Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Több százan vettek részt a budapesti gördeszkás felvonuláson

A hőség ellenére is több százan vettek részt a budapesti gördeszkás felvonuláson.
A mintegy 8 kilométeres útvonalon végigguruló fiatalok a sport népszerűsítése mellett arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy ellentétben a többi európai fővárossal, Budapest belvárosában még mindig nincs gördeszkázásra alkalmas pálya.

Az Erzsébet térről szombat délután 5 órakor indult menet a fél úttestet elfoglalva, rendőri kísérettel gurult végig a Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Szemere utca - Szent István körút - Nyugati tér - Váci út - Dózsa György út - Hősök tere útvonalon a Közlekedési Múzeumhoz.

A felvonulás itt deszkás piknikké alakult, a Petőfi Csarnok mellett lévő beton focipályán felállított gördeszkás elemeken bemutatókat és pénzdíjas versenyeket rendeztek a profi sportolók.

"Magyarországon mintegy háromezer ember űzi rendszeresen ezt a sportot, de sokkal többen vannak azok, akiknek otthon porosodik a deszkája" - mondta az MTI-nek Dezső András, a deszkás piknik szervezője. "Szeretnénk megmutatni, hogy ez a sport ugyanolyan hasznos, mint például a kerékpározás, és nemcsak amolyan utcagyerekeknek való, kártékony dolog" - tette hozzá.

A gördeszkásokat sokan azért nem szeretik, mert deszkájukkal tönkreteszik az útpadkákat, padokat és a különböző tereptárgyakat. Ez azért fordulhat elő, mert Budapesten még mindig nincs a deszkások számára kialakított hely, ahol másokat nem zavarva gyakorolhatnának.

A szervezők elmondták, hogy a deszkás trükkökhöz szükséges elemek, akadályok is mindössze néhányszázezer forintból beszerezhetők.

A deszkások általában a 18 évnél fiatalabb korosztályból kerülnek ki, ezért az érdekérvényesítési lehetőségeik sem jelentősek. Sokan, akik szeretik ezt a sportot, azért kénytelenek abbahagyni, mert nincs továbblépési lehetőség, ráadásul mindenhonnan elzavarják őket.

Prágában és Barcelonában - ahol elfogadják a deszkásokat - kiépített pályáik is vannak. Ezekben a városokban már beindult a deszkás turizmus, a sok külföldi mellett nem csupán a fiatalok űzik ezt a sportot, hanem harminc és negyven év feletti deszkásokkal is lehet találkozni - hangsúlyozta Dezső András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tapasztaltak hiányosságokat a légi rendészek

Nem tapasztaltak hiányosságot a légi rendészek, és kiemelkedő szabálysértésre sem volt példa a péntek-szombati ellenőrzés során a Balatonnál, valamint Jakabszálláson és Szegeden.
Tovább olvasom