Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Sztrájk Ferihegyxen - egyelőre nincs megegyezés

A Budapest Airport szóvivője szerint kisebb-nagyobb zökkenőkkel ugyan, de rendeződött a légiforgalom Ferihegyen. Az esti járatok rendben elindultak, és az éjszakai gépeket sem kell törölni - mondta Szollár Domokos.
A reptéren egyelőre csak a 2B terminál működik, az 1-est ideiglenesen bezárták. Ennek ellenére a fapados járatokat is el tudják indítani a másik terminálról; az utasoknak este átlagosan 20-25 percet kellett csak várakozniuk, a szóvivő szerint.

Szollár Domokos hangsúlyozta: Ferihegy nemzetközi repülőtér, amelynek biztonságos működését magyar és uniós szakemberek ellenőrzik. A légikikötő továbbra is szabályszerűen üzemel, ha valaki mást állít, az rágalom - mondta. A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) alelnöke ugyanis azt állítja, a működő biztonsági áteresztő pont mögé nem megfelelően képzett, gyakorlatlan embereket állított az üzemeltető, amely komoly kockázatokkal jár.

Arra, hogy reggel mi várható, Szollár Domokos nem tudott biztos választ adni. Minden attól függ, hogy hányan veszik fel a munkát, de remélhetőleg a járatok többsége el tud indulni - vagyis a repülőtér legalább annyi gépet tud indítani, mint szerda délután - mondta. A szóvivő mindenesetre minden utasnak azt tanácsolja, hogy legalább a járat tervezett indulása előtt 3 órával érjen ki a reptérre.

A BA egyébként zsarolásnak minősíti és elfogadhatatlannak tartja a munkabeszüntetést, és csak akkor hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, ha a szakszervezet felfüggeszti a sztrájkot. Szollár Domokos azt mondta, az évekkel ezelőtt megkezdett átalakítások, illetve a takarítás kiszervezése nem alku tárgya, a kollektív szerződés módosításával pedig nem elbocsátásokat készítenek elő, hanem a munkarendet szeretnék rugalmasabbá tenni. A cél az, hogy ne 12, hanem 6 illetve 8 munkarendre álljon át a reptér, hisz a jelenlegi rendszerben a reggeli és déli csúcsidőszakban nincs elegendő ember, a holtidőben pedig sokszor nincs mit tenniük az alkalmazottaknak - mondta.

A LESZ alelnöke azt mondta: ők készek tárgyalni, de a menedzsment nem mutat hajlandóságot erre. A kollektív szerződésről szóló, korábban megbeszélt tárgyalássorozat szerdai fordulóján a szakszervezet szerint semmilyen előrelépés nem történt, sőt a vezérigazgató állítólag kivonult a teremből - mondta Terebesi Péter.

Az érdekképviselet az egyoldalúan felmondott kollektív szerződés megtartását, valamint az elbocsátások, kiszervezések leállítását követeli, mivel ez szerintük folyamatos létbizonytalansághoz vezet. A drasztikus átalakítások miatt az elmúlt 3 évben 2700-ról 1500-ra csökkentették a dolgozók létszámát - hangsúlyozta a LESZ alelnöke. A szakszervezeti vezető szerint egyébként a sztrájk megkezdése óta 90-95 százalékos a részvétel, vagyis a napi munkához szükséges, körülbelül 250 ember szinte mindegyike részt vesz a munkabeszüntetésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfeledett pincék Gomba alatt - gyorssegélyt kap a család

Gyorssegélyt kap a gombai önkormányzattól az a háromtagú család, akiknek egy régi pince miatt… Tovább olvasom