Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Tényleges életfogytot kér a tescós rablóra az ügyész

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kért az ügyész hétfőn a Fővárosi Törvényszéken S. Péterre, akit egyebek mellett azzal vádolnak, hogy társaival 2005-ben kiraboltak egy pénzszállító autót a budaörsi Tesco áruháznál.
A nyereségvágyból több emberen elkövetett emberölés, annak - részben hivatalos személy elleni - kísérlete, lőfegyverrel, robbanóanyaggal való visszaélés, valamint rablás és más bűncselekmények miatt folyó per vádlottjai közül S. Péter mellett még két férfira kért tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést az ügyész.

Az ügyészség szerint S. Péter és társai 2005 májusában kiraboltak egy pénzszállító autót a budaörsi Tesco áruháznál, többször rálőttek a rendőrökre, és menekülés közben kézigránátot dobtak rájuk. Emellett 2004 novemberében megöltek egy valutaváltó házaspárt, egy évvel később pedig Érd határában egy pénzszállítót fosztottak ki.

Az ügyész S. Péter elsőrendű, D. Lajos negyedrendű és I. Tibor hetedrendű vádlott esetében kért életfogytiglant. Indítványozta, hogy K. Gábor másodrendű és G. Benjamin harmadrendű vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélje a bíróság a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége legkorábbi időpontjának a meghatározásával. T. Zoltán ötödrendű vádlott esetében határozott tartamú, míg K. Krisztián hatodrendű vádlott esetében a büntetési tételkeret minimumához közeli szabadságvesztést indítványozott.

Az ügyész vádbeszédében szólt arról, hogy a vádlottak által 2004-ben és 2005-ben elkövetett bűncselekmények óta hosszú idő telt el, de ez - mivel a legsúlyosabban büntetendő bűncselekmények elkövetőiről van szó, és a büntetőeljárás elhúzódása döntően S. Péter a joggal visszaélő, a törvényes védekezésen túlmutató pertaktikájának tudható be - ebben az esetben nem vehető figyelembe enyhítő körülményként.

A vádlottakat jellemezve elmondta, mindegyiküknek jelentős bűnözői múltja van, "elvetemült és megrögzött bűnözőkkel állunk szemben". A közbiztonságot és a köznyugalmat súlyosan veszélyeztető bűncselekményeket visszaesőként, csoportosan, valamint feltételes szabadlábra helyezés hatálya alatt követték el - tette hozzá.

S. Péter esetében közölte, az elsőrendű vádlottat 2004 szeptemberében helyezték feltételesen szabadlábra, és november végén már haszonszerzésért két ember életének kioltásában vett részt. A társadalom védelme érdekében csak az a büntetés elfogadható, amely fizikálisan és véglegesen kizárja abból a lehetőségből, hogy a társadalom tagjainak sérelmére újabb, ismételten emberi élet kioltásával járó bűncselekményt követhessen el - mondta.

Az ügyben egyesített három vádirat szerint a vádlottak egy bűnözői csoport tagjai voltak, a tagokat a büntetés-végrehajtási intézetekben együtt töltött idő és korábbi bűnözői kapcsolataik kötötték össze. A csoport tagjai szabadlábra helyezésüket követően felvették egymással a kapcsolatot, és változó összeállásban újabb bűncselekményeket követtek el.

A vádbeszédben elhangzottak szerint számlájukra írható a pénzszállítók kifosztása és a pénzváltással foglalkozó kalocsai házaspár meggyilkolása mellett - a többi között - egy telefonos szaküzlet, egy ékszerbolt, valamint egy budapesti és egy győri pénzváltó kirablása.

Az ügyész hangsúlyozta, a vádlottak által elmondottakkal szemben minden bizonyítékot törvényesen szereztek be. Az objektív bizonyítékok között említette egyes bűncselekményeknél - egyebek mellett - a hívásforgalmi adatokat, a DNS-mintákat, valamint az ujjlenyomatok. A szubjektív bizonyítékok között a terhelő vallomásokat, szakértői véleményeket sorolta.

S. Péter még a vádbeszéd kezdete előtt hosszasan kifejtette, hogy a bíró és az ügyész bűnpártoló, tisztességtelen vele szemben.

A bíró közölte, S. Péter a köztársasági elnökhöz fordul eljárási kegyelmi kérvénnyel, azt a bíróság terjeszti fel az államfőhöz.

A per védőbeszédekkel folytatódik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkoló autónak ütközött, belehalt

Meghalt egy kerékpáros miután parkoló autónak ütközött a főváros XX. kerületében. Tovább olvasom