Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Szülői beleegyezéshez kötné az iskolák egyházi kézbe adását

A fideszes Pánczél Károly kedden nyújtotta be a köznevelési törvényhez az erről szóló módosító javaslatát.
A szülők legalább felének beleegyezéséhez kötné a települési óvodák és iskolák valamely egyháznak való átadását a fideszes Pánczél Károly.

A kormánypárti politikus kedden nyújtotta be a köznevelési törvényhez a módosító javaslatát, amelyben azt rögzítené, hogy akkor köthető köznevelési szerződés vallási, világnézeti szempontból elkötelezett intézmény fenntartójával, ha azt az oda beíratott tanulók szüleinek - illetve a nagykorú diákoknak - több mint fele támogatja.

Pánczél Károly indoklásában azt írta, hogy a módosító javaslat a többségi elvet érvényesíti a köznevelési feladatellátásra vonatkozó szerződés megkötésének feltételéül.

Előterjesztése nem változtatna azon, hogy nem sújthatja aránytalan teher, vagyis plusz költség azokat, akik nem akarják egyházi iskolába járatni a gyermeküket.

Egy másik módosító javaslatban a szintén fideszes Pósán László a köznevelési törvényben azt rögzítené, hogy az erkölcstant az állami általános iskolákban az egyes tantárgyakhoz kapcsolódva kell feldolgozni. Jelenleg a jogszabály azt mondja, hogy az állami általános iskolákban kötelező az erkölcstanóra vagy a helyette választható hit- és erkölcstan. Ezzel szemben Pósán László indoklásában azt hangsúlyozza, hogy az erkölcstan az oktatási folyamat része, a hit- és erkölcstan viszont az adott egyház ügye.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2012. június 27. 13:34
  „Ezt a dumát ki súgta?”
 • 2. Emberségetavilágnak 2012. június 27. 08:36
  „Hite mindenkinek van. Kivétel nélkül mindenkinek. Ki Istenben, ki emberben, ki a nyers erőben, erőszakban, brutalitásban, ki a .... hisz.
  A hit és erkölcs összefüggés nem egyházi ügy. Össznépi ügy. Társadalmanként változó. (ld. iszlám).
  Lehet tüzes vassal pecsétét nyomni a Duna jegére, csak épp semmi értelme.”
 • 1. tucat 2012. június 27. 02:03
  „Pósán álláspontjának elkülönített elemzése még csak megérne egy misét - lám, a liturgiák lenyomata a világi nyelvben :D - de az egész folyamat... Kenegetjük drága páccal a szivacsossá korhadt gerendákat... Tudjuk, kiért-miért, bakfitty! Oszt´ mégis! Vicces nép vagyunk. :D Csak röhögni felejtettünk el az utóbbi időben. Pedig volna min/kin/kín. :P Há´ nem? ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

250 milliárdba kerülhet a készülő foglalkoztatásösztönző program

A program többek között a 25 év alatti pályakezdők alkalmazását is segítené - írta az Origo. Tovább olvasom