Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Topogó egészségpénztárak

Az önkéntes egészségpénztárak vegyes évet zártak tavaly, csupán a taglétszám növekedése adhat elégedettségre okot; a szektor bevétele csak az infláció körüli mértékben nőtt, miközben a kiadások erőteljesen emelkedtek, és értékük megközelítette a bevételekét; az addig gyarapodó egészségpénztári vagyon lassú olvadásnak indult.
A magyar gazdaság erőteljes lassulása – és persze a megszorító csomag – az egészségpénztári szférán is nyomot hagyott. A kormány a munkáltatói befizetéseket drasztikusan megszigorította (a kedvezményt 60 százalékkal korlátozta), de az alapvetően prevenciós célú szolgáltatások (üdülés, szolgáltatások, egészségmegőrző termékek) második félévtől való adókötelessé tétele is rosszul érintette a pénztártagokat. Így nem is igazán meglepő, hogy a tagpénztárak bevétele 2007- ben csak 6,4 százalékkal – 41 milliárd forintra – bővült, holott előtte folyamatosan emelkedett, és évről évre két számjegyű volt a bővülés.

A pénztárszövetség számításai szerint 41 milliárd forintot sem elérő bevétellel áll szemben a több mint 38 milliárd forintnyi, az előző évinél több mint 41 százalékkal nagyobb szolgáltatási kiadás. „Ez az első év, hogy a bevételek és a kiadások ennyire közel kerültek egymáshoz, de annak is először vagyunk tanúi, hogy az eddig csak gyarapodó egészségpénztári vagyon lassú olvadásnak indult" – állapítja meg a jelentés.

Változások

A 2008 januárjától a munkáltatói hozzájárulás havonta a minimálbér 30 százalékára, 20 ezer 700 forintra nőtt. Kedvező az is, hogy újra lehet sportolni egészségpénztáron keresztül: személyenként (családtagonként) 69 ezer forint költhető, azonban sporteszközt továbbra sem lehet az egészségpénztári számla terhére vásárolni. A gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek (az úgynevezett OGYI-cikkek) is visszakerültek abba a körbe, amelyeket a tagok egészségpénztári számlájuk terhére vásárolhatnak meg.  
Tavaly közel 200 ezer új tagsági jogviszony keletkezett, így az önkéntes egészségpénztárak tagjainak száma 2007 végére elérte a 811 ezret. Mivel egy pénztártag a legóvatosabb számítások szerint is általában még további két családtag egészségügyi kiadásait finanszírozza, ez azt jelenti, hogy Magyarországon már minden negyedik ember érintett. Ez ugyan messze van a franciák 90 százalékától, de már egy döntéshozó számára sem megkerülhető tény.

Nyitott kérdés, hogy az idén miként alakul majd a szektor bevétele és a kezelt vagyon. Az mindenképpen intő jel, hogy az egy főre jutó egészségpénztári megtakarítás 2007-ben az egyéves tartalék alá csökkent, ami öt éve tartó töretlen fejlődést akasztott meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verseny az uniós minimálbérekben

Angliában a magyarországi minimálbér ötszörösét fizetik ki legkisebb bérként, a szomszédos… Tovább olvasom