Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Szülők figyelem! Pénteken lejár a határidő

Péntekig kell leadni a középiskolai jelentkezési lapokat az alapfokú oktatási intézményekben, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt javasolja, hogy több iskolát és több tanulmányi területet jelöljenek meg a diákok és szüleik.
A szülői szervezet hétfői közleményében azt tanácsolja, hogy ne csak egy iskolát jelöljenek meg a tanulói adatlapon, hanem hármat-négyet, de akár ötöt-tízet is, és egy iskolán belül több tanulmányi területet is.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy március 18-19. között módosíthatják elképzelésüket, hogy melyik középfokú iskolát vagy az iskolán belül melyik tanulmányi terület választanák inkább. Ugyanakkor csak azok között az iskolák, illetve tanulmányi területek között választhatnak, amelyeket már beírtak a tanulói adatlapra. Újabb intézményt ekkor már nem lehet megjelölni.

Az MSZOE azt javasolja a szülőknek és diákoknak, nézzék meg, hogy az iskola önkormányzati, egyházi, alapítványi vagy magániskola, sokan ugyanis csak a beiratkozásnál jönnek rá, hogy milyen iskolát választottak. Nézzék meg az iskola házirendjét is, mennyire védi a tanulók jogait, és tartalmaznak-e olyan előírásokat, amelyeket ráerőltethetnek a gyermekekre - tanácsolták.

Riadalomra akkor sincs ok, ha a gyermeket az első fordulóban nem veszik fel sehová, mert május 3-tól augusztus 31-ig bármelyik iskolába jelentkezhetnek, ahol van hely - írták.

Középfokú intézménybe minden 8. évfolyamra járó tanuló köteles jelentkezni a jogszabályban előírt felvételi eljárás keretében, akkor is, ha bukásra állt félévben.

A közoktatási törvény ez év májusi módosítása után ismét lehetőség van arra, hogy a következő, 2010-2011-es tanévben az általános iskola sikeres befejezése után a 14 éves tanulók is közvetlenül lépjenek be a szakképzésbe.

Olvasóink írták

  • 3. olmosnyomdasz 2010. február 15. 20:25
    „De jó, hogy van MSZOE! Nélkülük mi lenne?”
  • 2. Kudara 2010. február 15. 11:58
    „Az a szülő is nagyon figyelhet a gyerekére, aki az ilyet elfelejti...”
  • 1. flexsnake 2010. február 15. 10:47
    „mi ez valami ultimátum? :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jeges úton a vonat oldalának csapódott

Vonat és autó ütközött össze egy vasúti átjáróban hétfő délelőtt Nagykállónál; a balesetben senki… Tovább olvasom