Délmagyar logó

2016. 12. 02. péntek - Melinda, Vivien 1°C | 8°C

Tartja magát a kormány a magánnyugdíjpénztárak megszüntetéséhez

Budapest - Nincs szó együttműködésről, a kormány tartja magát a szerdán bejelentett javaslatához, amely megszünteti a magánnyugdíjpénztárakat - mondta Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke azt követően, hogy a szövetség csütörtökön tárgyalt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel.
Az öngondoskodásról nem esett szó - folytatta az elnök. A pénztárak akkor látnák korrektnek a magánnyugdíjpénztárak megszüntetését, ha a helyükbe lépő önkéntes pénztárak a munkavállalók befizetései mellett megkapnák a munkaadók 24 százalékos befizetését is - tette hozzá.

A szövetség kimerít minden magyar és uniós jogorvoslati lehetőséget, de előbb meg kell várniuk, hogy a javaslatból törvény legyen. Erre kéri a pénztártagokat is. Az elnök jelezte: ő maga bízik a parlamenti többség bölcs belátásában.

Arra a felvetésre, hogy a pénztárak külföldi tulajdonban vannak, az elnök azt válaszolta, hogy a 3 ezer milliárd forintnyi vagyon 3 millió magyar pénztártag tulajdona. Ennek az államosítása túl megy a jogállami kereteken. Már nem a pénztárakról van szó, hanem arról, hogy a kormány ne tehessen meg mindent, amit akar - fejezte be a sajtónak adott nyilatkozatát Bába Julianna.

A pénztárszövetség később azt közölte, hogy petícióval fordul az Európai Parlamenthez, és kéri, hogy 3 millió magyar pénztártag alkotmányos jogainak megsértése miatt jelöljenek ki uniós ombudsmant a magyar kormány nyugdíjintézkedéseinek kivizsgálására.

A Stabilitás közölte: amennyiben a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerülnek, a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak a hátrányos megkülönböztetés és a joggal való visszaélés tilalmának megsértése miatt.

Olvasóink írták

 • 3. 56214712 2010. november 26. 14:57
  „A Bajnai kormány idején a Stabilitás Pénztárszövetség csodálatosan elemezgette, hogy milyen rossz az állami nyugdíjrendszer, hogy évről évre hatalmas hiányt termel, stb. Sőt 2009-ben kijelentették, hogy nem rázza meg a magánnyugdíjpénztárakat a tagok visszalépése.”
 • 2. scorpiosecret 2010. november 25. 22:36
  „Itt a petíció, amire már tegnap vártam. :)
  http://www.nyugdijam.info/index.php”
 • 1. Tomaseptim 2010. november 25. 21:37
  „http://m.blog.hu/zu/zugfirkasz/image/fidesz_mnyp.jpg

  Hmm... Akkor most a Fidesz hazudott a választási kampányban reggel, délben és este, vagy a Fidesz hazudik novemberben reggel, délben és este? Kedves Fideszesek ezt válaszoljátok meg! ha tudjátok! :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Mihály: aki a gazdasági válságban jól teljesít, azt nem éri nagy meglepetés

Aki a gazdasági válság közepette a legjobbak közé tud kerülni, annak az üzletmenetben már túl nagy meglepetés nem nagyon adódik, és feltehetőn sokkal jobban fog teljesíteni akkor, ha Magyarországon megkezdődik a fellendülés időszaka - mondta Varga Mihály. Tovább olvasom