Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Több a hitel, mint a vagyon

Négy vidéki felsőoktatási intézmény olyan súlyos terheket vállalt magára a magántőke bevonásával megvalósított, úgynevezett PPP-beruházásokkal, hogy azok komolyan veszélyeztetik az iskolák működését – írja pénteki számában a Magyar Nemzet a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) számára a felsőoktatási intézmények beszámolóiból készített elemzésből.
A hazai egyetemek oktatásieszköz-parkja ráadásul borzasztóan elavult, fejlesztés nélkül súlyos hátrányba kerülhet a felsőoktatás.

A felsőoktatásban az utóbbi években jelentős mértékben történt ingatlanfejlesztés a magántőke bevonásával, azaz PPP- (Public-Private-Partnership) konstrukcióban.

Nagy János, az NVT elnöke megnevezte a nehézségekkel küzdő intézményeket: az Eötvös József Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, a Szolnoki Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem vállalt a hozzá tartozó állami vagyon értékénél nagyobb terhet.

Jelentős a kockázat a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szent István Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és az Esterházy Károly Főiskola esetében is, ahol a PPP-beruházások meghaladják az állami ingatlanvagyon értékének ötven százalékát.

Azok az intézmények vannak jobb helyzetben, amelyek nem vállaltak ekkora kockázatot, és fejlesztési programjaikat EU-forrásokból tudják fedezni.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2009. december 18. 10:14
    „Kezd beérni a magyarbálinti "gyümölcs". Ezt akarták ugyanis a liberál-neopolpotista destruktív despoták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

December 21-ig kell feltölteni az adót

A decemberi, likviditásban kissé szűk időszakban sem feledkezhetnek meg a társaságok az adófeltöltésről, mert egy elkésett, vagy rosszul megbecsült feltöltés a különbözet akár 20 százalékával megegyező büntetést is eredményezhet. Tovább olvasom