Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Terjedelmes módosítás érkezett az országgyűlési törvényhez és a házszabályhoz

Átfogalmazták azt a részt is, amely arról szól, hogy üléskezdéskor a képviselők felállva köszöntik a választópolgárokat.
Terjedelmes módosítást javasol az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága az országgyűlési törvény és az új házszabály módosítására benyújtott javaslatokon. Átfogalmazták azt a részt is, amely arról szól, hogy üléskezdéskor a képviselők felállva köszöntik a választópolgárokat.

A testület hétfői ülésén döntött módosító indítványok benyújtásáról ezekhez a javaslatokhoz.

Az Országgyűlésről szóló és azzal összefüggő egyéb törvények módosításához benyújtott indítványban meghatározzák a képviselői tiszteletdíj megvonásának, valamint a képviselői joggyakorlás felfüggesztésének menetét, ha a képviselő a házszabályi rendelkezések tanácskozási rendre, szemléltetésre vagy szavazásra vonatkozó szabályait megszegi, illetve erőszakosan lép fel. Egyet nem értés esetén a képviselő öt munkanapon belül kérheti a mentelmi bizottságtól a döntés hatályon kívül helyezését. A kérelemről a bizottság tizenöt napon belül dönt, ha túllépi a határidőt vagy nem adott helyt a képviselő kérelmének, akkor arról a honatya kérheti az Országgyűlés döntését.

Ha a Ház elfogadja a bizottság javaslatát, akár egyhavi tiszteletdíj-csökkentést is kiszabhatnak arra a képviselőre, aki az Országgyűlés ülésén fizikai erőszakot alkalmazott, illetve közvetlen fizikai erőszakkal fenyegetett vagy arra hívott fel.

Rögzítikenék, hogy a szószólók jogai és kötelezettségei egyenlők, tevékenységüket a köz és az adott nemzetiség érdekében végzik, e tekintetben nem utasíthatók, valamint mentelmi jog illeti meg őket.
A javaslat azt is tartalmazza, hogy zártláncú audiovizuális rendszer működik a bizottsági ülések közvetítésére.

Módosítanák az üzemanyagkártya feltöltésére vonatkozó szabályokat: másodszor nem negyedévente, hanem havonta történik az állami adóhatóság által közzétett, az üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható árak figyelembevételével.

A házszabálytól eltéréshez továbbra is négyötödös többség kellene.

Az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló határozati javaslat pontosítja annak szabályát, hogyan kell kezdeni a plenáris ülést. Törölték a szövegből, hogy az elnöknek az elnöki emelvényre való érkezésekor kell felállva köszönteni a választópolgárokat. Most ez szerepel a szövegben: az ülés kezdéseként az ülést vezető elnök és az ülés résztvevői felállva köszöntik a választópolgárok közösségét.

Meghatároznák, hogy az ellenzéki képviselő az, aki nem tartozik kormánypárti képviselőcsoporthoz és nem nemzetiségi képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vodafone 98,3 százalékra növelte lefedettségét

A mobiltársaság 165 bázisállomással bővítette hálózatát elsősorban az országhatár menti… Tovább olvasom