Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Török Gábor politológus: Schmitt még időben mondott le

Török Gábor szerint napokon belül eldőlhet, hogy ki lesz az új köztársasági elnök - a politológus erről hétfőn írt a blogjában.
A politológus szerint Schmitt Pál lemondása még időben történt ahhoz, hogy annak a Fideszre nézve ne legyenek közvetlen és súlyos következményei.

Schmitt Pál hétfőn a parlamentben bejelentette, hogy lemond államfői megbízatásáról. Az Országgyűlés a lemondást elfogadta. Az új államfőt harminc napon belül kell megválasztania a parlamentnek.

Török Gábor a torokgaborelemez.blog.hu oldalon azt írta: a "Fidesz érdeke most az, hogy a lehető legszűkebbre nyissa a jelölési ablakot, ezért azt várom, hogy – bár a lemondástól számítva elméletileg 30 napja van a parlamentnek a döntésre - napokon belül megismerkedhetünk az új államfővel".

A politológus szerint az ügy és annak kezelése "kétségtelenül kínos a kormánypártok számára, összességében még időben jött a lemondás ahhoz, hogy annak a Fideszre nézve ne legyenek közvetlen és súlyos következményei".

Mint írta, az ügyben megosztott "jobboldali tábor" megkönnyebbült, "sőt bizonyos értelemben kiegyenesedett, hiszen innentől már okkal lehet beszélni arról, hogy ezúttal - szemben más korábbi normasértésekkel - lett politikai következménye az esetnek". Török Gábor szerint új értelmezési csata kezdődik, amelyben már lényegesen jobbak a Fidesz esélyei, mint lettek volna akkor, ha az államfő a helyén marad.

"A kormány érdeke az lenne, hogy gyorsan és gördülékenyen menjen végbe a folyamat, az ellenzék pedig értelemszerűen annak megakasztásában érdekelt. Ezt a célt szolgálja a Jobbik kezdeményezése a közvetlen elnökválasztásról, vagy az MSZP javaslata Sólyom László jelölésére (érdemes megjegyezni, hogy míg a Jobbik régóta a közvetlen választás híve, Sólyom Lászlót az MSZP 2005-ben nem támogatta, elnöki működése alatt pedig gyakran kritizálta)" - olvasható a blogon.

Török Gábor rámutatott arra: miután a parlamenti képviselők egyötöde jelölhet, az ellenzék "legfeljebb beszélhet, de jelöltjével még a szavazólapra sem tud eljutni".

"A kormányfőnek így - amellett, hogy a jobboldali tábornak megfelelő személyt választ - csak arra kell ügyelnie, hogy a pártján belül ne nyisson túl nagy frontot a jelöléssel: ezért is kell azt gyorsan és határozottan vezényelnie. Egy elhúzódó, a nyilvánosságot is bekapcsoló vita (...) most biztosan nem érdeke" - fogalmazott a politológus.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panaszt tett az Echo TV ellen egy EP-képviselő

Ulrike Lunacek, az osztrák Zöldek EP-képviselője egy február 10-én sugárzott műsor miatt fordult az… Tovább olvasom