Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Tiltakozik az MSZP: ˝őrséget˝ állított a Kossuth térre

Az MSZP "őrséget" állított a budapesti Kossuth térre, hogy így tiltakozzon a Károlyi Mihály-szobor eltávolítása ellen.
Molnár Zsolt, az ellenzéki párt budapesti szervezetének elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a következő két hétben szoborőrség áll a Kossuth tér északi parkolójának kapujában, ahol napközben kerületi és országgyűlési képviselők, aktivisták, szimpatizánsok állnak majd. Szavai szerint Károlyi Mihály sokat tett az újkori magyar demokráciáért, a munkavállalói jogokért, köztársasági elnöksége idején vezették be a demokratikus választási törvényt, a sajtó- és gyülekezési szabadságot, s elutasította a trianoni békeszerződés.

Jelezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány egy "presztízsberuházás kapcsán szembemenjen ezekkel az értékekkel".
Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy a szobor elszállítását fizikailag nem tudják megakadályozni, "nem vetik magukat a teherautók elé", ugyanakkor jelenlétükkel azt demonstrálják: a köztársaság eszméjét "se hat ökörrel, se lánctalpas tankokkal nem tudják innen elvonni". Úgy vélekedett: a demokráciát lehet ideig-óráig korlátozni, lehet bizonyos keretek közé szorítani, de "a szabadságvágy olyan akarat, amely hosszú távon nem hagyja magát".

Az MSZP-s politikus kijelentette: a Fidesz meg akarja szüntetni az egyenjogúságot szavataló demokratikus intézményeket, s az első magyar köztársasági elnökhöz köthető "vívmányokat". Károlyi Mihályt erős szociális érzelmű, demokrata embernek nevezte, aki hibái ellenére "minden tettével igazolta szándékai tisztességességét", s kiérdemelte, hogy méltó helyet kapjon az ország főterén.

Mint mondta, "naponta aggódhatunk, hogy melyik éjszaka lesz, amikor majd jön a nagy sötét fekete autó, amelyre felpakolják és elszállítják Károlyi Mihály-szobrát", majd úgy folytatta: "ha a kormány valóban tisztelné a múltat, és nem pedig a szimbolikus jelent kívánná szolgálni jobbikos követőivel együtt, akkor nyilvánvalóan a szobor jól megférne a Kossuth tér e távoli sarkán".

Horváth Csaba megjegyezte, helyette olyan "pótlékokkal" fogják majd megtölteni a teret, amelyek vizuálisan tetszetősek, ám a tervezettnél 10 milliárd forinttal többe kerülnek.

Olvasóink írták

 • 4. Mozimasiniszta 2012. március 19. 18:35
  „Szegény horvát csaba ! ingyenessé kellene tenni a számára egy díjmentes beutalót, valamelyik zárt intézmény még üzemelő legzártabb osztályára !! Rémálmai vannak a fekete autót illetően ? a söpredék fajtája hozta divatba !”
 • 3. kontrapista 2012. március 19. 15:10
  „A Mesterházy-félék valóban nem tudják a vörös gróf ballépéseit, amit elkövetett Magyarország ellen ???
  A szobornak a helye a budai oldalon van, a nagy- kerítésen belül !!!”
 • 2. kopkop 2012. március 19. 14:52
  „Milyen jogszabály alapján állít "szoborőrséget" az mszp?”
 • 1. magyarock1 2012. március 19. 14:35
  „Ha nem lenne demokrácia, meg sajtószabadság, akkor nem pofázhatnának naphosszat a demorácia hiányáról.
  A hazaáruló károlyinak semmi keresnivalója a Kossuth téren.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EP és az Európa Tanács vezetőihez fordul a DK az országgyűlési törvény miatt

Az EP és az Európa Tanács vezetőihez írt levelében kifogásolja az országgyűlési törvényjavaslatot a… Tovább olvasom