontból egyaránt rendkívül károsnak tartjuk" - fogalmaztak. Hozzátették: a magyar nőszervezetek Geréb Ágnes mellett állnak, és meg fogják védeni.

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2012. február 21. 20:21
    „Sarlatán !

    Törvényen kívüli ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán eldől, elzárják-e előlünk az EU-s pénzcsapot

A lépés inkább ösztönző, mintsem büntetés - jegyzik meg az Európai Bizottság ülésének főbb témáit taglaló dokumentumban. Tovább olvasom