Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Tisztújítás a Magyar Írószövetségben

Tisztújító közgyűlést tart szombaton a Magyar Írószövetség; a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumba meghirdetett esemény alkalmával a szervezet új választmányt, elnökséget és elnököt is választ.
Az irodalmi szervezet kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szombati közgyűlésen Marsall László költő, Tamás Attila író és Szalay Károly író, irodalomtörténész veheti át a Magyar Írószövetség Örökös Tagja elismerő oklevelet. A szövetség elnökségének döntése alapján ebben az évben Posztumusz Örökös Tag oklevelet adományoznak Déry Tibornak, Illyés Gyulának, Németh Lászlónak, Tamási Áronnak és Veres Péternek; az előzetes információk szerint Illyés Gyula, Németh László és Veres Péter örökösei személyesen veszik át az okleveleket. A közgyűlésen adják át a Hieronymus-díjat Hárs Ernő és Kodolányi Gyula költőknek műfordítói munkásságuk elismeréseként.

Az elnöki, a titkári és a felügyelőbizottsági beszámolókat, Szentmártoni János József Attila-díjas költő, az írószövetség választmányi tagjának A Magyar Írószövetség jövője című előadását, majd a tagok hozzászólásait a választmányi tagok megválasztása követi. A Magyar Írószövetség alapszabálya értelmében az 56 fős választmány saját tagjaiból választja meg az írószövetség új elnökét és a szervezet hat tagú elnökségét.

A közlemény emlékeztet: Vasy Géza, a szövetség elnöke már korábban jelezte, hogy három év után nem vállal újabb ciklust.

"A korábbi három év megmaradásért folytatott küzdelmei után úgy érzem, hogy 2007 óta a megerősödés részben sikerült. A taglétszám stabilizálódott, fiatalok érkeztek a szövetségbe és több mint 900 taggal a legnagyobb magyar írószervezet maradtunk. Nemcsak én, de a leköszönő elnökség is úgy érzi, hogy a következő éveknek a további fiatalításról, egy új lendületről kell majd szólnia" - idézi az elnököt a dokumentum.

A tervek szerint az új választmány alakuló ülését követően, körülbelül 17 órakor mutatják be a Magyar Írószövetség új elnökét, akinek mandátuma 2013-ig szól majd.

Mint a Magyar Írószövetség jelezte: a tervek szerint a tisztújító közgyűlést Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztérium nyitja meg, majd felszólal többek között L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális- és Sajtóbizottságának elnöke is, aki májusig a Magyar Írószövetség titkári feladatait látta el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanárára támadt két pécsi középiskolás

Tanárt bántalmazott két diák egy pécsi szakközépiskolában, az ügyben közfeladatot ellátó személy… Tovább olvasom