Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Több száz fiktív cég akadt fenn a NAV rostáján

Az év elejétől már csaknem 13 ezer cég esett át az új adóhatósági szűrő-vizsgálaton, és amelyen több száz fiktív cég akadt fenn.
Több száz fiktív cég akadt fenn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rostáján, év elejétől már csaknem 13 ezer cég esett át az új adóhatósági szűrő-vizsgálaton, amelynek célja az úgynevezett céglovagok kiszűrése, akik csak azért alapítanának társaságot, hogy megcsapolják az államkasszát - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.

A NAV közleménye szerint korábban gyakori tapasztalat volt, hogy egyes cégvezetők jelentős köztartozással „bedöntötték" vállalkozásukat, majd új céget alapítottak. Ennek a gyakorlatnak vet véget az adóregisztrációs eljárás.

A vizsgálattal három esetben találkozhatnak az adózók: cég alapításakor, ha a vezető tisztségviselő, vagy a többségi befolyással rendelkező tag személye megváltozik, illetve ha az eljárást az alapítani tervezett cég leendő vezető tisztségviselője vagy tagja az e célra szolgáló adatlap állami adóhatósághoz történő benyújtásával kéri.

A tájékoztatás szerint minden esetben a cég többségi vagy minősített befolyással rendelkező tagjainak és a vezető tisztségviselőinek adózási előéletét veszi górcső alá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ha a törvény által meghatározott feltételek fennállnak, az adóhatóság az adószám megállapítása iránti kérelmet el kell, hogy utasítsa, illetve már működő cég esetében az akadály elhárítására szólítja fel a céget. Ennek eredményeként ez év elejétől kezdve 12.311 cégbejegyzésre kötelezett szervezetből 419 nem kezdhette meg „céglovagi" tevékenységét, mert a NAV jogerősen elutasította az adószám megállapítása iránti kérelmüket. A működő cégek vezető tisztségviselői, illetve tagjai személyében bekövetkezett változások körét is tekintve, 3.028 esetben merült fel olyan akadály, amelynek következtében az állami adóhatóságnak az eljárást le kellett folytatnia.

Azoknál a cégeknél, amelyek – az adóregisztrációs eljárás próbáját kiállva – adószámot kapnak, részletes kockázatelemzési eljárást végez a NAV. Ennek során eddig közel 4 ezer kérdőívet küldött ki az adózó által végezni kívánt tevékenység személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeinek elemzése céljából.

A közlemény szerint március közepéig csaknem 700 kérdőívet küldtek vissza az adózók, az esetek többségében teljes körűen kitöltve, amely alapján közel 200 ellenőrzés elrendelésére született javaslat. Eddig 53 esetben került sor adószám felfüggesztésére vagy törlés kezdeményezésére azért, mert az adózó a kérdőívet nem küldte vissza, illetve a revízió a megadott címen nem találta meg az adózót.

Olvasóink írták

 • 4. bánki 2012. március 27. 14:12
  „130 000 cégből 13 000 = 10 % !

  Nem rossz arány! - politikusokat tekintve pláne !”
 • 3. igazságkereső 2012. március 27. 12:11
  „Ugyan ez a cég vizsgálhatná a szegedi "Délépítő Zrt" 2007. június 06. napjától tartó felszámolását is, valamit azt, hogy a felszámolóbiztos által ( Horizont Holding Szeged) "a" kategóriába sorolt dolgozói hitelezők miért is nem kapták meg a végkielégítési összegüket?! Nyugat-európai viszonylat nem fordulhatna elő az az eset, hogy az évekig tartó "felszámolás" ideje alatt füstköd szerűen váljék láthatatlanná a felszámolás során történtek,már ami a pénzek sorsát illeti! június 06 napjával pedig lejár a pénzügyi követelések jogszabályban biztosított ideje, tehát a NAV még tudna tenni valamit!”
 • 2. papika56 2012. március 27. 10:55
  „Ugyan ilyen " cég " vehette meg, szarért-húgyért a makói cipőgyár értékes ingatlanát is !
  Meg a NAV megvizsgálhatná pl. egy cég 50 embert dolgoztat--12 van csak bejelentve !!! és még a jan. havi fizetésüket SEM kapták meg !!!!
  Egyes vállalkozók --törvényen kívülinek képzelik magukat . !!!”
 • 1. varadipal 2012. március 27. 09:51
  „Csak arra kérem a tisztelt adóhatóságot és cégbíróságokat, hogy a fantomcégek kiiktatását ne kapkodják el. Nekem ezek az "eltünök a zsével" cégek 15 éve okoznak gondot, szép nyugodtan körül kell nézni a cégvezetők és visszatérő senkiházi strómannok nevei szerint is. Újabb 15 év alatt talán megtisztulhat az üzleti élet.H a PTk szerinti szerződés szándékos megszegését a BTK szankcionálná, akkor tán hamarabb is.Ha ez bejönne, a licencet ingyen adtam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél éve csúszik a 61-es elkerülő átadása

Másfél évvel a kitűzött határidő után sem készült el a 61-es főút Nagykanizsát elkerülő szakasza,… Tovább olvasom