Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Tóbiás: egy felelőtlen kormány felelős ellenzéket kíván

Az MSZP elnöke szerint 2015-ben tovább növekszik majd a nélkülözők száma.
"Egy felelőtlen kormány felelős ellenzéket kíván!" - hangoztatta Tóbiás József, az MSZP elnöke szerdai salgótarjáni sajtótájékoztatóján, amelyen a szociális kiadások csökkentése ellen emelt szót.

Magyarországon négymillió ember él a létminimum körüli szinten, ennek ellenére a kormány a szociális kiadások lefaragását tervezi, ami az ellenzék számára elfogadhatatlan - mondta a pártvezető.

Szerinte az intézkedés miatt 2015-ben tovább növekszik majd a nélkülözők száma, és mélyülni fog a szakadék a társadalmi csoportok között. Salgótarján, bár korábban kormánypárti vezetése volt, nagy hátrányokat szenvedett el a foglalkoztatás visszaszorulásával és az oktatás területén, utóbbit főleg a helyi felsőoktatás megszűnése miatt - tette hozzá Tóbiás József.

Megjegyezte, a szociálpolitika tervezett átalakítása nemcsak a kiadások 25 százalékos csökkentését jelenti, hanem - a civil társadalom közreműködésének kizárásával - az önkormányzatok felelősségi körébe utalja azt a döntést is, hogy ki kaphat támogatást vagy közmunkát.

Hozzátette: Dóra Ottó, Salgótarján MSZP-s polgármestere a városért dolgozik, és kész mindent megtenni a fejlődésért. Most már csak az a kérdés, hogy a kormány szóba áll-e azokkal, akik a másik oldalon állnak.

Dóra Ottó elmondta: nem érte meglepetésként a város jelenlegi helyzete, de amikor három hét késéssel átvehette mandátumát, a dolgozók részéről teljes bizalmatlanságot, az együttműködés hiányát, az egy kézben összpontosuló vezetés minden hátrányát tapasztalnia kellett, ami pedig ellehetetleníti a város fejlődését.

Rövidesen elkészül néhány, az előző vezetés által megkezdett beruházás, de fenntartásukra nem lesz pénz - mondta a polgármester. A példák között említette, hogy a már csaknem felújított salgóbányai kaszinó berendezéséhez fejlesztési hitelt kell felvennie a városnak, és a salgótarjáni mozi egymilliárdos átalakításának nincs meg a fedezete.

A városlakók együttműködésével és bevonásával a jövőben olyan fejlesztéseket kell megvalósítani - folytatta -, amelyek működőképesek és fenntarthatók. Mivel nem tudni, hogy a jövőben milyen támogatásokra számíthat a város, találkozót kezdeményezett az illetékes minisztériumok képviselőivel. A legfontosabb a munkahelyteremtés lenne Salgótarjánban, illetve az értékteremtő, produktív termelés, mert csak ez mozdíthatja ki jelenlegi helyzetéből a helyi gazdaságot. Szerepet kap azért a közmunka is, négyszáz ember fog dolgozni Salgótarján közterületein, és nekik is értelmes elfoglaltságot kell találni.

Dóra Ottó beszámolt arról, hogy az elmúlt hetekben 15 lehetséges befektetővel tárgyalt a munkahelyteremtésről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárki: földcsuszamlásszerű a Fidesz-KDNP népszerűségvesztése

Novemberben csökkent a kormánypártok népszerűsége, de de továbbra is egyértelmű a Fidesz-KDNP… Tovább olvasom