Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tiszta ügy

A forgatókönyvet a Yuri Zeltser és Cary Bickley szerzőpáros a nemzetközi politikában jártas CIA-szakértő, Joseph Finder regénye alapján írta meg. Finder izgalmas, politikai témájú műveivel vált világszerte ismertté az elmúlt évtizedben. Legutóbbi regénye, a Tiszta ügy az első, amelyből nagyjátékfilm készült.

Claire Kubik (Ashley Judd) élete túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Sikeres ügyvéd és boldog feleség, míg egy nap meg nem változik minden. Férjén (James Caviezel) rajta ütnek az FBI emberi, és a katonai börtönbe szállítják. Más néven szólítják, mint ahogy felesége eddig ismerte, és tömeggyilkossággal vádolják. Azt állítják, a férfi a tengerészgyalogság különleges egységének tagjaként vett részt egy közép-amerikai bevetésen, ahol hét ártatlan embert ölt meg.Claire egyedül gyengének érzi magát, hogy megküzdjön a hadbíróság embertelen működésével: felkeres egy tapasztalt, de rég visszavonult, lecsúszott katonai jogászt (Morgan Freeman), hogy segítsen neki. Bíznak az igazukban, de minél jobban belebonyolódnak a nyomozásba, annál ijesztőbb és hihetetlenebb felfedezésekre jutnak. Ha mindazt, amit találtak, felhasználják a per során, leginkább nekik lesz szükségük védelemre…

Infó
Carl Franklin rendező:
„Claire-en áll vagy bukik minden. A sztori ugyan egy politikai összeesküvés története, melynek ő csupán mellékszereplője, szenvedő alanya, a Tiszta ügy valójában mégis Claire-ről szól. Mindig is lenyűgözött Dávid harca Góliáttal. Eddigi munkáim sokfélék voltak ugyan, de alapjában mindegyik arról szólt, hogy a hit hegyeket képes megmozgatni."

Ashley Judd személyisége tökéletesen alkalmas volt arra, hogy az intelligens, törvénytisztelő és mégis rebellis Claire Kubik megelevenedhessen.

Nemcsak a szerep sokoldalúsága tetszett meg, hanem a rendező látásmódja is lenyűgözött. Az, amit Carl kihozott a forgatókönyvből, messze több, mint amit elképzeltem. Dráma és thriller ez a film egyszerre. Carl szavai jutnak eszembe, aki még a forgatás megkezdése előtt azt mondta: »Le kell szállnunk a félelem mélyrétegeibe. Mindannyiunknak szükségünk van erre.« Carl mindig a dolgok mélyére tekint, és mindent lankadatlanul igyekszik megismerni a lehető legapróbb részletig."

Ahogyan Claire esetében, az alkotók Charlie figurájának megrajzolásakor is eltértek némiképp a regénytől. A filmbéli ügyvéd sokkal lágyabb és sebezhetőbb karakter lett, mint a könyv kikezdhetetlen, marcona hőse.
A film készítői úgy gondolták, hogy a tiszta, ámde dörzsölt férfi szerepére csakis egyvalaki lehet alkalmas:
„Morgan Freeman mindenkiben bizalmat ébreszt. Az emberek úgy érezhetik, rá mernék bízni az életüket - mondja Janet Yang producer. - Ez pedig a legcsodásabb, amit valaki sugározhat."

Freeman és Judd már dolgoztak együtt korábban, A gyűjtő című film nagyban köszönheti sikerét a kiváló páros alakításának. A két színész sajátos duót alkot: a kettejük közötti vonzalom, már első közös munkájuk első jelenetének forgatásán hozzátette azt a bizonyos pluszt, azt a ragyogást, amitől együttesük izgalmassá válik. Judd szerint Freeman hatására ő maga is magasabb szintű színészi teljesítményre képes: „Tökéletesen megbízom Morganben. Játéka inspiráló hatással van rám."

Jim Caviezel
Terrence Malick felfedezettje, akit a világ mozinézői Az őrület határán című filmben ismerhettek meg. Finom egyénisége hívta fel rá Franklin figyelmét és tette őt Tom Kubikká. Ahogy a rendező visszaemlékszik: „Évek óta szerettem volna vele dolgozni. A fiatal Robert De Niro óta nem láttam ennyire érdekes arcot a mozivásznon."
Caviezel úgy látta, még sosem kapott ehhez a szerephez akár csak hasonlót sem: „Tom átlagos ember, aki mindennél jobban szereti a feleségét. Súlyos titka azonban, mely napvilágra kerül, egészen más megvilágításba helyezi őt - engem pedig a színészi játék számomra új dimenzióiba vezetett."  
Jim Caviezel az új felfedezett >>
Monte Cristo grófja >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töretlen az építőipar növekedése

Az építőipari termelés volumene áprilisában 32,2 százalékkal haladta meg a 2001. áprilisit - áll a… Tovább olvasom